Siste nytt om reisekaoset

Siste innlegg
 • av Ragnhild Vartdal
  DEL
  Staten åpner for å gjøre SAS-gjeld til aksjer

  Regjeringen åpner for å gjøre om den norske statens utestående gjeld på 1,5 milliarder kroner i SAS til aksjer, men vil ikke gå inn med nye penger.

  - Regjeringen har besluttet at det ikke er aktuelt å gå inn med egenkapital. Vi har også besluttet at under gitte forutsetninger og vilkår kan la deler eller hele av den utestående gjelden bli omgjort til aksjer, sier næringsminister Jan Christian Vestre under en pressekonferanse tirsdag.

  Indirekte kan staten med det ende opp med å bli aksjonær i flyselskapet.

  - Vi ser ikke for oss å bli en langsiktig eier av SAS, men vi er villig til å diskutere muligheten til å konvertere gjelden til aksjer nå, sier Vestre.

  teaser
  Mindre enn 20 min siden
  Vestre sier nei til å skyte inn nye penger i SAS – åpner for å gjøre gjeld til aksjer
 • av Andrine Resvoll
  DEL
  SAS innfører tiltak for å hjelpe kunder i tilfelle pilotstreik

  SAS innfører forebyggende tiltak for å hjelpe kunder hvis flyvningene deres blir påvirket av en potensiell streik, opplyser selskapet i en pressemelding.

  SAS har mottatt streikevarsel fra pilotenes fagforeninger i Norge, Danmark og Sverige. Mekling pågår, og dersom det ikke oppnås enighet mellom partene innen 29, juni, vil pilotenes fagforening streike.

  SAS vil derfor tilby reisende booket på flyvninger mellom 27. juni og 3. juli 2022 muligheten til å ombooke reisen gratis til en senere dato, dersom de blir påvirket av streik.

  Reisende kan ombooke til en SAS-flyvning på en annen dato innenfor de neste 360 dagene til samme destinasjon, dersom samme serviceklasse er tilgjengelig.

  Selskapet varsler samtidig om høyt press på kundeservice, og opplyser om at ventetiden vil være lengre enn normalt.

 • av Kjetil Malkenes Hovland
  DEL
  Vestre varsler SAS-pressekonferanse

  Tirsdag vil den norske staten klargjøre sin posisjon når det gjelder SAS.

  Nærings- og fiskeridepartementet opplyser at næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) vil holde en pressebrief om statens posisjon når det gjelder SAS tirsdag morgen klokken 8.

  Det kriserammede flyselskapet har lånt penger av både Norge, Sverige og Danmark. Norge solgte seg ut av SAS i 2018, men har lånt ut 1,5 milliarder kroner til selskapet.

  SAS har varslet at selskapet må konvertere gjeld til aksjer og hente inn mer penger i tillegg til å kutte kostnader for å overleve. Det vil kunne gi tap for dem som har lånt penger til selskapet.

  Sverige har tidligere varslet at landet er villig til å konvertere lån til aksjer, men svenskene vil ikke gå inn med ny kapital og er ikke langsiktig eier.

  Flertallet i Danmark har åpnet for både å ettergi gjeld og å øke landets eierandel i SAS. Flyselskapet er viktig for de mange arbeidsplassene rundt den danske flyplassen Kastrup.

 • av Anna Leah Poppe (Aftenposten)
  DEL
  Fare for flere flystreiker

  På flyplasser rundt om i Europa kan streik allerede denne uken føre til kanselleringer og forsinkelser.

  Flyteknikerstreiken og mulig pilotstreik er ikke de eneste som kan skape trøbbel for reisende.

  Også ansatte på flyplassene i Paris planlegger å streike. Ansatte i selskapet Aéroports de Paris ivaretar flyplassene Paris-Charles de Gaulle og Paris-Orly. De planlegger å streike lørdag 2. juli.

  Da de streiket den 9. juni tidligere i år, ble en fjerdedel av flyvningene fra Paris-Charles de Gaulle kansellert.

  Les hele saken.

 • av NTB
  DEL
  Widerøe planlegger flere kortbaneflygninger mandag ettermiddag og kveld
  Foto: Terje Pedersen / NTB

  Widerøe planlegger 20 flygninger i løpet av mandagen. Selskapet foretok lørdag en kontrollert nedstengning av kortbanenettet som følge av flyteknikerstreiken.

