Hotellkjeder forbereder ny nedstengning

Bestillingene av kurs, konferanser og hotellrom for høsten er på et historisk lavmål. Flere hotellkjeder planlegger å stenge ned igjen.

Publisert:

– Vi er dessverre nødt til å vurdere nedstengning av hoteller igjen. For det ser ordentlig dystert ut nå, sier toppsjefen i Thon Hotels, Morten Thorvaldsen, til Dagens Næringsliv.

– Bedrifter og organisasjoner tør ikke samle folkene sine. De er redde for koronasmitte. Det ser ordentlig dystert ut, sier han. Spesielt gjelder dette i Oslo.

Hotellkjeden Scandic meldte onsdag at belegget i september i gjennomsnitt ventes å ligge på 30–35 prosent. Det er omtrent en halvering av det som er normalt.

Hotellkjeden har tidligere varslet at en reduksjon i personalkostnader vil bli gjennomført i Norge og Danmark.

Tall fra selskapet Benchmarking Alliance, som samler inn tall fra brorparten av hotellene, viser at det kan gå mot en halvering av rombelegget i Bergen de siste fire månedene av året. Tallene for Oslo er enda verre.

Les også

Hurtigruten etter bråk rundt «Tom-Cruise-skipet»

Ser mørkt på høsten

Da E24 tok tempen på hotellmarkedet i slutten av august var det tydelig at overnattingsstedene merket at bedriftene strammer inn på reiseaktivitenene.

– For å være ærlig, så ser ikke høsten spesielt oppløftende ut. Det kommer flere avlysninger hver dag nå. Redselen for coronasmitte er stor, og flere selskaper har innført reiserestriksjoner internt, sa hotelldirektør Merete Emanuelsen ved Quality Hotel Leangkollen i Asker i Viken til E24.

Hos Clarion Hotel Energy i Stavanger var det heller ikke noe jubelstemning.

– Jeg tror aldri vi har vært så usikker på en sesong som vi er nå. Hvor lavt kan det gå? Det er spørsmålet nå. Vi har noe booket, men vi vet ikke om det blir gjennomført, sa hotelldirektør Gjermund Dahl.

Begge hotellene er tilknyttet Nordic Choice Hotels, og har en stor del av sin drift knyttet opp mot arrangementer, kurs og konferanser.

Les også

Konferansehotell ser mørkt på høsten: – Det kommer avlysninger hver dag

Ikke gode prognoser

Innovasjon Norge har laget rapporten «Status reiselivsnæringen» som ble publisert 10. august. Der peker de på at høsten vanligvis er høysesong for kurs, møter og konferanser.

Der skriver de at hvor lang tid det vil ta for overnattingsbransjen å ta seg inn igjen etter pandemien vil i stor grad være avhengig av møte- og konferansemarkedet i høst og vinter.

– Prognosene for resten av året er etter vår vurdering ikke veldig gode, spesielt innen kurs- og konferansemarkedet, som normalt har en travel høstsesong, står det i rapporten.

Publisert: