Milliardtap for Ryanair – fortsetter kritikken mot statlig krisestøtte

Ryanair tapte 3,1 milliarder kroner i kvartalet som gikk, og fortsetter kritikken mot EU-statenes støtte til flybransjen.

Ryanair er som resten av flybransjen hardt rammet av coronakrisen.
Publisert: Publisert:

Flyselskapet Ryanair melder om et underskudd etter skatt på 306 millioner euro i tredje kvartal. Det tilsvarer et tap på 3,1 milliarder kroner med dagens kurs.

Tapet er større enn ventet. Ifølge Bloomberg lå estimatet på minus 274,9 millioner euro.

Året før hadde selskapet et overskudd på 87,8 millioner euro – eller 911 millioner kroner.

Ryanair er i likhet med resten av luftfarten rammet av reiserestriksjonene i kjølvannet av viruspandemien. For Ryanair gjelder det spesielt restriksjonene i Storbritannia.

Ifølge selskapet falt antall passasjerer med 78 prosent til åtte millioner i kvartalet.

Ryanair skriver at de fortsetter med kostnadsreduksjoner i alle deler av selskapet, og at de sitter på en kontantbeholdning på 3,5 milliarder pund ved utgangen av kvartalet.

Les også

Boeings 737 Max-fly får grønt lys til å fly i Europa

Kritiserer statsstøtte

Ryanair har ved flere anledninger kritisert statlige hjelpepakker til flyindustrien, og har tidligere tatt både franske, danske og svenske pakker til EU-domstolen.

Selskapet fortsetter også å kritisere grepene i sin kvartalsrapport, der det beskriver støtten til flyselskaper som Alitalia, Air France/KLM, SAS og Lufthansa som «ulovlig».

– Denne ulovlige statsstøtten fordreier konkurransen og like vilkår på tvers av EUs luftfart, skriver selskapet.

Det trekker frem at en rekke europeiske flyselskaper har stengt på grunn av viruspandemien, og viser til selskaper som Flybe, Germanwings, Level og Montenegro Airlines. Selskapet trekker også frem Norwegian, som har fått konkursbeskyttelse i Irland.

– Vi forventer at den europeiske kapasiteten reduseres betydelig de neste årene, noe som vil skape vekstmuligheter for Ryanair, skriver selskapet.

Les også

Ryanair vil klage på Lufthansas krisestøtte

Bestiller flere fly etter Max-godkjenning

Tilbake i november fikk Boeings Max-fly tommel opp fra de amerikanske myndighetene.

Kort tid etter, i desember, bestilte Ryanair ytterligere 75 versjoner av flytypen 737–8200 – en Max-variant designet for lavprisselskaper. Ryanair har nå 210 fly på bestilling fra Boeing.

Europeiske myndigheter godkjente flytypen i forrige uke, og Ryanair skriver at de håper at 737–8200-varianten også vil bli godkjent i løpet av de kommende ukene.

Fremover guider Ryanair et underskudd for 2021 på mellom 850 og 950 millioner euro.

Selskapet tror at passasjertrafikken vil ligge på mellom 26 millioner og 30 millioner i den samme perioden – den tidligere guidingen var på «opptil 35 millioner».

Publisert:
Gå til e24.no