  – Kortbanenettet har som kjent vært stengt fram til klokken 17 mandag. Vi gjør et forsøk på å få gjennomført flygninger på kortbanenettet i ettermiddag og i kveld, opplyser kommunikasjonsdirektør Silje Brandvoll i Widerøe til NTB.

 • av Frida Kristine Mogård (iTromsø)
  DEL
  Flyteknikererne: Villig til å redusere lønnskravet betydelig

  I én uke har en rekke flyteknikere i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) gått i streik, noe som påvirker Norges luftfart. Mandag har nå et stort antall av Widerøes flytrafikk inn og ut av Tromsø blitt innstilt.

  Kommunikasjonssjef i Widerøe, Catharina Solli, forteller til iTromsø at de til tross for økende press prøver å gjennomføre sine regionale flyginger.

  – Fram til nå har vi tatt avgjørelser fra dag til dag, men nå jobber vi mer fra time til time. Målet vårt er å kunne gjennomføre flygingene fra Tromsø til de større byene. Dette begynner å bli veldig komplekst, men vi gjør så godt vi kan.

  Solli sier at Widerøe ikke har kapasitet til å ombooke de rammede passasjerene, men at de til tross for dette prøver å tilrettelegge for reisen.

  Les hele saken.

 • av Ragnhild Vartdal
  DEL
  Helgelandssykehuset i gul beredskap

  Helgelandssykehuset hever beredskapen til gult nivå som følge av flyteknikerstreiken.

  Sykehuset skriver på sine nettsider at streiken får konsekvenser for bemanningssituasjonen da enkelte vikarer ikke kommer seg til Helgeland. I tillegg kan streiken bety at ambulanseflyene kan bli stående på bakken, skriver sykehuset.

  - Vi følger situasjonen nøye og har satt i gang noen kompenserende tiltak på enkelte avdelinger. Vi rapporterer daglig til stasforvalter og Helse nord om situasjonen, sier medisinsk direktør, Hanne Frøyshov, i en melding.

 • av NTB
  DEL
  Flyteknikerstreiken: Finnmarkssykehuset hever beredskapen

  Finnmarkssykehuset hever beredskapen til grønt nivå som følge av flyteknikerstreiken.

  Det opplyser sykehuset på Twitter.

  – Det innebærer at vi følger situasjonen fortløpende og vurderer kompenserende tiltak der det er mulig og nødvendig, skriver sykehuset.

  Grønt er det laveste beredskapsnivået.

  Ifølge Dagbladet avlyser nå Sykehuset i Hammerfest flere legetimer fordi spesialister ikke kommer seg fram til sykehuset.

  Årsaken er at Widerøe har stengt ned deler av kortbanenettet.

 • av Ada Lea
  DEL
  NFO er villig til å redusere lønnskravet betydelig
  Foto: Frode Hansen (VG) / Jil Yngland (NTB)

  NFO lanserer skisse til løsning på flystreiken. NHO åpner for forhandlinger.

  Les hele saken her

 • av VG
  DEL
  Widerøe stopper all trafikk på kortbanenettet til mandag ettermiddag

  Widerøes kommunikasjonssjef Catharina Solli, forteller til VG at stansen i trafikk på kortbanenettet utvides til mandag ettermiddag.

  – Vi kommer i dag til å kansellere de korteste flygingene på kortbanenettet fram til i ettermiddag, men det er stor sannsynlighet for at alle flyginger i dag blir kansellert, sier Solli.

  I tillegg til de korteste flygingene, er det noen lengre flyginger som også er kansellert.

  Kanselleringene skyldes streiken blant flyteknikere.

 • av Ragnhild Vartdal
  DEL
  Minst 172 flyginger innstilt

  Det er så langt meldt om minst 172 innstilte flyginger mandag, viser VGs oversikt.

  Flest innstillinger er det hos Widerøe. Mandag er minst 146 flyginger innstilt med flyselskapet.

  teaser
  i går 09:45
  Full stopp for Widerøes korteste turer
 • av NTB
  DEL
  Flykonflikten gjør at pasienter kan gå glipp av kreftmedisin

  Mange pasienter risikerer å gå glipp av medisiner og behandlingstimer som følge av flykonflikten. Verst er det for pasientene i Nord-Norge.

