Sterke reaksjoner på Tess-avsløring: – Uakseptabelt at staten skal finansiere dette

LO-sjef Peggy Hessen Følsvik kaller Tess’ behandling av tariff-ansatte «hårreisende». Nå må statseide kunder som Equinor ta ansvar for at praksisen straffer seg, mener Rødt-profil Mímir Kristjánsson.

AVFEIER KRITIKKEN: Tess-sjef Erik Jølberg avfeier påstander om fagforeningsknusing og påpeker at alle har full rett til å fagorganisere seg i selskapet hans.
Publisert:

– Det må bli slutt på at statlige selskaper kjøper tjenester fra leverandører som holder på slik. Det er helt uakseptabelt at staten og skattebetalerne skal være med å finansiere fagforeningsfiendtlig virksomhet, sier Kristjánsson til E24.

Både politikere og fagforeningstopper reagerer sterkt på E24s avsløring om at milliardkonsernet Tess møter ansatte som skaffer seg tariffavtaler med «konsekvenser».

Tariff-organiserte i Tess blir ekskludert fra alle bonusordninger, og fratas også ulykkesforsikring, ekstra kjøregodtgjørelse og støtte til tannlege og arbeidsklær, viser interne dokumenter E24 omtalte mandag.

Les også

Fratar ansatte «alle goder» hvis de får tariffavtale

«Hårreisende» og «forkastelig»

LO-toppsjef Peggy Hessen Følsvik er ikke nådig:

– Dette er hårreisende og et forsøk på fagforeningsknusing, og hører ingensteds hjemme i norsk arbeidsliv, sier hun til E24.

Hun får følge av lederen i Fellesforbundet, Jørn Eggum, som kaller det «forkastelig oppførsel».

Tess-sjef og gründer Erik Jølberg forsvarer praksisen overfor E24 og avfeier at det er fagforeningsknusing.

– Alle i Tess har selvfølgelig full anledning til å organisere seg. Alle fremsatte krav om tariffavtaler er akseptert av Tess, understreker han i en e-post.

Flere av Tess’ storkunder er statseide selskaper, som stiller strenge krav til sosialt ansvar blant sine leverandører.

Blant disse er Equinor, som i 2019 fornyet sin Tess-kontrakt med fem nye år, til en estimert verdi av 200 millioner kroner.

Olje- og energidepartementet er største eier i Equinor med 67 prosent av aksjene i selskapet.

E24 er avhengig av gode tips fra våre lesere. Kontakt vår journalist her!

REAGERER STERKT: LO-sjef Peggy Hessen Følsvik.

– Det er på bunnlinjen det svir

Forhandlingssjef Knut Aarbakke i NITO – som foruten LO organiserer noen av de ansatte i Tess – mener det må tas et «knallhardt oppgjør» med en praksis han omtaler som «helt forkastelig».

– Tess bør ikke være kvalifisert for offentlig anbud før de avblåser alle former for sanksjoner mot sine ansatte, sier han.

Også Mímir Kristjánsson sier at «mye kan løses med aktivt statlig eierskap».

– Det er på bunnlinjen det svir. Hvis du velger å ikke spiller på lag med prinsippene som gjelder i det norske arbeidslivet, bør det få konsekvenser, sier Rødt-politikeren:

– Dette må ikke gå upåaktet hen. Jeg mener staten må bruke eiermakten sin i Equinor for å sørge for at dette ikke skjer, selv om jeg også oppfatter at Equinor ser alvorlig på slike forhold, fortsetter Kristjánsson.

Les også

Varsler gransking etter bonusavsløringer: – Undergraver organisasjons­friheten

E24 har stilt Equinor flere spørsmål om Tess som oljeselskapet foreløpig ikke har besvart – blant annet om de avslørte forholdene er forenelige med de etiske kravene Equinor stiller til sine leverandører, og hvordan de konkret vil følge opp denne saken med Tess.

VIL HA AKTIV STAT: Rødt-politiker Mímir Kristjánsson.

– Viktig at regjeringen leverer raskt

LO-sjefen har forventninger til at den nye regjeringen tar grep:

Mandag la statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) frem regjeringens tiltredelseserklæring i Stortinget, der Støre lovet å gjennomføre «en storrengjøring i norsk arbeidsliv».

– Den nye regjeringen har lovet å få på plass «Norgesmodellen» for et seriøst arbeidsliv. Det betyr at seriøse bedrifter skal prioriteres ved tildeling av offentlige kontrakter, sier LO-sjefen.

Aps nyvalgte næringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, bekrefter at regjeringspartiet vil ta grep

– Arbeiderpartiet tar dette med seg som et grelt eksempel på hvorfor det er viktig at regjeringen leverer raskt på forventninger til statlig eierskap og krav knyttet til innkjøpsmakt som bygger oppunder de seriøse aktørene, skriver han til E24.

Les på E24+

Reagerer på McDonald’s-saken i Bergen: – Slike historier hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv

Tess-sjefen er forelagt anklagene om fagforeningsknusing og at de driver påstått fagforeningsfiendtlig virksomhet.

Han svarer ikke direkte på dette, men påpeker i et e-post-svar:

– Gjennom avtaleverket som følger tariffavtalen har tillitsvalgte muligheter for å ta opp ulike forhold med arbeidsgiver. Dersom der skulle være uenigheter så er der i samme avtaleverk instrumenter hvor en kan bringe inn slike saker for de sentrale tariffpartene (LO og Virke) for å finne en løsning/avklaring. Vi hadde ønsket at den tillitsvalgte hadde fulgt avtaleverket på disse punktene.

– Samtlige av våre ansatte blir i lønnsoppgjørene avstemt mot relaterte tariffavtaler, og vi ligger alltid over slik at vår lønnspakke er lik eller bedre enn fagforbundets.

Publisert: