Siste nytt om reisekaoset

Festet innlegg
Norwegian og Widerøe med flere streikekanselleringer
21. juni kl 08:20av NTB
DEL

Totalt elleve flyginger i Norge er tirsdag morgen påvirket av streiken. Det gjelder fem rundturer hos Norwegian og én flygning hos Widerøe.

– Vi har kansellert fem rundturer fra Gardermoen i dag som følge av flyteknikerstreiken, sier presseansvarlig i Norwegian, Andreas Hjørnholm, til Dagbladet/Børsen.

Flygningene som er kansellert skulle tur/retur til London, Alicante, København, Edinburgh og Murcia i Spania, altså til sammen ti flygninger.

Widerøe sier til samme avis at de har kansellert én flygning som skulle startet i Tromsø, fløyet til Alta, Kirkenes og Vadsø før det skulle tilbake til Tromsø igjen.

– Vi hadde forsinkelser og kanselleringer i går. I dag er det foreløpig én flyging som er kansellert. Den går fra Tromsø, via Alta til Kirkenes og videre til Vadsø, så tilbake til Tromsø, sier kommunikasjonssjef i Widerøe Catharina Solli til avisen.

SAS melder tirsdag morgen at de foreløpig ikke har måttet kansellere noen flygninger.

Siste innlegg
 • av Ada Lea
  DEL
  Fare for pilotstreik: Dette krangler de om
  Foto: Espen Braata / VG

  900 piloter i streik, titusenvis av reisende rammet og gigantiske kostnader står på spill for kriserammede SAS. Få hele pilotkonflikten forklart her.

 • av Kjetil Malkenes Hovland og Nora Rydne
  DEL
  Ny frist for SAS og pilotene – ingen streik onsdag
  Foto: Stefan Jerrevång/TT

  Meklingen mellom SAS-pilotene og SAS fortsetter med ny frist om tre dager. Dermed blir det ingen streik onsdag, opplyser riksmekleren.

  Les hele saken

 • av Kjetil Malkenes Hovland og Nora Rydne
  DEL
  SAS om mulig streik: Større konsekvenser for Norge

  Lønnsforhandlingene mellom pilotene og SAS pågår fortsatt i Stockholm, med frist midnatt.

  Kommunikasjonsdirektør Karin Nyman i SAS sier at en eventuell pilotstreik vil få større konsekvenser for Norge enn i andre land.

  – I Norge så kommer det til å være større konsekvenser, og flere flyvninger kommer til å innstilles, sier Nyman til pressen utenfor Næringslivets hus i Stockholm, hvor forhandlingene pågår.

  Generelt vil omtrent halvparten av flyvningene bli innstilt, sier hun. Ifølge NTB vil 76 prosent av SAS' flyvninger fra Gardermoen trolig bli innstilt onsdag hvis det blir streik.

  – Det er fullbooket nesten overalt. Så hvis flyene blir innstilt vil det bli veldig vanskelig å finne nye billetter. Så mange vil bli rammet, sier Nyman.

 • av Nora Rydne
  DEL
  SAS-fagforening: - Kjempealvorlig situasjon

  Det er fortsatt streikefare i SAS, og lønnsforhandlingene mellom SAS-pilotene og SAS i Stockholm fortsetter utover kvelden tirsdag, med frist ved midnatt.

  Jan Levi Skogvang er med på innspurten i forhandlingene. Han leder SAS Norge Flygerforening, som er en del av Parat.

  – Opplever du at det er streikevilje blant pilotene nå?

  – Absolutt, det er det, sier Skogvang til E24.

  – Det kommer til å bli fryktelig kostbart, da. Er du ikke redd for at SAS bare skal gå konkurs?

  – Jo, det er en kjempealvorlig situasjon vi er i, absolutt. Det alvoret henger over oss, og det har vi virkelig tatt. Det er ikke vår skyld at vi er her, det er SAS som har skapt denne situasjonen, som vi forlanger en avklaring på, sier Skogvang.

 • av Kjetil Malkenes Hovland
  DEL
  SAS-pilotene forhandler fortsatt

  Det er er fare for streik blant rundt 900 SAS-piloter i de skandinaviske landene. Forhandlingene mellom SAS og pilotforeningene pågår fortsatt i Stockholm.

  Norges riksmekler Mats Wilhelm Ruland er på plass for å bistå i meklingen hos Svenskt Näringsliv i Stockholm, og møter E24 utenfor Næringslivets hus.