  – Livsviktige diagnoser og behandling står i fare, sier direktør i IFE Radiofarmasi, Erik Flatmark til NRK.

  Les hele saken.

 • av Camilla Knudsen
  DEL
  SAS: Nesten umulig å ombooke

  I motsetning til Widerøe forsøker SAS fortsatt å ombooke passasjerer ved innstilte avganger, men at det nå er svært vanskelig.

  – Vi forsøker, men det er dessverre ikke alltid mulig, sier pressetalsmann Lars Wigelstorp Andersen i SAS til E24.

  Han påpeker at de aller fleste europeiske flyene allerede er fulle i sommer.

  – Det er nesten umulig å finne plasser. Vi forsøker så langt det er mulig, men det er langt ifra alle vi klarer å booke om.

  Andersen tilføyer at dette ikke skyldes teknikerstreiken, men er et europeisk bemanningsproblem.

  – Det er rett og slett ikke folk nok til å flytte alle de reisende, og det er sterkt beklagelig over for våre passasjerer som har gledet seg til å reise, sier han videre.

  Pressetalsmann for Norwegian, Andreas Hjørnholm, sier at også de fortsatt ombooker.

 • av NTB
  DEL
  Widerøe gir ikke lenger ombooking ved innstilte avganger
  Foto: Widerøe

  Widerøe-kunder som får flyavgangen sin innstilt, vil ikke lenger få ombooking eller alternativ transport. De får heller ikke dekket mat og overnatting.

  Kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe, sier til Bergens Tidende at Widerøe-kunder nå kun har rett på refusjon av flybilletten.

  – Vi har ikke lenger anledning til å ombooke, tilby alternativ transport, måltid og overnatting, sier hun.

  Det betyr at reisende som får flyreisen innstilt, selv må finne et nytt reisealternativ og betale for kost og losji i mellomtiden.

  Endringen trådte i kraft lørdag og gjelder samtlige Widerøe-reiser. Flyselskapet er hardt rammet av arbeidskonflikten mellom NHO luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO). Natt til søndag tok NHO ut 450 flyteknikere i lockout, noe som betyr at de ikke får gå på jobb.

  Flere av Widerøes fly står nå på bakken, og selskapet har søndag hatt 159 innstilte avganger, ifølge VG.

  – Slik situasjonen er nå har vi ikke anledning til å booke om til en senere avgang, ettersom vi ikke vet når flyene vil begynne å gå på normal måte igjen, sier Solli til BT.

 • av NTB-Marius Helge Larsen
  DEL
  Ambulanseflyberedskapen foreløpig ikke påvirket av flytekniker-lockout

  Luftambulanseselskapet Babcock har kun én flytekniker på jobb søndag som følge av lockouten i arbeidskonflikten. Men så langt er beredskapen som normalt.

  – Så langt påvirker ikke lockouten beredskapen. Den er som normalt, opplyser administrerende direktør Øycind Juell i helseforetaket Luftambulansetjenesten i en SMS til NTB.

  Det er selskapet Babcock som drifter ambulanseflytjenesten på oppdrag for helseforetaket, og flere av deres ansatte er rammet av NHOs lockout av flyteknikere.

  Lockouten innebærer at medlemmer i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) ikke får lov til å møte på jobb.

  Les hele saken.

 • av Jonas Hagmansen
  DEL
  Tok «lockout-grep»: – Kostet noen tusenlapper
  Lars Løhren er på vei for å sjekke inn bagasjen, én dag tidligere enn planlagt. Jonas Hagmansen

  Streik, lockout og reisekaos. Lars Løhren så seg nødt til å kaste om på reiseplanene.

  – Det er viktig å bevare familieidyllen, sier han til E24.

  Han og familien flyr med Norwegian. Egentlig skulle de reise mandag, men så bestemte de seg for å booke om til i dag, søndag.

  – Det kostet noen tusenlapper, men pengene er verdt det hvis alt blir stoppet i morgen, sier familiefaren.

  Årsaken til at Løhren og familien booket om er lockouten som trådte i kraft natt til søndag. Den innebærer at 450 flyteknikere fra NFO blir nektet å komme på jobb.

  Les hele saken.

 • av Kristina Brekke (VG), Johannes Steen (VG) og Frank Haugsbø (VG)
  DEL
  450 flyteknikere utestengt fra jobb

  Natt til søndag trådte den varslede lockouten fra NHO Luftfart i kraft, noe som betyr at 450 flyteknikere fra NFO blir nektet å komme på jobb.

