Siste nytt om reisekaoset

Festet innlegg
Norwegian kansellerer 17 flygninger onsdag
21. juni 2022 kl 15:02NTB/E24
DEL
Kanselleringene er mange for flere flyselskaper, deriblant Norwegian, som for tiden blant annet rammes av streik blant flyteknikere. Foto: Stein Bjørge, Aftenposten

Flyselskapet Norwegian kansellerer 17 av onsdagens avganger både innenlands og utenlands.

– Vi har åtte tur/retur-flygninger og én enkeltstående flygning som er kansellert i morgen, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian til NTB.

Følgende åtte tur/retur-flygninger kanselleres:

* Oslo-København

* Oslo-Trondheim

* Oslo-Evenes

* Oslo-Roma

* Oslo-Molde

* Oslo-Budapest

* Bergen-København

* Bergen-London

I tillegg kanselleres én enkeltflygning fra Oslo til Bergen.

Tuman sier at samtlige passasjerer er orientert om kanselleringene. Han understreker at rutene som kanselleres, kun er én av flere flygninger. Til de fleste destinasjonene går det flere fly daglig, og nær alle passasjerene har fått tilbud om å booke om til en alternativ rute.

– For de aller fleste går reisene som normalt. Det er viktig å understreke at dersom man blir berørt, så blir man kontaktet. Har man ikke hørt noe, så kan man gå ut ifra at alt går som normalt og møte opp på flyplassen som vanlig, sier Tuman.

Han ber alle passasjerer som er i tvil, om å sjekke nettsiden til Norwegian, som til enhver tid er oppdatert med den seneste informasjonen.

Siste innlegg
 • Vetle Halvorsen og NTB-DPA
  DEL
  Heathrow varsler mulig passasjertak til neste år
  KØ: Passasjerer venter på å få sjekket inn på Terminal 2 på Heathrow, mandag ettermiddag. Foto: Steve Parsons/Pa Photos/NTB

  Londons største flyplass Heathrow, en av en rekke som har slitt med kø og kaos i møte med vårens og sommerens reisende, varsler at problemene der kan vare i ytterligere ett år. Det skriver Bloomberg.

  Tidligere i juli varslet flyplassen et tak på maks 100.000 passasjerer hver dag.

  – Det blir ingen rask løsning. Det er absolutt mulig at vi får en ny sommer med begrensningen. Det kommer til å ta 12 til 18 måneder og det er ikke bare Heathrow, sier flyplassens toppsjef John Holland-Kaye i et intervju med kanalen.

  Da flyplassen la frem kvartallstall tirsdag, var det heller ikke mange lyspunkter. Flyplassen går fortsatt med tap og venter ikke å kunne betale ut utbytte til aksjonærene sine i år. Men underskuddet er mindre enn i fjor. Heathrows justerte tap før skatt i løpet av årets første seks måneder var på 321 millioner pund (3,8 milliarder norske kroner), ned fra 787 millioner pund i samme periode i 2021.

 • NTB-DPA
  DEL
  Lufthansa innstiller nesten alle sine flyginger onsdag

  Nesten alle Lufthansas flyginger onsdag blir innstilt på grunn av streik blant bakkemannskapet, melder selskapet.

  Bakkemannskapet tas ut i streik fra og med onsdag, meldte fagforeningen Verdi mandag.

  Verdi organiserer rundt 20.000 ansatte i det tyske flyselskapet, blant dem teknikere og logistikkpersonell. De har avvist et første lønnstilbud fra selskapet, men skal etter planen fortsette forhandlingene 3. og 4. august.

  Streiken begynner klokka 3.45 natt til onsdag og skal vare fram til torsdag morgen klokka 6.

  Les også: Bakkemannskaper varsler streik

 • NTB-DPA
  DEL
  «Feriehelvete» i trafikken ved den engelske kanal
  Foto: Gareth Fuller/PA via AP

  Køer og kaos har preget utfartsårene fra Storbritannia de siste dagene. Ferjeterminalene i Dover ble først rammet. Nå har også Eurotunnelen problemer.

  Den britiske automobilforeningen (AA) har nå døpt avgangsterminalen til Eurotunnelen i Folkestone til landets nye episenter for feriehelvete.

  Dette skjer etter to dager med kaos ved havnebyen Dover, hvor tusenvis har stått i kø for å komme seg på ferjene over kanalen til Frankrike.

  Deler av hovedfartsåren M20 er stengt for privatbiler i et forsøk på å få trafikken til å flyte. Dette har igjen ført til køer for å komme seg inn mot Eurotunnelen og Dover fra alternative veier sørover i Storbritannia.

  – Dover har nå kommet seg, men Folkestone har blitt det nye episenteret for feriehelvete, sier leder for veipolitikk Jack Cousens i AA.