  – Hvordan er stemningen der inne?

  – Det pågår ganske hektisk møtevirksomhet nå, vi begynner å nærme oss fristutløpet. Det er en krevende mekling, kan jeg si, sier Ruland til E24.

  – Vi er ikke kommet i mål, og det er bra avstand mellom partene nå. Men vi har noen timer igjen, og vi kommer til å jobbe intensivt for å finne en løsning, sier han.

  Les hele saken

 • av Kjetil Malkenes Hovland
  DEL
  Disse SAS-avgangene kan bli innstilt ved streik

  76 prosent av alle planlagte SAS-avganger fra Gardermoen onsdag blir «trolig innstilt» dersom det blir SAS-streik, ifølge flyselskapets egen nettoversikt.

  For de andre store flyplassene i Norge ligger litt færre utgående avganger an til å bli innstilt, men også her ligger graden av mulige innstillinger på mellom 46 og 64 prosent.

  Situasjonen for inngående flygninger er omtrent den samme.

  NTB har hentet inn tall fra oversikten på nettsidene til SAS, hvor selskapet opplyser om hvilke ruter det er sannsynlig at blir innstilt dersom det blir pilotstreik fra onsdag av.

  Flyselskapet sitter i forhandlinger med de skandinaviske pilotforeningene i Stockholm, og fristen går ut ved midnatt natt til onsdag.

  Blir de ikke enige, tas mellom 900 og 1.000 SAS-piloter tatt ut i streik, deriblant 402 i Norge.

  Les hele saken

 • av Emma Rød Husøy
  DEL
  Flere flyselskap venter etterslep

  SAS og Widerøe varsler også om etterslep som følge av konflikten. Selskapene sikter på å gjenoppta normal drift så rast som mulig.

  – Det vil ta dager, og det kan ta uker før vi er der vi ville ha vært foruten konflikten. Nå vil passasjerene kunne bli ombooket til nye flyginger, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe til NTB.

 • av Emma Rød Husøy
  DEL
  Norwegian forventer etterslep

  Selskapet har som mål å gjennomføre alle flygninger som står på programmet for sommeren. Det venter derimot etterslep av tekniske forhold, ifølge en pressemelding.

  Flyteknikerkonflikten ble tirsdag formiddag løst i tvungen lønnsnemnd og streiken avsluttes.

  Norwegian gjennomfører i sommer mellom 400 og 450 flyvninger hver dag. Som følger av steiken måtte selskapet kansellere enkelte flyvninger. Da streiken brøt ut ble det forsøkt å verne om flyvninger til typiske feriedestinasjoner, skriver selskapet i pressemeldingen.

 • av Ragnhild Vartdal
  DEL
  De fleste Widerøe-flyginger vil forbli kansellert
  Service av en De Havilland Dash 8 i verkstedhangaren til Widerøe Technical Services AS i Bodø i 2019. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Flyteknikerstreiken har rammet Widerøe hardt og ifølge VGs oversikt har flyselskapet kansellert 114 flyginger i dag og 17 onsdag.

  Selv om streiken nå er avblåst, etter at regjeringen måtte gripe inn i konflikten med tvungen lønnsnemnd, endrer det ikke stort for Widerøe.

  – Med noen få unntak, så forblir de kansellerte flygingene kansellert, sier kommunikasjonssjef i Widerøe Catharina Solli til E24.

  Hun sier at de det gjelder vil bli varslet dersom flygingen blir satt inn på nytt igjen.

  Solli sier også at det trolig blir flere kanselleringer utover dagen.

  – Selv om streiken er avsluttet, så vil det likevel bli kanselleringer i dagene som kommer. Det vil ta tid før trafikken går som normalt fra vår side, sier Solli.

  teaser
  28. juni
  Arbeidsministeren bekrefter: Det blir tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken
 • av Ada Lea, Ragnhild Vartdal, Pål A. Solheimsnes og Nora Rydne
  DEL
  Regjeringen griper inn i flyteknikerkonflikten – skal løses i tvungen lønnsnemnd
  Foto: Javad Parsa / NTB

  Arbeidsminister Marte Mjøs Persen bekrefter at flyteknikerkonflikten skal løses i tvungen lønnsnemnd. Dermed er streiken avsluttet.

  Les hele saken her

 • av Marthe Stoksvik (VG)
  DEL
  Over 100 kanselleringer hos Widerøe: - Og det kommer flere
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Streiken blant landets flyteknikere har rammet Widerøe hardt. I helgen og deler av mandag ble all trafikk på kortbanenettet stanset.

