Politiet: Ikke funnet sammenheng mellom Norfund-bedrageriene

Saken hvor 100 millioner kroner forsvant, etterforskes fortsatt, uten at politiet har funnet gjerningspersonene.

Norfund offentliggjorde i mai at de hadde blitt utsatt for et bedrageri på 100 millioner kroner, etter at gjerningspersonene infiltrerte e-post-dialogen mellom dem og en låntaker. Her administrerende direktør Tellef Thorleifsson, styreleder Olaug Svarva og Thomas Fjell Heltne under pressekonferansen i mai.
 • Jonas Alsaker Vikan
 • David Bach
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

I forrige uke kunne E24 fortelle at syv millioner kroner som skulle til Norfund, havnet hos et eiendomsselskap i Trøndelag i 2018.

Saken har blitt etterforsket i Trondheim, som ikke har blitt kontaktet av de i Oslo-politiet som arbeider med å finne bakmennene etter at 100 millioner forsvant fra Norfund i vår.

Etter saken i E24, har etterforskerne i Oslo sjekket ut informasjonen i saken fra 2018. Ifølge politiadvokat Eivind Kluge kan det se ut som Norfunds penger har forsvunnet til to forskjellige kriminelle personer eller grupper:

– Bedrageriet i mars 2020 synes også å være mer sofistikert enn bedrageriet fra 2018, noe som kan indikere at det ikke dreier seg om samme gjerningspersoner, sier politiadvokat Eivind Kluge ved Oslo politidistrikt til E24.

Les også

Norsk forretningsmann tiltalt etter svindel av Norfund-penger i 2018

Avviser datainnbrudd i 2018

I 2018 havnet syv millioner kroner som skulle til Norfund, hos et eiendomsselskap i Trøndelag. En forretningsmann fra Midt-Norge er tiltalt for grovt heleri. Det er ikke kjent hvordan han stiller seg til tiltalen.

Bedrageriet skjedde da låntagere i Afrika sendte penger som skulle tilbake til Norfund til selskapet i Trøndelag. Afrikanerne hadde mottatt e-poster og fakturaer som så ut til å komme fra Norfund.

Dokumentene var like tilsvarende fakturaer som tidligere var sendt til dem fra Norfund. Betalingsinformasjonen var imidlertid byttet ut i e-posten som tilsynelatende kom fra nordmennene.

Norfund har avvist at de var rammet av et datainnbrudd i 2018, slik de ble i år da 100 millioner kroner forsvant på lignende vis. Oppfatningen støttes av politiet i Oslo, som ikke ønsker å svare på spørsmål om hvordan informasjonen kan ha blitt byttet ut.

Politiadvokat Eivind Kluge, her fotografert ved en tidligere anledning.

– I saken som etterforskes av Oslo politidistrikt er det gjennomført et datainnbrudd mot Norfund, noe det ikke er funnet spor av i saken fra 2018, sier politiadvokat Eivind Kluge.

Ser ingen sammenheng

Informasjon som dukket opp i Trøndelag politidistrikts etterforskning pekte ut en mulig bakmann. Vedkommende er ikke pågrepet.

Ifølge politiadvokat Eivind Kluge har ikke de opplysningene betydning for etterforskningen som pågår i Oslo:

– Det er så langt ikke funnet noen sammenheng mellom sakene ut over at begge saker involverer en transaksjon mellom Norfund og en kunde eller forretningspartner. Så lenge gjerningspersonene er ukjente i begge sakene vil det heller ikke være grunnlag for å konkludere med hensyn til om det er noen relasjon mellom disse.

Les også

Nordfund tar selvkritikk etter gigantsvindel

Fortsatt ukjent metode

Det er, ifølge etterforskningsledelsen i Trøndelag, ikke kjent hvordan gjerningspersonene i 2018-saken har fått tilgang til en faktura fra Norfund, påpeker Kluge.

– Det er så langt ikke avdekket opplysninger i Trøndelags etterforskning som er av vesentlig interesse for vår sak.

Da tiltalen mot den norske forretningsmannen ble kjent, påpekte også Norfund at det var forskjeller på bedrageriet i 2018 og det i 2020.

– I Alios-tilfellet i 2018 var det en av Norfunds partnere som ble utsatt for svindel, ikke Norfund. I Alios-saken kommuniserte svindlerne bare med dem, over kortere tid og mindre sofistikert, og en ny og urelatert mottaker av pengene ble introdusert, sa direktør for finans og HR i Norfund, Cathrine Conradi.

Dermed er det fortsatt ikke kjent hvordan svindlerne i 2018 klarte å få innsikt i at en lånefaktura fra Norfund på rundt 7 millioner kroner kunne forfalskes med uriktig kontonummer på tidspunktet.

– Svindelen Norfund ble utsatt for i år var langt mer avansert. Gjerningspersonene utga seg for å være både Norfund og låntager, over tid og på en måte som var mer realistisk, og låntagers navn var oppført som eier av bankkontoen, sa Conradi.

Leder Ylva Lindberg i Norfunds strategi- og kommunikasjonsavdeling sier torsdag at de ikke har noen ytterligere kommentar til politiets konklusjoner, utover at Norfund har opplevd samarbeidet med politiet som godt.

Les også

Sikkerhetsekspert om Norfund-svindelen: – Disse pengene er ikke lenger i Mexico

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norfund
 2. Bedrageri
 3. Etterforskning
 4. Politiet
 5. Krim
 6. Datainnbrudd
 7. Trøndelag

Flere artikler

 1. Utviklingsministeren om Norfund: – Har tiltro til styret og ledelsen

 2. Slik kapret svindlerne Norfunds millioner

 3. Norsk forretningsmann tiltalt etter svindel av Norfund-penger i 2018

 4. Forretningsmann dømt til å betale millionerstatning til Norfund

 5. Riksrevisjonen finner Norfunds IT-sikkerhet sterkt kritikkverdig: Hadde fortsatt svakheter i august i år