Tøffe tider i varehandel treffer også DNB: – Der vi har hatt de største tapene i 2018

Landets største bank, med 41 milliarder i utlån til handelsnæringen, merker de tøffe tidene. I år har imidlertid tapene gått litt ned.

Harald Serck-Hanssen leder DNBs område for bedrifter, kalt Corporate Banking.

Asgeir Aga Nilsen/E24
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

LONDON (E24): Tøffe tider for varehandelen har tvunget frem en rekke konkurser de siste årene. Også i år og gjennom høsten har flere kjente aktører gått over ende.

Det gir tap også for kreditorene. Landets største bank DNB forteller at varehandel var området der de tapte mest i fjor, men at tapene er noe lavere i 2019.

Gjennom bedriftsområdet har banken utlån på 41 milliarder kroner til retail-virksomheter.

– Dessverre har handelsnæringen vært der vi har hatt de største tapene i 2018, sier DNB-direktør Harald Serck-Hanssen, som understreker at en del av porteføljen er dagligvarehandel som har en «helt annen risikoprofil».

Les på E24+

Hit kommer norske selskaper for å unngå døden

Tøff konkurranse og netthandel har en stund presset handelsbransjen, som har vært gjennom en konkursbølge. I tillegg melder flere importavhengige bedrifter at de blir skvist av den rekordsvake kronen.

Denne uken gikk bokhandlerkjeden Notabene, hvor DNB eier fire prosent, konkurs, mens Vita-kjeden og musikkjeden 4 Sound var blant dem som gikk over ende i oktober.

Les også

Kreditorer skulle få betalt av Notabene etter julesalget – så gikk kjeden konkurs

Treffes av mange endringer

Serck-Hanssen, som leder DNBs område for bedrifter, kalt Corporate Banking, mener bransjen treffes av mange endringer samtidig.

– Det snakkes mest om netthandel, men vi ser også at det skjer noe med forbrukeratferd, hvor en del folk begynner å kjøpe ting brukt.

– Vi ser et skifte, i alle fall i deler av befolkningen, hvor folk ønsker å bruke mindre penger på å kjøpe ting – mer penger på opplevelser, sier han.

Serck-Hanssen mener også at eldrebølgen bidrar til mindre og endrede konsumvaner.

– Vi følger den næringen veldig tett. Vi tror de fleste vil klare å tilpasse seg, sier han, og forklarer at DNB blant annet har en tett oppfølging av enkeltkunder.

Eierskapet i lavpriskjeden Nille, som kreditoren DNB tok over i 2018, gir også et viktig innblikk i bransjen, ifølge DNB-direktøren.

Les også

Kjøpesenterarving redder ni Vita-butikker

Ser lyspunkt i bransjen

Han mener at bildet er langt fra helsvart for bransjen.

– Det er viktig å få med seg at det faktisk er ganske mange aktører innenfor varehandelen som gjør det bedre nå i 2019 enn i 2018.

– Det går an å snu, selv i et krevende marked, med dyktig ledelse og gode valg, sier Serck-Hanssen.

Tall fra Bisnode bekrefter at antallet konkurser i Norge var på vei ned i første halvår, men innen detaljhandelen var nedgangen på kun 0,7 prosent.

Ifølge DNB-direktøren er bankens lånevolumer stabile i varehandel.

– En ganske stor del av eksponeringen vår inn mot handelsnæringen er robust, type dagligvare og deler av næringen som i liten grad er påvirket.

– En del av kundene våre innenfor handel er også aktive innenfor andre virksomhetsområder. Så du har en diversifisert risiko, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. DNB
 2. Varehandel
 3. Konkurs

Flere artikler

 1. DNB har lånt ut 51 milliarder til varehandelen: – En bransje vi følger tett

 2. Betalt innhold

  Venter ketchupeffekt for reiselivet

 3. DNB-topp Benedicte Schilbred Fasmer slutter i storbanken

 4. Slik vil varehandelen utvikle seg i 2020: – Det ligger en udetonert bombe i netthandelen

 5. DNBs shipping-dronning slutter