  Tusenvis av turister

  Ved terminalen i Folkestone hvor folk kjører bilene sine på togene som går gjennom Eurotunnelen, tok det søndag rundt 90 minutter for å sjekke inn og komme seg på toget. Dette kommer i tillegg til kaos på veien dit.

  – Mange venter i timevis for å komme seg til terminalen, sier Cousens.

  I ferjebyen Dover var køene på rundt én time søndag. Det var ventet rundt 6.000 biler med ferieturister i løpet av søndagen, etter at den britiske skoleferien startet. Totalt har rundt 72.000 passasjerer reist ut fra Dover i løpet av helgen.

  Skylder på hverandre

  Britene og franskmennene er ikke helt enige om hva som er årsaken til trafikkproblemene.

  Den franske parlamentarikeren Pierre-Henry Dumont fra Calais har gitt Brexit skylden, mens utenriksminister Liz Truss i Storbritannia skylder på dårlig bemanning ved de franske grensekontrollene.

  Passasjerene som reiser med ferjen til Frankrike fra Dover må gjennom en fransk grensekontroll før de får gå om bord.

  Lørdag hadde Truss en samtale med sin franske kollega Catherine Colonna. Sistnevnte omtalte det som en «fin prat».

  – Vi ønsker samarbeid for å få ned ventetiden. Fasilitetene ved havnen i Dover må også forbedres, sa Colonna.

  (©NTB)

 • NTB
  DEL
  28 innstilte SAS-flygninger torsdag

  Så langt i dag har 28 SAS-flygninger til og fra Norge blitt kansellert. I går var antallet 74.

  Det viser tall fra Avinors hjemmesider.

  900 SAS-piloter var i streik fra 4. til 19. juli. Siden streiken brøt ut har 2.539 flygninger i Norge blitt kansellert.

  Av de 28 innstilte flygningene i dag er tolv av flygningene innenlands, ti er innenfor Schengen, og seks er utenlandsflygninger utenfor Schengen.

  Fredag er allerede 17 flygninger innstilt.

  Kanselleringer per flyplass

  Dette er fordelingen på innstilte avganger fra norske flyplasser så langt i dag:

  • Oslo: 14
  • Bergen: 2
  • Kristiansund: 2
  • Ålesund: 1
  • Bodø: 1
 • NTB
  DEL
  Pilotforeningene skal stemme over SAS-avtalen i starten av august

  Medlemmene av pilotforeningene i Norge, Sverige og Danmark skal snart stemme over avtalen med SAS. En avgjørelse er ventet i starten av august.

  For selv om SAS og pilotenes forhandlingsledere ble enige om en avtale, er det på ingen måte en garanti for at konflikten er over. Avtalen skal nemlig godkjennes av medlemmene til de fire ulike pilotforeningene gjennom uravstemninger.

  – Det er ikke fastsatt noen dato ennå. Det er en del logistikk som må på plass, men prosessen starter opp i løpet av neste uke. Da faller det en avgjørelse om to-tre uker, sier Jan Levi Skogvang i SAS Norge Flygerforening til NTB.

  Ifølge han planlegger de å samkjøre prosessen med foreningene i Danmark og Sverige.

  Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening, skriver i en SMS til NTB at en dato for uravstemningen sannsynligvis vil bli avgjort før helgen.

  Både Skogvang og Klokset har sagt at de ikke kan garantere for at avtalen blir akseptert av medlemmene.

 • NTB
  DEL
  70 innstilte SAS-flygninger onsdag

  Så langt i dag har 70 flygninger til og fra Norge blitt kansellert som følge av SAS-streiken.

  Det viser tall fra Avinors hjemmesider.

  900 SAS-piloter gikk mandag 4. juli ut i streik, og siden da har 2.497 flygninger i Norge blitt kansellert. Streiken ble avsluttet tirsdag 19. juli, men det vil fortsatt ta tid før trafikken går som normalt.

  Av de 70 innstilte flygningene i dag var 50 av flygningene innenlands, 18 var innenfor Schengen, og to var utenlandsflygninger utenfor Schengen.

  Torsdag er allerede ni flygninger innstilt.

  Kanselleringer per flyplass

  Dette er fordelingen på innstilte avganger fra norske flyplasser så langt i dag:

  • Oslo: 25
  • Bergen: 7
  • Stavanger: 6
  • Bodø: 5
  • Tromsø: 5
  • Trondheim: 4
  • Alta: 2
  • Harstad/Narvik: 2
  • Ålesund: 1
  • Bardufoss: 1
  • Kristiansand: 1
  • Kristiansund: 1
 • NTB
  DEL
  Strandede turister vil bli prioritert av SAS – disse rutene går først

  – Det er strandede turister i utlandet som blir første prioritet, men det vil ta litt tid å være oppe i normal drift igjen. Mye vil være opp og gå igjen det første døgnet, men det tar nok et par dager før alt er som normalt, sier kommunikasjonssjef Tonje Sund i SAS.

