Coronapolitikk

Ønsker en annen gjenåpningsmodell: – Dette er en plan uten en plan

Tiden er inne for å sette opp mål og pushe «Team Norge» til å nå disse, mener bedriftsleder og SMB Norge-engasjerte Joachim B. Hansen. Knytter man disse til bestemte datoer, tror han befolkningen ville blitt motivert av tanken på å bli belønnet med et nytt trinn.

VIL HA BELØNNING: Bedriftsleder Joachim B. Hansen tror man i større grad ville fått folket til å dra lasset sammen dersom det var konkrete datoer å jobbe mot.
 • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

– Dette er en plan uten en plan, sier Joachim B. Hansen.

Han er daglig leder i en liten teknologibedrift i Drammen, er innstilt som styremedlem i interesseorganisasjonen SMB Norge region øst, og hadde ønsket seg noe mer håndfast om gjenåpningen av landet.

Erna Solberg sa onsdag at gjenåpningen skal skje på bakgrunn av data, ikke dato. Firetrinnsmodellen hun presenterte kom for det meste uten svar på når, men hun signaliserte at trinn to forhåpentligvis kunne starte i slutten av mai.

Her er trinnene i Solbergs plan for gjenåpning

– Jeg mener tiden er inne for å sette opp mål, og pushe «Team Norge» til å nå målene, sier Hansen.

Han skisserer en annen modell for gjenåpningen. At man setter en dato for når man kommer til neste trinn – så lenge et sett med bestemte forutsetninger er oppfylt.

– Alle er interessert i å nå disse målene og da er trinnene en belønning i seg selv. Problemet med denne planen er at vi går i en ørkenvandring uten noe mål, sier Hansen.

– Jeg jobber i en bedrift der vi er veldig opptatt av å dra lasset sammen, i team. Da handler det om å sette seg mål. Hva må vi gjøre for å få til det og det? Jeg blir resignert av at det ikke settes mål når man prøver å legge en plan.

Les på E24+

Et berg av regninger venter når økonomien åpner. I januar sluttet bareieren å glede seg til gjenåpningen.

Almlid: Ville vært fint med datoer

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier til E24 at han har forståelse for ideen som Joachim Hansen skisserer.

– Jeg har tenkt samme tanke selv, sier han.

Samtidig er det viktig for bedriftene at det ikke loves for mye, legger han til. Det kan gå på bekostning av den mye etterspurte forutsigbarheten, dersom man kommer til en dato der planen var å gå til neste steg, men så er realiteten en annen.

– Det hadde vært fint med konkrete datoer, men man må være forsiktig. Det kan bli en ekstra belastning hvis man først lover åpning, og så må lukke igjen like etter.

FORSTÅR IDEEN: Administrerende direktør Ole Erik Almlid, her sammen med statsminister Erna Solberg.

Kommunikasjonsrådgiver Joachim Dagenborg i SMB Norge skriver i en e-post at «samtidig som det er positivt med planer for en gradvis gjenåpning, må man være så ærlig å si at medlemmene våre nok ikke vil oppleve at det er så mye som endrer seg etter dette.»

– Det blir fremdeles litt som å si at for hver dag som går er vi en dag nærmere en normal situasjon. Man finner kanskje litt trøst i det, men det er vanskelig å legge konkrete planer for virksomhetens fremtid basert på denne informasjonen, uttaler han.

Les på E24+

Én av seks unge voksne har sluttet å jobbe. Vi har møtt fem av dem rundt om i verden.

Mener planen gir forutsigbarhet

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet skriver i en e-post at de gjerne skulle gitt folk konkrete datoer å forholde seg til, men at det dessverre er vanskelig å si noe sikkert om dette.

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.

– Det kan komme nye mutasjoner som endrer spillereglene, og det er noe usikkert hvor fort vaksinene kommer og hvor godt de virker mot smittespredning. Det er derfor ikke hensiktsmessig å tidfeste de ulike trinnene i planen.

Han forklarer at gjenåpningsplanen er basert på anbefaling fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, og at selv om den ikke har datoer, mener regjeringen at den bidra til forutsigbarhet i en situasjon som fortsatt er preget av usikkerhet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronapolitikk
 2. SMB Norge
 3. Helse- og omsorgsdepartementet
 4. NHO
 5. Ole Erik Almlid

Flere artikler

 1. Regjeringen til dem med gjenåpningsangst: – Letter ikke på tiltak før det er forsvarlig

 2. Reiselivstopp ut mot regjeringen: – Juli er spolert

 3. Fåtallet vil til utlandet i sommer: – Oppleves som utilgjengelig

 4. Dette krever de av Ernas gjenåpningsplan

 5. Pfizer og Moderna skrur opp vaksineprisene