Kjøpesentrene stenger – dette er eneste åpne sportskjede i Bærum

25 kommuner på Østlandet måtte fra mandag stenge ned kjøpesentrene for å hindre smitte av den britiske mutasjonen av coronaviruset. Bransjen mener tiltakene bommer.

Kundene laster opp med vinterutstyr i den eneste gjenværende åpne generelle sportsbutikken på Bekkestua. Bildet er tatt tirsdag ettermiddag.
Publisert:

Regjeringen besluttet denne helgen at alle kjøpesentre og de fleste butikker i de aktuelle kommunene er nødt til å stenge som følge av utbruddet av den engelske virusvarianten.

Alle butikker i de 10 nærmeste kommunene til Nordre Follo må stenges, med unntak av matbutikker, apotek, bensinstasjoner og dyrematbutikker. Også Vinmonopolet ble besluttet stengt, men så snudde regjeringen og åpnet det igjen.

Les også

NHO frykter at stengte kjøpesentre blir den nye normen – vil ha kompensering fra første dag

I de 15 øvrige randsone-kommunene skiller man mellom kjøpesentrene og butikker på gateplan, som får holde åpent.

Som følge av denne regelen har det oppstått eksempler som for sportsbutikkene i Bærum: Kun én generell sportskjede holder fortsatt åpent – Anton Sport på Bekkestua – mens de øvrige butikkene befinner seg i kjøpesentre og dermed må holde stengt.

Unntak finnes for nisjesegmenter som Birk Sport (sykkel) på Rud og Löplabbet (løpeutstyr) i Sandvika. Bull Ski og Kajakk i Sandvika er også åpen.

Slike utfall gjør imidlertid at regelen kan virke mot sin hensikt, mener kjøpesenter-grupperingene.

Anton Sport-eier Morten Borgersen venter påtrykk til helgen, men forsikrer om at de har bemanning og smitteverntiltak klare.

Håper det blir kortvarig

Daglig leder Morten Borgersen i Mobo Sportsholding, som eier Anton Sport-kjeden, bekrefter at butikken på Bekkestua nå er den eneste i Bærum som holder åpent. Han forventer en markant nedgang i omsetning.

– Det er selvfølgelig trist at alt må stenge, men som alle andre må vi følge retningslinjene og bidra. Men det er ikke akkurat heldig for oss når det er nydelig skiføre i marka og spådd kaldt vær, sier Borgersen.

– Men vi får ikke gjort noe med det. Alle konkurrentene må også stenge, så vi får bare leve med det og håpe at det blir én uke og ikke drar lenger ut.

Les også

Hundrevis av butikker stenges ned på Østlandet

Borgersen sier han tross alt er glad det er den største butikken som fortsatt får holde åpent. Som følge av at alle de andre butikkene er stengt, venter han mer påtrykk av kunder når det nærmer seg helg.

– Vi har ansatte klare og retningslinjene for smittevernet. Det har vært strenge tiltak i alle butikker, så det har vi en plan på. Dessuten holder vi videoovervåkning for å passe på maks-antallet i butikken, og to stykker vil stå i døren for å sprite hender og passe på antallet.

Med stengte kjøpesentre må kundene finne de siste åpne butikkene på gateplan i randsone-kommunene til Nordre Follo.

Større avstand på kjøpesenter

Scala Eiendom er blant de største kjøpesenter-grupperingene i landet. De har åtte sentre i de 15 kommunene som nå er stengt.

Administrerende direktør Hans Jørgen Mørland sier de har stor forståelse for at myndighetene måtte sette i verk drastiske tiltak med den usikre smittesituasjonen.

– Men jeg kan ikke forstå skillet mellom butikker på og utenfor sentre. Det beste smittevernet må være å holde åpent flest mulig kvadratmeter, og å gjøre flest mulig handletimer tilgjengelig, sier Mørland.

Han poengterer at det bør være lettere å holde avstand og unngå kø på et kjøpesenter enn i enkeltbutikker.

– Jeg er forundret i denne runden over dette tiltaket spesielt. En kortvarig butikkstenging kan man forstå, men å skille på denne måten er uforståelig.

Tidligere oppfordringer til publikum, som å spre julehandelen, og at næringen holdt Black Week i stedet for Black Friday, brukes til å understreke poenget.

– Jeg er veldig usikker på om dette er hensiktsmessig, men forstår godt at man i kampens hete ønsker en lockdown-effekt. Men når man får tenkt seg om, håper og tror jeg dette normaliseres fort.

Har fått reaksjoner

Visekonsernsjef Ole-Christian Hallerud i Olav Thon Gruppen, som blant annet eier Sandvika Storsenter i Bærum, er enig med Mørland i at tiltakene kan slå feil ut og føre til kuriøse utfall.

– Først og fremst har vi stor forståelse for at man nå iverksetter drastiske tiltak for å få kontroll på dette engelske varianten av viruset. Men vi synes det er noe underlig at man velger å forskjellsbehandle kjøpesentre og butikker gatelangs i disse 15 randsone-kommunene til Nordre Follo, sier han.

Hallerud forteller at de også har fått en del reaksjoner fra leietagere på at tiltakene slår skjevt ut.

Les også

Thons kjøpesentre omsatte for 64,9 milliarder kroner

– Reaksjonene går på at man ser praktiske eksempler på at dette fort kan bli litt rart. Overordnet, hvis man ser for seg at folk først skal ut og handle, så er det bedre å få fordelt de handlende på et stort areal. Det er snodig å velge å stenge ned den største andelen av areal med tilgjengelige detaljhandelsforretninger, sier han.

Olav Thon Gruppen eier og forvalter 82 kjøpesentre i Norge.

– Kjøpesenterbransjen har vært veldig i forkant gjennom coronaperioden på å etablere gode smittevernrutiner, og for å overvåke trafikk for å stoppe store ansamlinger, sier Hallerud.

– Så kan man jo tenke seg en situasjon at når man stenger deler av handelen, så blir det større trykk på andre deler av handelen. Polkøene i Bærum var eksempel på det.

Sportsbutikkene i samme kommune er nå et annet eksempel.

– Det kan sikkert være mange sånne eksempler. Det kan være den butikken vil oppleve et mye større trykk, som igjen kan være lite heldig smittevernmessig.

Kundene laster opp med vinterutstyr i den eneste gjenværende åpne generelle sportsbutikken på Bekkestua.

– Grunn til å tro at folk samles

– Vi opplever at det er stort fokus på smittevern hele tida og mener det er god plass og fullt mulig å holde avstand på de sentrene vi har, men vi respekterer selvsagt de valgene og vurderingene som regjeringen har gjort med Helsedirektoratet og FHI, sier administrerende direktør Lars Ove Løseth i Alti, som er den tredje største sentergrupperingen.

Alti har kjøpesentre over hele landet, men kun ett som påvirkes av de nye reglene, på Alnabru i Oslo.

– Det virker fornuftig å holde handelen i gang på så mange kvadratmeter som mulig for å fordele kundene, så vi ikke får sånne situasjoner som man så med Vinmonopolet, sier Løseth.

– Blir det knapphet på utvalget, er det grunn til å tro at folk samles der man kan få tak i de enkelte produkter. Da kan det virke mot sin hensikt om man tenker at målet er å holde avstand.

Les på E24+

– Nedstenging av kjøpesentre vil være et dramatisk virkemiddel

Publisert:
Gå til e24.no