  Pressesjefen sier at det har blitt gjort en vurdering sammen med en rekke andre, inkludert charteroperatører, på hvor behovet er størst, og hva som er praktisk mulig gitt tilgjengelige fly og mannskap.

  Sund trekker fram disse rutene som først i køen:

  * Oslo – Santorini – Oslo (flyr tomt fra Oslo)

  * Tre flygninger fra Oslo – Chania – Oslo (flyr tomt fra Oslo)

 • Sindre Hopland
  DEL
  SAS-aksjen oppover etter åpning på Oslo Børs

  SAS-aksjen hoppet med over 17 prosent i verdi etter at Oslo Børs åpnet tirsdag, for første gang etter at pilotstreiken ble avblåst.

  Også mandag klatret SAS-aksjen oppover på børsen etter signaler om at pilotstreiken i selskapet kunne nærme seg slutten.

  Et kvarter etter at børsen åpnet, ble aksjen i flyselskapet omsatt for 0,78 kroner, en oppgang på drøye 17 prosent fra sluttkursen mandag på 0,657 kroner.

 • NTB
  DEL
  Statsforvalteren vurderer å be om SAS-dispensasjon i nord

  Statsforvalteren i Troms og Finnmark vurderer å be om dispensasjon fra SAS-streiken for å få hjem helsepersonell fra Oslo som skal på jobb i Tromsø og Kirkenes.

  Det opplyser statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker til NRK.

  – Nå har man masse folk som man har fått til å gå ekstravakter, og flere ønsker å gå ut i sin planlagte ferie. Vi er fortsatt i den situasjonen at helsearbeidere som skulle ha vært på jobb, ikke kommer seg nordover, sier hun.

  Sykehusene har gitt beskjed om at de neste dagene blir en prøvelse, sier Aspaker.

  I en tidligere versjon av denne notisen sto det at statsforvalteren «søker om dispensasjon», i følge NRK. Det riktige er at statsforvalteren «vurderer å be om dispensasjon».

 • NTB
  DEL
  Flyanalytiker: Knusende for SAS dersom det ikke blir enighet

  Ingen enighet i SAS-forhandlingene vil være knusende for SAS, mener flyanalytiker, som tror på enighet mandag.

  – Hvis ikke, vil det være knusende for SAS, som da må snu til plan C eller plan D. Da må man med stor sannsynlighet selge unna eiendeler for å få den nødvendige finansieringen til Chapter 11-prosessen og SAS Forward, sier Sydbank-analytiker Jacob Pedersen til Dagens Næringsliv.

  SAS' forhandlingsleder Marianne Hernæs sa før forhandlingsstart at selskapet trolig er ferdig med forhandlingene dersom det ikke blir enighet mandag.

  – Det høres ut som om dette er en måte å legge press på pilotene på, og for å få fortgang, sier Pedersen.

  Det blir en løsning mandag, tror han.

  – Jeg ville blitt veldig overrasket om de gikk hjem for å sove enda en gang. Jeg tror i dag er dagen, om det tar tre eller 30 timer til, så tror jeg det er høyst sannsynlig at de holder på nå til de finner en løsning, sier han.

  På spørsmål om hva slags finansiering SAS kan komme til å få fra potensielle nye investorer eller långivere, er ikke analytikeren i tvil.

  – Det vil være noe som er uten rente. SAS trenger pengene.

  (©NTB)

 • Lara Rashid, Filippa Vale Frogner, Ingvill Dybfest Dahl og Anna Tørmoen (VG
  DEL
  – Jeg er skuffet
  Foto: TT NYHETSBYRÅN / NTB

  Marianne Hernæs, SAS’ forhandlingsleder kom ut av Næringslivets hus en stund etter pilotene.

  Hun sier at SAS hadde håpet at de skulle komme til enighet i dag.

  – Jeg er skuffet over at vi ikke har klart å lykkes, sa hun.

  Les hele saken her.

 • Lara Rashid, Filippa Vale Frogner, Ingvill Dybfest Dahl og Anna Tørmoen (VG)
  DEL
  SAS-forhandlingene avsluttes for dagen: - Klarer ikke tenke lenger

  Partene i SAS-konflikten har forhandlet siden lørdag morgen. Rett før klokken 19 avsluttes forhandlingene for dagen.

  Les hele saken her.

