Corona-rally i hyttemarkedet: En «typisk» hytte koster nå 2,5 mill.

Stengte grenser og begrensede muligheter for utenlandsturer førte til et knallår for hyttemarkedet.

Publisert:

Prisene for fritidsboliger steg med 5,5 prosent i 2020, viser ferske tall fra Eiendom Norge.

– Oppgangen i både priser og omsetningsvolumet i hyttemarkedet 2020 overgår alt vi har sett tidligere, sier administrerende direktør, Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Den typiske fritidsboligen i Norge koster nå 2,47 millioner kroner.

– Så langt i 2021 fortsetter de høye omsetningsvolumet for fritidsboliger, så det blir spennende å følge prisene utover året, legger Lauridsen til.

Sjøhytteprisene steg mest

Prisveksten på en hytte nær sjøen var i fjor på 11,5 prosent, med en snittpris på like over 3 millioner kroner.

– Den kraftige oppgangen for sjøhytter følger av at de er et knapphetsgode i Norge med begrenset tilbud på grunn av byggeforbudet i 100-metersonen, sier Lauridsen.

I tillegg er det innskjerpelser som pågår i praktiseringen av byggeforbudet i strandsonen.

– Det tilsier en ytterligere vekst her, hvis den sterke etterspørselen vedvarer.

Sjøkommunene topper også listen over kommunene med høyest gjennomsnittspris. Færder og Lillesand leder an med henholdsvis 7,6 og 7,1 millioner kroner.

Like etter følger Oslo med en snittpris på 5,3 milioner kroner.

Tror på nedgang ved sjøhyttene

– Dersom vi ser på den langsiktige trenden tror jeg vi kommer til å se en nedgang i prisveksten etterhvert. Det henger sammen med begrensningen av ha som kan bygges nytt, sier Lauridsen.

– Tror dere at flere vil eie hyttene lenger?

– Vi tror vi får en langsiktig vekst i at folk blir sittende på hyttene lenger, men også at prisveksten kommer til å være høyere enn andre deler av fritidsboligmarkedet på langvarig basis.

– Vil da etterspørselen føres over til fjellhyttemarkedet?

– Jeg tror vi allerede ser veksten i fjellhyttemarkedet nå, og at vi fikk den sterkeste volumveksten i denne kategorien fordi hyttene ved sjøen blir mye dyrere enn mange har råd til.

Det som var spesielt for hytteåret 2020 var at det var høyt volum gjennom året, og ikke bare under de typiske salgstidene som vinterferien, høstferien og påsken.

– Det kan også bli et varig skifte fremover når det gjelder etterspørselen, at det heller blir salg hele året, og ikke bare sesong.

Eksplosiv økning i dyrere prisklasse

Det ble omsatt 728 hytter over 5 millioner kroner. Det er en økning på nær 80 prosent fra året før.

– Mens andelen dyre hytter har vært stabil de siste årene, har veksten blant disse vært ekslosiv i 2020, og langt større enn veksten i hyttemarkedet som sådan. Mange husholdninger har mulighet til å skaffe seg svært kostbare fritidseiendommer, sier Lauridsen.

Han forteller videre at hyttene typisk har gått under prisantydning. Men i 2020 snudde denne trenden, og var det eneste året hvor trenden var at flere fritidsboliger ble solgt for mer enn prislappen megleren satte på hyttene.

Det ble omsatt 8.916 fritidsboliger i 2020. Det er 35,8 prosent flere enn i 2019. Det ble kjøpt og solgt flest boliger i kommunene Trysil, Vinje og Ringsaker.

Randi Marjamaa, leder for personmarkedet i Nordea Norge.

– Tok helt av

– Vi opplever at etterspørselen etter hytter er svært høy, og nå i vinter kan vi si at hyttemarkedet er minst like aktivt som boligmarkedet, sier Randi Marjamaa, leder for personmarkedet i Nordea Norge.

Hun legger til at det er få brukthytter til salgs, og at de som kommer på markedet raskt forsvinner.

– Da hytteforbudet ble opphevet i april, tok det helt av. Siden i sommer har eksempelvis fjellhytter solgt unna i et tempo vi ikke har sett tidligere.

Marjamaa trekker frem at mange ser for seg at de vil komme til å feriere mer i Norge fremover, og at nordmenn var verdensmestere i hytte allerede før pandemien.

Spent på utlendings-effekten

– Det overgår alt vi har sett tidligere, sier Tone Krange, hyttesjef i DNB Eiendom.

Hun sier de viktigste årsakene er corona og den rekordlave renten. Innreiseforbudet gjorde at interessen for å kjøpe hytte økte, og at mange fikk mulighet til nettopp det med lavere rente. Hun sier Norgesferiene og hjemmekontor har gjort at mange har fått opp øynene for hytte.

– Normalt utgjør utlendinger også en kjøpergruppe på destinasjoner som for eksempel Trysil og Geilo, men salgsveksten er likevel betydelig selv om de utenlandske kjøperne i stor grad uteble i fjor. Kronekursen er lav, og det blir spennende å se hva slags effekt dette får for de utenlandske kjøperne i markedet når det etter hvert lettes på reiserestriksjonene, sier Krange.

Hun legger også til at antallet hytter til salgs er lavere enn normalt, som bidrar til å presse prisene oppover.

– De mest attraktive objektene i alle prisklasser rives vekk, og slik er også situasjonen i markedet nå på nyåret. Det er nok mange som ser for norgesferie også i år.

Publisert: