Arendal-restaurant tvinges til krisegrep: – Gruer oss til vinteren

Sørlandet har landets høyeste strømpriser om dagen. Hos Symposium Bar & Grill går det ut over både kunder og ansatte. SMB Norge krever snarlig strømstøtte.

TAR GREP: Med kraftig økte utgifter, blant annet til strøm, blir Symposium Bar & Grill i Arendal nødt til å holde stengt minst én dag i uken når vinteren kommer.
Publisert: Publisert:

Menyen blir begrenset. Bemanningen settes til et minimumsnivå. Og restauranten kommer til å måtte holde stengt minst én dag i uken, kanskje to.

– Vi gruer oss til vinteren. Selv om vi egentlig er blant de heldige.

Det sier medeier og daglig leder Eli-Ann Bilibas Gundersen hos Symposium Grill & Bar, en gresk restaurant på Langbrygga i Arendal.

Sørvest-Norge har hatt de klart høyeste strømprisene i Norge den siste tiden. Snittprisen for fredag ligger på 3,49 kroner kilowattimen før avgifter, nettleie, påslag og eventuell strømstøtte.

Når Gundersen sier de er blant de heldige, er det fordi de har en bedriftsavtale som sikrer dem strøm til to kroner kilowattimen. Men når også «alt annet» har blitt dyrere, rammes restaurantdriften.

– Da må dere vel øke prisene ut til kundene?

– Vi kan ikke prise oss ut av markedet. Folk må ha råd til å gå på restaurant. Så da må vi bli mer kreative og prisbevisste på innkjøp.

Les også

Historisk forskjell på strømpris i nord og sør: – Det er så ufattelig mye billigere her

Må sette opp prisene

På Kjærstranda Camping i Larvik har Bernt Petter Kjær bedt de 200 gjestene om å være varsomme med strømbruken.

Samtidig varsler han et prishopp til neste år.

– Da vi justerte prisene for årets sesong, tok vi bare utgangspunkt i vanlig konsumprisindeks. Jeg hadde håpet strømprisen ikke skulle stige så mye som den har gjort. Men nå kommer nok strømkostnaden på 700.000–800.000 kroner i år. For noen med rundt fem millioner i omsetning, er det mye, sier han.

Bernt Petter Kjær driver Kjærstranda Camping i Larvik.

Kjær forteller at de skal klare å komme seg på beina igjen, men sier at årets overskudd er borte. Dermed må investeringer skyves på.

– Vi hadde egentlig tenkt å vedlikeholde uteområdet neste år.

I tillegg til å utsette dette, må prisene skrus til for kundene. I år koster det i underkant av 20.000 kroner å ha campingvognen på Kjærstranda gjennom sesongen. For å dekke strømutgiftene må prisen økes med rundt 2500 kroner pluss konsumprisindeks, ifølge Kjær.

– Det vil nok merkes hos noen av gjestene. Det er ikke gøy å betale så mye ekstra og så går det bare til strøm.

Les også

Støre forstår at makspris på strøm kan virke forlokkende – men er skeptisk

Restaurant gikk konkurs

I Kristiansand ble driver og medeier Rune Kaarbø nødt til å begjære restauranten Både Og konkurs for noen uker siden.

Årsaken var «hele bildet», forklarer han.

Først to år med pandemi og deretter galopperende priser.

– På et kjøkken må man ha på komfyren hele tiden, så da er det vanskelig å spare strøm. Vi prøvde oss med forskjellige tiltak, men regningen bare steg. Det går ikke, man kan ikke leve på andres penger.

Etter 15 års drift, måtte Rune Kaarbø i juli stenge dørene på restauranten Både Og.

Kaarbø sitter nå igjen med Bakgården Bar som ligger rett ved siden av. Han har drevet det tradisjonsrike utestedet i 30 år og sier at det går langt bedre der.

– Interessen blant gjestene er større, men vi merker strømprisene der også, naturligvis. Når de plutselig øker med syvgangen fra det ene året til det andre, slår det veldig negativt ut på driften.

Kaarbø har fått med seg at Stortinget ønsker å instruere regjeringen til å avbryte ferien for å ta grep i strømkrisen.

– Jeg håper de kommer med en ordning som støtter mer enn én næring, for alt fra restaurant til slakteri har behov for strøm til å drive. Det beste ville vært en maksprisordning.

Les også

Høyre krever økt strømstøtte – sier ja til hasteinnkalling av Stortinget

Støtter hasteinnkalling

Alle de tre nevnte bedriftene er medlem av SMB Norge, som er arbeidsgiverorganisasjon for små og mellomstore bedrifter.

SMB Norge-sjef Jørund Rytman sier de har advart mot en kommende strømkrise for næringslivet siden før jul i fjor.

– Nå kan det se ut som at flertallet av politikerne har skjønt alvoret. Det er vanskelig å tolke Støre når han sier at regjeringen vurderer flere tiltak, men det virker som de snart kommer med noe.

Jørund Rytman, administrerende direktør i SMB Norge, ønsker avgiftslettelser i tillegg til strømstøtte til næringslivet.

Han støtter også opposisjonens ønske om å hasteinnkalle regjeringen.

– Husholdninger, borettslag og bønder har fått hjelp, men fortsatt er det ikke kommet noe til vår sektor.

I tillegg til strømstøtte, mener Rytman at regjeringen burde vurdere avgiftslettelser, slik som er innført i eksempelvis Belgia og Frankrike.

– Er ikke det grep som vil redusere bedriftenes bevissthet rundt strømbruk, og som kan øke faren for rasjonering i fremtiden?

– Jeg opplever at mange av våre medlemsbedrifter er bevisst strømbruken. Og visse energikrevende ting som pizzaovnen til restauranten på hjørnet eller maskinene til produsentbedriften, kan man ikke gjøre så mye med.

Les også

Norsk Industri ber om handlingsregel for krafteksporten

Les også

Disse strømtiltakene vurderer regjeringen nå

Publisert:
Gå til e24.no