  – Så langt har vi 105 kanselleringer og det kommer flere.

  Det sier kommunikasjonsdirektør i Widerøe Silje Brandvoll til VG omtrent klokken halv ni tirsdag.

  – I går håndterte vi over 5000 passasjerer som hadde fått kansellert fly på grunn av streiken, så dette er ganske massivt, sier hun.

  Mandag kveld klarte Widerøe å opprettholde begrenset trafikk på kortbanenettet, og sånn blir det tirsdag også.

  – Det blir et begrenset tilbud, men hele kortbanenettet blir ikke stengt i dag. Vi gjør det så lenge vi klarer, sier Brandvoll.

  Flere fly kommer til å bli stående på grunn av planlagt vedlikehold.

  – Vi gjør så godt vi kan. Beskjeden er at med mindre du har hørt noe fra oss, møt opp som planlagt, sier Brandvoll.

  Mandag skrev VG om Mikael som ikke rakk sykehustimen sin på grunn av kanselleringer hos Widerøe.

 • av Ragnhild Vartdal
  DEL
  Partene i flyteknikerstreiken innkalt til arbeidsministeren

  Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) har kalt inn NHO Luftfart og NFO i forbindelse med flyteknikerkonflikten.

  Det kan bety at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd i konflikten.

  Mjøs Persen møter pressen klokken 9.30 i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

 • av Ragnhild Vartdal
  DEL
  Staten åpner for å gjøre SAS-gjeld til aksjer

  Regjeringen åpner for å gjøre om den norske statens utestående gjeld på 1,5 milliarder kroner i SAS til aksjer, men vil ikke gå inn med nye penger.

  - Regjeringen har besluttet at det ikke er aktuelt å gå inn med egenkapital. Vi har også besluttet at under gitte forutsetninger og vilkår kan la deler eller hele av den utestående gjelden bli omgjort til aksjer, sier næringsminister Jan Christian Vestre under en pressekonferanse tirsdag.

  Indirekte kan staten med det ende opp med å bli aksjonær i flyselskapet.

  - Vi ser ikke for oss å bli en langsiktig eier av SAS, men vi er villig til å diskutere muligheten til å konvertere gjelden til aksjer nå, sier Vestre.

  teaser
  28. juni
  Regjeringen sier nei til å skyte inn nye penger i SAS, men åpner for å gjøre gjeld til aksjer
 • av Andrine Resvoll
  DEL
  SAS innfører tiltak for å hjelpe kunder i tilfelle pilotstreik

  SAS innfører forebyggende tiltak for å hjelpe kunder hvis flyvningene deres blir påvirket av en potensiell streik, opplyser selskapet i en pressemelding.

  SAS har mottatt streikevarsel fra pilotenes fagforeninger i Norge, Danmark og Sverige. Mekling pågår, og dersom det ikke oppnås enighet mellom partene innen 29, juni, vil pilotenes fagforening streike.

  SAS vil derfor tilby reisende booket på flyvninger mellom 27. juni og 3. juli 2022 muligheten til å ombooke reisen gratis til en senere dato, dersom de blir påvirket av streik.

  Reisende kan ombooke til en SAS-flyvning på en annen dato innenfor de neste 360 dagene til samme destinasjon, dersom samme serviceklasse er tilgjengelig.

  Selskapet varsler samtidig om høyt press på kundeservice, og opplyser om at ventetiden vil være lengre enn normalt.

 • av Kjetil Malkenes Hovland
  DEL
  Vestre varsler SAS-pressekonferanse

  Tirsdag vil den norske staten klargjøre sin posisjon når det gjelder SAS.

  Nærings- og fiskeridepartementet opplyser at næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) vil holde en pressebrief om statens posisjon når det gjelder SAS tirsdag morgen klokken 8.

  Det kriserammede flyselskapet har lånt penger av både Norge, Sverige og Danmark. Norge solgte seg ut av SAS i 2018, men har lånt ut 1,5 milliarder kroner til selskapet.

  SAS har varslet at selskapet må konvertere gjeld til aksjer og hente inn mer penger i tillegg til å kutte kostnader for å overleve. Det vil kunne gi tap for dem som har lånt penger til selskapet.

  Sverige har tidligere varslet at landet er villig til å konvertere lån til aksjer, men svenskene vil ikke gå inn med ny kapital og er ikke langsiktig eier.

