Norge donerer 300 respiratorer til europeiske land

Det var tvil om hvorvidt Laerdals nødrespiratorer noen gang ville bli brukt, men nå sendes 300 av dem sørover i Europa.

Laerdal-sjef Tore Lærdal.
  • Ola Myrset (Stavanger Aftenblad)
Publisert: Publisert:

I mars i fjor bestilte regjeringen 1000 nødrespiratorer av Laerdal Medical og Servi Group for 60 millioner kroner.

Avtalen ble inngått for å sikre kapasiteten i en krisesituasjon ved norske sykehus. 700-800 av respiratorene er ferdig produsert og står på lager.

Respiratorene mangler imidlertid det såkalte CE-merket, som er beviset på at alle grunnleggende sikkerhetskrav til produktet er oppfylt. Det har hersket usikkerhet rundt hvorvidt respiratorene noen gang vil bli tatt i bruk.

Les på E24+

Nødrespiratorene fortsatt helt i det blå

Flere land har imidlertid bedt om å få respiratorer, og nå er det klart at Norge donerer 300 av dem til Kosovo, Moldova og Nord-Makedonia.

– I Norge greide vi heldigvis å slå ned smitten våren 2020, og fikk aldri selv behov for nødrespiratorene. Vi er derfor i den heldige situasjon at vi kan tilby respiratorene til Moldova, Kosovo og Nord-Makedonia som er hardt rammet av covid-19 og ikke har samme tilgang på medisinsk utstyr som Norge har, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en melding.

CE-merkes senere

Noen koronapasienter blir så syke at de trenger pustehjelp. Hvis så mange blir syke samtidig at det ikke er nok respiratorer, kan nødrespiratorene frigi mer avansert utstyr til de sykeste.

I meldingen understrekes det at krav om CE-merking fortsatt gjelder, men at det er inngått en tilleggsavtale om at inntil 500 nødrespiratorer kan leveres før merkingen er ferdig.

– Vi har også kontakt med Verdens helseorganisasjon  som er positive til nødrespiratorene. Når CE-merkingen er klar vil et WHO-panel gå gjennom dokumentasjonen og se på hvordan nødrespiratoren best mulig kan benyttes for å styrke helseberedskapen i områder der dette trengs mest, sier Bent Høie i meldingen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Laerdal Medical

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Nødrespiratorene er fortsatt i det blå

  2. Kroatia, Värmland og Göteborg-regionen får karantenekrav på mandag

  3. Nye reiseråd: Karantenekrav fra Lesvos, Khios og flere andre feriesteder

  4. Norsk politi kjøpte 700.000 munnbind fra Milrab basert på falsk dokumentasjon

  5. Flere kommuner i Viken vil ha nasjonale tiltak