Tiltalt for bedrageri på 62 millioner kroner – nå starter rettssaken mot Laila Mjeldheim

Forretningskvinnen Laila Mjeldheim er tiltalt for grovt bedrageri på flere titalls millioner kroner. Tirsdag starter rettssaken i Oslo tingrett.

TILTALT: Mange tusen salg gjennomført av Laila Mjeldheims bedrift Det norske kartselskapet, regnes av påtalemyndigheten som bedrageri. Selv mener hun alle salgene var lovlige.
  • Håkon Kvam Lyngstad
Publisert: Publisert:

Mjeldheim var eier av firmaet Det norske kartselskapet, som ble slått konkurs i fjor sommer. Hun er tiltalt for å ha bedratt norske bedrifter og kommuner for 62 millioner kroner gjennom salg av «tilnærmet verdiløse produkter», heter det i tiltalen.

Selv nekter Mjeldheim all straffskyld i saken.

VG har over lengre tid undersøkt Kartselskapet i et større sakskompleks. Våren 2018 avslørte VG gjennom skjulte lydopptak hvordan Kartselskapet har trent opp rusavhengige til å manipulere kunder gjennom telefonsalg.

Ni tidligere ansatte og fire av firmaets kunder skal vitne for påtalemyndigheten i rettssaken. Mjeldheim og hennes forsvarsadvokater har på sin side kalt inn tre tidligere ansatte og ti kunder som vitner.

Bedrageriene hun er tiltalt for, skal ha skjedd i en femårsperiode fra 1. januar 2015 til 26. juni 2020. Påtalemyndigheten mener at alle salg i denne perioden skal regnes som del av et «pågående bedrageri».

– Omfattende

Aktor Terje Nedrebø Michelsen beskriver saken som omfattende, og sier det er mange temaer som gjennom de neste ukene skal belyses i retten.

Etterforskningen har pågått i cirka to år.

– Det har vært krevende i den forstand at det er omfattende elektronisk materiale i saken. Som man ser av tiltalen, mener påtalemyndigheten at hele virksomheten har representert et pågående bedrageri, sier aktoren.

Det innebærer at alle salg gjort av Det norske kartselskapet siden 2014 i tiltalen regnes som bedrageri. Dette er Mjeldheims forsvarsadvokat, Øystein Storrvik, helt uenig i.

– Vårt syn er samsvarende med hennes syn: at hun ikke har gjort noe bedrageri i det hele tatt. Dette har vært salg innenfor lovens grenser, sier advokat Øystein Storrvik, som er Mjeldheims forsvarer.

Han sier at forsvaret dessuten ønsker å stille spørsmål ved omfanget av bedragerianklagene, skulle retten falle på at hun er skyldig i bedrageri.

– Det er snakk om mellom 10.000 og 15.000 salg. De kan være ganske forskjellige, både i gjennomføring og produkt, og må vurderes individuelt. Ett spørsmål er om hun i det hele tatt har gjort noe bedrageri – ett annet er omfanget, mener Storrvik, som synes tiltalen er veldig vid.

FORSVARER: Advokat Øystein Storrvik representerer Laila Mjeldheim i bedragerirettssaken.

Han understreker at hans klient er klar på at det hun har gjort er lovlig.

– Hun har jo holdt på med salg hele sitt voksne liv, gjennom Telenor og videre oppover, gjennom annonser og reklame. Det gjør at hun har mye å fortelle om hvorfor hun mener dette er lovlig og innenfor grensene for det lovlige.

– Hun har forberedt seg, og er glad for å få dette avgjort. Det har hengt over henne lenge, sier han.

Ansatte pålagt terapi

VG publiserte i helgen podkastserien «Våpendrageren» som forteller historien om det angivelige bedrageriet i Kartselskapet – og om forbindelsen mellom Det norske kartselskapet og den omstridte terapeuten Espen Andresen i Addictologi Akademiet.

Akademiet skal hjelpe folk å håndtere sine avhengigheter. Kartselskapets ansatte var i flere år pålagt å gå i terapi hos Andresen.

Eks-klienter fra Addictologi Akademiet fortalte om utskjelling, manipulasjon, sosial kontroll og press om å betale store pengesummer for kurs, gruppeterapi etter arbeidstid og turer.

Andresen nekter for å ha gjort noe kritikkverdig. Politiet har henlagt alle anmeldelser mot han, men han er blitt ilagt en tilleggsskatt på 1,5 millioner kroner.

Hør første episode av podkastserien «Våpendrageren» her:

Gjennom seks episoder får du følge historien om Kartselskapet og Addictologi Akademiet – og om ekteparet som som havner i bitter konflikt med hverandre som følge av medlemskapet i Akademiet.

Alle episodene av podkastserien «Våpendrageren» finner du her:

Mjeldheim: – Ser frem til en avklaring

Forrige uke lanserte Mjeldheim selvbiografien «Fra barnehjem til Bentley», hvor hun forteller det hun sier er hennes side av historien.

– Det er klart jeg tenker jo mye på rettssaken. Jeg ser frem til å få en avklaring, og jeg håper og tror jeg får en rettferdig behandling i retten, sa Laila Mjeldheim selv, da hun i anledning boklanseringen forrige uke var gjest i et bokbad på Litteraturhuset i Oslo.

BENTLEY: Laila Mjeldheim i bilen det henvises til i tittelen på hennes selvbiografiske bokutgivelse.

I boken skriver hun om alt av urettferdigheter hun selv har opplevd gjennom livet – fra opplevelser i barndommen, til det hun beskriver som mobbing fra VGs side i sakskomplekset rundt Det norske kartselskapet og Addictologi Akademiet.

– Ingen andre medier omtalte meg eller Espen på en slik måte som VG gjorde. Jeg mener VG i flere sammenhenger utmerker seg som en avis som driver med offentlig uthenging og mobbing av mennesker, skriver Mjeldheim i boken.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Krim
  2. Bedrageri

Flere artikler

  1. Laila Mjeldheim dømt til fire og et halvt års fengsel for grovt bedrageri

  2. Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) tiltalt for grovt bedrageri

  3. Nordic Securities-gründernes forsvarer slår tilbake mot Økokrim

  4. Amerikaner pågrepet i Norge etter beslag av sølvmynter verdt 14 millioner

  5. Slik kapret svindlerne Norfunds millioner