  Flertallet i Danmark har åpnet for både å ettergi gjeld og å øke landets eierandel i SAS. Flyselskapet er viktig for de mange arbeidsplassene rundt den danske flyplassen Kastrup.

 • av Anna Leah Poppe (Aftenposten)
  DEL
  Fare for flere flystreiker

  På flyplasser rundt om i Europa kan streik allerede denne uken føre til kanselleringer og forsinkelser.

  Flyteknikerstreiken og mulig pilotstreik er ikke de eneste som kan skape trøbbel for reisende.

  Også ansatte på flyplassene i Paris planlegger å streike. Ansatte i selskapet Aéroports de Paris ivaretar flyplassene Paris-Charles de Gaulle og Paris-Orly. De planlegger å streike lørdag 2. juli.

  Da de streiket den 9. juni tidligere i år, ble en fjerdedel av flyvningene fra Paris-Charles de Gaulle kansellert.

  Les hele saken.

 • av NTB
  DEL
  Widerøe planlegger flere kortbaneflygninger mandag ettermiddag og kveld
  Foto: Terje Pedersen / NTB

  Widerøe planlegger 20 flygninger i løpet av mandagen. Selskapet foretok lørdag en kontrollert nedstengning av kortbanenettet som følge av flyteknikerstreiken.

  – Kortbanenettet har som kjent vært stengt fram til klokken 17 mandag. Vi gjør et forsøk på å få gjennomført flygninger på kortbanenettet i ettermiddag og i kveld, opplyser kommunikasjonsdirektør Silje Brandvoll i Widerøe til NTB.

 • av Frida Kristine Mogård (iTromsø)
  DEL
  Flyteknikererne: Villig til å redusere lønnskravet betydelig

  I én uke har en rekke flyteknikere i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) gått i streik, noe som påvirker Norges luftfart. Mandag har nå et stort antall av Widerøes flytrafikk inn og ut av Tromsø blitt innstilt.

  Kommunikasjonssjef i Widerøe, Catharina Solli, forteller til iTromsø at de til tross for økende press prøver å gjennomføre sine regionale flyginger.

  – Fram til nå har vi tatt avgjørelser fra dag til dag, men nå jobber vi mer fra time til time. Målet vårt er å kunne gjennomføre flygingene fra Tromsø til de større byene. Dette begynner å bli veldig komplekst, men vi gjør så godt vi kan.

  Solli sier at Widerøe ikke har kapasitet til å ombooke de rammede passasjerene, men at de til tross for dette prøver å tilrettelegge for reisen.

  Les hele saken.

 • av Ragnhild Vartdal
  DEL
  Helgelandssykehuset i gul beredskap

  Helgelandssykehuset hever beredskapen til gult nivå som følge av flyteknikerstreiken.

  Sykehuset skriver på sine nettsider at streiken får konsekvenser for bemanningssituasjonen da enkelte vikarer ikke kommer seg til Helgeland. I tillegg kan streiken bety at ambulanseflyene kan bli stående på bakken, skriver sykehuset.

  - Vi følger situasjonen nøye og har satt i gang noen kompenserende tiltak på enkelte avdelinger. Vi rapporterer daglig til stasforvalter og Helse nord om situasjonen, sier medisinsk direktør, Hanne Frøyshov, i en melding.

 • av NTB
  DEL
  Flyteknikerstreiken: Finnmarkssykehuset hever beredskapen

  Finnmarkssykehuset hever beredskapen til grønt nivå som følge av flyteknikerstreiken.

  Det opplyser sykehuset på Twitter.

  – Det innebærer at vi følger situasjonen fortløpende og vurderer kompenserende tiltak der det er mulig og nødvendig, skriver sykehuset.

  Grønt er det laveste beredskapsnivået.

  Ifølge Dagbladet avlyser nå Sykehuset i Hammerfest flere legetimer fordi spesialister ikke kommer seg fram til sykehuset.

  Årsaken er at Widerøe har stengt ned deler av kortbanenettet.

Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Han satset hele kampen på ett kort. Nå kan han tape omtrent alt.

 2. Arbeidsrettsekspert: – For å fremtvinge tvungen lønnsnemnd

 3. Ekspert om lockout: Lite brukt i Norge

 4. Arbeidsministeren bekrefter: Det blir tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken

 5. Har ikke fått pengene tilbake av Detur: – Vi føler oss lurt