  I flere uker har det vært uenighet mellom Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) og NHO Luftfart, hvor sistnevnte gikk tirsdag kveld ut og varslet lockout.

  Ved midnatt trådde lockouten i kraft, noe som innebærer at de flyteknikerne som ikke allerede er tatt ut i streik vil få arbeidsforbud.

  Likevel er beskjeden fra flyselskapene klar: møt opp med mindre annen beskjed er gitt.

  Les hele saken her

 • av Erik Alsberg
  DEL
  Riksmekleren reiser til Sverige for SAS-meglingen
  Riksmegler Mats Wilhelm Ruland er ikke bekymret for at partene står langt fra hverandre. Ludvig Heiberg Larsen / NTB

  Riksmekler Mats Wilhelm Ruland reiser til Sverige for å bistå i lønnsoppgjøret mellom SAS, pilotene og de kabinansatte.

  Svenskene har sittet ved forhandlingsbordet siden 13. juni og har ennå ikke kommet til enighet.

  Ruland og megler Richard Saue er hentet inn for å ta seg av den norske delen av meglingen.

  – Arbeidet med å komme til enighet er kombinert, derfor er alle til stede i Sverige, sier Ruland til E24.

  Meglingen skal skje fysisk hos Svensk Næringsliv i Storgata 19 i Stockholm. Vanligvis har den norske siden av meglingen skjedd i Norge, men de har kombinert det for å gjøre prosessen lettere.

  – Det er en koordinert innsats fra alle land, og vi møtes i Sverige for å slippe å drive forhandlingene i mange forskjellige land, sier riksmekleren.

  Les hele saken her

 • av NTB
  DEL
  TV 2: Ambulanseflyene som sto på bakken er igjen operative

  Ved en feil meldte Luftambulansetjenesten at to ambulansefly søndag var satt på bakken som følge av mangel på flyteknikere.

  Det var TV 2 som viderebrakte opplysninger fra Luftambulansetjenesten om at to fly, ett i Brønnøysund og ett i Alta, sto på bakken som følge av lockouten av flyteknikere over hele landet.

  Kort tid etterpå kom imidlertid Luftambulansetjenesten med en rettelse:

  – Ambulanseflyene i Brønnøysund og Alta er operative og i beredskap, skriver Øyvind Juell, administrerende direktør i Luftambulansetjenesten.

  De beklager at det først ble opplyst om feil, skriver TV 2.

  Det er luftambulanseselskapet Babcock som drifter ambulanseflyene i Nord-Norge. Selskapet har varslet at det ikke vil gå lang tid før NHOs lockout av flyteknikere vil gi dem problemer med å opprettholde tilbudet.

  Babcock søkte lørdag om dispensasjon fra lockouten, som ble innført fra midnatt natt til søndag, men fikk avslag fra NHO Luftfart.

 • av Ingri Bergo
  DEL
  TV2: To ambulansefly står på bakken på grunn av streiken

  To ambulansefly har allerede fått tekniske problemer og står på bakken etter lockouten som trådte i kraft ved midnatt lørdag kveld, melder TV2 søndag morgen.

  – Vi følger situasjonen og rapporterer til vår eier, sier Øyvind Juell, administrerende direktør i Luftambulansetjenesten til TV2.

  Etter det TV2 kjenner til står et fly i Brønnøysund i tillegg står dagflyet i Alta på bakken med tekniske problemer, skriver nyhetskanalen.

  Flytekniker-streiken kulminerte i en lockout etter at partene i konflikten mislyktes i å komme til enighet under forhandlingene hos Riksmekleren torsdag og fredag.

  Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) og NHO Luftfart har vært i klinsj siden forrige helg, særlig om lønn, og søndag bøe 450 flyteknikere tatt ut i lockout.

Gå til e24.no

Flere artikler

 1. SAS-pilotene tar ut alle fra dag én

 2. SAS-pilotene om mulig streik og konkurs: – Vi er presset opp mot veggen. Vi har ingenting å tape.

 3. SAS-meglingen starter nå – rundt 900 piloter truer med streik

 4. Derfor kan det bli SAS-streik

 5. Norwegian og pilotene enige om ny tariffavtale