Flertallet tvinger 20 corona-tiltak på regjeringen: Permittering forlenges
Opposisjonspartiene er enige om å overkjøre regjeringen, og forlenge permitterings- og dagpengeordningene helt fram til 1. oktober. Regjeringen vil få pålegg i form av om lag 20 forslag som de fire partiene står sammen bak.
KONGEN: Frp-nestleder Sylvi Listhaug på kontoret til Hans Andreas Limi under bildet til Ronald Reagan. Hun kaller den tidligere amerikanske presidenten «kongen». Foto: Eirik Røsvik, VG
– Det ligger an til at flertallet stiller seg bak en videreføring av forsterket permitteringsordning og tiltakene for bedriftene, sier Hans Andreas Limi (Frp) til VG klokken 19 mandag kveld.
Partiene er også enige om å forlenge en utvidet støtteordning til bedriftene fram til 1. juli, ordninger som skulle stoppe 1. mars.
– Nå går det mot enighet, sa Kari Elisabeth Kaski (SV) til VG klokken 20.15.
Litt over klokken 20 bekrefter også Arbeiderpartiet og Senterpartiet at listen over enighet – små og store – blir formulert i om lag 20 punkter i et flertallsforslag de fremmer i Stortinget.
– Regjeringen har vært bakpå. Dette er helt nødvendige forsterkninger og videreføring av eksisterende ordninger, sier Rigmor Aasrud, fungerende nestleder i Aps stortingsgruppe.
Fant sammen – igjen
Tirsdag skal Stortinget behandle redegjørelsene om pandemien som statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) holdt i Stortinget tidligere mandag.
De fire opposisjonspartiene – som har flertall i Stortinget – startet i helgen samtaler om å fremme felles forslag i Stortinget. Hensikten var å pålegge regjeringen å forstørre og forlenge de gjeldende krisepakkene.
– Enigheten handler i veldig stor grad om å skape trygghet og forutsigbarhet for næringsliv og arbeidsfolk, sier Kaski til VG.
– Sp har lenge ment at tiltakene må vare så lenge pandemien varer. Så det er bra at flertallet nå er med på en helt annen grad av forutsigbarhet, sier Sigbjørn Gjelsvik (Sp).
ENIGE: SVs Kari Elisabeth Kaski bekrefter at de fire partiene i firerbanden – Ap, SV, Frp og Sp – er enige om å forlenge flere ordninger. Foto: Terje Bringedal
Kaski sier at det også er enighet om en pakke på 1 milliard til studentene, med krav om at stipendgraden økes.
Hun understreker at de rødgrønne gjerne ville gått enda lenger i tiltak for arbeidsfolk og kravene de vil stille til bedrifter som mottar støtte, for eksempel krav om at de ikke skal si opp folk mens de får penger - men at Frp ikke har vært med på det.
Ap fikk ikke tilstrekkelig støtte for sitt krav om feriepenger av dagpengene for de som er ledige eller permittert, mens SV ikke fikk flertall for forbud mot oppsigelser eller utbytteforbud for bedrifter som mottar corona-støtte.
Frp skulle egentlig møte resten av den såkalte «firerbanden» – Ap, SV, Sp og Frp – til videre forhandlinger mandag ettermiddag, men valgte å droppe møtet etter en uttalelse fra Ap-leder Jonas Gahr Støre fra Stortingets talerstol tidligere mandag.
KRITISK: Jonas Gahr Støre kritiserte Frp og regjeringen i sitt innlegg i Stortinget mandag. Foto: Hallgeir Vågenes
Pekte på Frp og regjeringspartiene
Ap-lederen sa i Stortinget at Frp og regjeringspartiene har ansvaret for at mange familier sliter tungt i coronakrisen.
Ifølge Frp-nestleder Sylvi Listhaug og Hans Andreas Limi var det så sterke reaksjoner på Støres utsagn at de forlot de planlagte samtalene med de rødgrønne partiene Ap, Sp og SV mandag.
– Støre gjorde det ikke akkurat lettere for oss å samarbeide med dem med det han sa i Stortinget i dag. Det la vi merke til. Og det har innvirkning på hvor interessert vi er å snakke videre med dem, sier Sylvi Listhaug til VG.
Det reagerer Sigbjørn Gjelsvik på:
– Jeg tror vi kunne fått til enda mer om Frp hadde valgt å forhandle videre med oss. Det er synd at de valgte å bli snurt over en slik uttalelse og utebli, fremfor å forhandle videre med sikte på gode ordninger for de som er rammet av pandemien, sier han.
Frp og Sp satte mye inn på å få støtte for at en kompensasjonsordning for luftfarten må komme lynraskt. I fjor høst var de enige med regjeringen om at den skulle utredes og presenteres i løpet av januar. SV ville imidlertid ikke være med på dette.
MANGE FORSLAG: Hans Andreas Limi og Frp vil presentere en lang liste med forslag i Stortinget i morgen. Foto: Eirik Røsvik
Budsjettforlik
Før jul forhandlet Frp med regjeringspartiene og sto sammen med Solberg-regjeringen i Stortinget både om statsbudsjettet for 2021, og om den siste krisepakke-runden.
Men denne gang vendte Frp seg i stedet til opposisjonen.
Listhaug sier at smittesituasjonen har endret seg mye siden avtalen ble gjort, og at den er verre enn fryktet på nyåret.
Regjering på bakbeina
– Vi synes regjeringen er for mye på bakbeina. Derfor må vi pushe på og vise de plassene der vi vet det ligger et flertall i Stortinget, som de må følge opp, sier Listhaug til VG.
Hun avviser at de går bak regjeringens rygg nå:
– Nå registrerte vi at det var flere partier som var ute og luftet hva de var opptatt av. Det var veldig sammenfallende med det vi mente i en del saker. Regjeringen har holdt seg ganske stille rundt disse tingene og så har vi sett at de beveger seg etter at de ser at det er et flertall på Stortinget, sier hun og legger til:
– Men vi kommer til å stemme for de forslagene vi er for og samarbeide med parti som gir oss flertall i saker. Det er vår innstilling når vi nå skal gå løs på krisepakker også.
FORHANDLINGER: Sps finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, forhandlet mandag ettermiddag - uten Frp i rommet.