 • Lara Rashid, Filippa Vale Frogner, Ingvill Dybfest Dahl og Anna Tørmoen (VG)
  DEL
  Snudde brått etter telefonsamtale

  Like før klokken bikker 18 kommer Marianne Hernæs, SAS’ forhandlingsleder ut av Næringslivets hus.

  Da har SAS-forhandlingene pågått i over 30 timer i strekk.

  – Nå skal jeg bare trekke litt luft. Vi har vært «innelåst» i to døgn, sa hun på vei ut.

  Lørdag forhandlet de hele natten, og fortsatte søndag. Hernæs sier hun ikke tror det blir like lange forhandlinger i dag.

  – Vi kan ikke sitte så lenge uten søvn. Det blir ikke gode løsninger av det.

  Men det var ikke mange skritt hun rakk å ta før hun fikk en telefon.

  – Greit jeg kommer inn igjen, sa hun og snudde.

  Hvem som var i andre enden ville hun ikke røpe.

  Les hele saken her.

 • Martin Hagh Høgseth
  DEL
  Fortsatt ingen avklaring i SAS-streiken

  Gjennom hele natten og morgenen har forhandlingene mellom SAS og pilotene pågått i Näringslivets hus i Stockholm. Foreløpig har det ikke kommet noen avklaring.

  Ved halv syv-tiden søndag morgen sa Roger Klokset, leder i Norske SAS-flygeres forening (NSF) at de fortsatt holdt på.

  – Vi har holdt på i natt, og vi fortsetter, sier han.

  – Har dere kommet tettere på en avtale gjennom natten?

  – Kanskje. Men jeg vet ikke om det blir noen avtale ennå.

  teaser
  17. juli 2022
  SAS-forhandlingene avsluttes for dagen: – Klarer ikke tenke lenger
 • VGTV
  DEL

 • Eirik Husøy (VG)
  DEL
  Riksmekleren: Ingen avklaring ennå
  KVELDSMAT: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland kjøpte seg rundstykker og en eplejuice til kveldsmat, selv om han på ingen måte tar kvelden. Foto: Filippa Vale Frogner/VG

  Ruland sier de prøver å løse det og jobber utover natten.

  – Ja, vi har kommet videre, men det jobbes på nå. Det er ingen avklaring ennå, sier riksmekleren Mats Wilhelm Ruland lørdag kveld.

  – Vi skal kjøpe litt mat nå, og så kommer vi nok til å sitte gjennom natta, sier Ruland.

  Forhandlingene i Stockholm fortsetter dermed. På spørsmål om det blir en løsning i morgen, svarer Ruland at det får vi se når morgenen kommer.

  Les hele saken her.

 • VG
  DEL

 • Filippa Vale Frogner, Lara Rashid, Ingvill Dybfest Dahl og Anna Tørmoen (VG)
  DEL
  – Nå sitter SAS og jobber litt, og så tar vi en matbit

  Etter mange timers jobbing kom pilotene ut for å ta seg en pause. Hvordan forhandlingene går var de ordknappe om.

  – Nå sitter SAS og jobber litt, og så tar vi en matbit, sier Jan Levi Skogvang leder SAS Norge flygerforening.

  – Er dere nærmere løsning enn brudd?

  – Det kan jeg ikke si noe om.

  Les hele saken her.

 • NTB
  DEL
  Forsinket flytrafikk på grunn av streiker i Italia
  Foto: NTB

  Reisende måtte innstille seg på store forsinkelser lørdag på grunn av streik på italienske flyplasser og i lavprisflyselskaper.

  Flere fagforeninger kalte til en fire timers streik i flykontrollselskapet ENAV og i flyselskapene Ryanair, EasyJet og Volotea.

  EasyJet måtte innstille flygninger fra Roma og Milano til Berlin og Amsterdam, og Ryanair måtte også innstille noen avganger.

  Striden står om rettigheter, arbeidsmiljø og minimumslønn.

 • NTB
  DEL
  Pilotleder: – Vi jobber fortsatt hardt

  – Vi jobber fortsatt hardt for å få på plass en løsning som kan få slutt på streiken. Jeg vet ikke hvor lenge samtalene vil pågå, sa lederen av Norske SAS-flygeres forening, Roger Klokset, til NTB litt før klokka 16 lørdag.

  Partene har sittet i møter i Näringslivets Hus i Stockholm siden klokka 10.

  Tidligere lørdag varslet den norske riksmekleren Mats Ruland at det hadde vært bra utvikling de første timene på formiddagen.

  SAS-streiken har vart siden mandag 4. juli, og cirka 30.000 passasjerer rammes hver dag.

  Til sammen har det vært over 2.000 innstilte flygninger bare i Norge. Lørdag er over 130 avganger kansellert, og søndag er allerede over 100 SAS-flygninger innstilt.

Gå til e24.no