Flere Be-topper med bakgrunn fra gigantsvindel

Lederne av det pyramide-anklagede nettverksselskapet «Be» har bakgrunn fra kryptosvindelen Onecoin. Det har også en svenske som får æren av å ha tatt Be til Norge.

Be-grunnlegger Monir Islam sammen med Ruja Ignatova, under en ledersamling for Onecoin. «Kryptodronningen» er nå blant FBIs ti mest etterlyste. Bildet ble publisert på Facebook i august 2016.
Publisert:

Nettverksselskapet «Better Experience» (Be) frister norske ungdommer med eksotiske reiser, luksuriøs livsstil og mulighet til å tjene store penger på kort tid.

Den siste tiden har selskapet arrangert eventer flere steder i Norge, og forsøkt å verve medlemmer og kunder. Samtidig advarer myndighetene mot Be og mener det har likhetstrekk med ulovlig pyramidespill.

Be selger blant annet apper som gir opplæring i valutaspekulasjon og krypto. Ifølge en video fra selskapet, er det mulig å tjene en halv million kroner i måneden i bonus, ved å verve nye kunder.

Selskapet avviser pyramide-anklagene, og hevder medlemmenes inntekter utelukkende kommer fra salg av Be’s produkter – ikke fra verving av nye medlemmer. De avviser også at de tilbyr eller gir råd om investeringer.

E24 har snakket med nordmenn helt ned i 16-årsalderen, som har brukt mellom 15.000 og 20.000 kroner på Be.

Be-grunnleggerne Moyn og Monir Islam da de nådde «Diamond»-nivå i Onecoin i 2016.

Grunnleggere med Onecoin-bakgrunn

To av brødrene som står bak Be, har bakgrunn fra den verdensomspennende kryptosvindelen og pyramidespillet Onecoin.

Også en svenske som er blant frontfigurene i Be, har bakgrunn fra Onecoin. Flere videoer viser svensken sammen med den nå ettersøkte Onecoin-grunnleggeren Ruja Ignatova, også kjent som «kryptodronningen».

E24s undersøkelser viser at Be-toppene var aktive i Onecoin også etter at myndighetene i flere land advarte mot selskapet på grunn av mistanke om pyramidespill.

Be-grunnleggerne Moyn og Monir Islam sier de ble lurt, og at de etterpå har advart andre mot Onecoin.

Den svenske Be-toppen Max Milian Nilsénius, har ikke besvart E24s henvendelser om hans fortid i Onecoin og rolle i Be.

Videoen er fra et Onecoin-arrangement i 2016 der Be-grunnleggerne Moyn og Monir Islam ble hyllet.

Milliardsvindelen Onecoin

Ifølge det amerikanske justisdepartementet er Onecoin blant tidenes største, internasjonale svindeloperasjoner. Mennesker over hele verden ble lurt til å investere til sammen rundt 40 milliarder kroner i en verdiløs kryptovaluta.

Svindelen ble ledet av bulgarsk-tyske Ruja Ignatova og svenske Karl Sebastian Greenwood.

Greenwood erklærte seg skyldig i bedrageri og hvitvasking i forbindelse med Onecoin, i en amerikansk domstol i desember 2022. Han risikerer opp til 60 års fengsel. Hvor lang straffen blir, avgjøres i april.

Ignatova har vært sporløst forsvunnet siden 2017. Hun er på FBIs liste over «topp ti etterlyste personer».

Ettersøkt av FBI: Onecoin-grunnlegger Ruja Ignatova forsvant sporløst i 2017. Hun er blant FBIs ti mest ettersøkte personer.

Takket «Dr. Ruja»

Be ble startet av de tre britiske brødrene Moyn, Monir og Eshaan Islam.

Ifølge innhold i sosiale medier hadde Moyn og Monir Islam såkalt «Diamant-status» i Onecoin-pyramiden, og var aktive i et Onecoin-nettverk i Storbritannia.

I en video fra et Onecoin-arrangement som ble postet på Facebook i 2016, blir Moyn og Monir hyllet for innsatsen i selskapet. De blir båret frem på skuldrene av andre deltagere, til jubel og stående applaus.

– Jeg vil takke mentorene mine (...) og viktigst av alt, Dr. Ruja (Ignatova, journ.anm.). Uten henne ville ingen av oss vært her i dag, sier Moyn Islam fra scenen.

E24 har stilt en rekke spørsmål til Be om Islam-brødrenes involvering i Onecoin, blant annet om hvor mange mennesker de rekrutterte, og hvilke undersøkelser de selv gjorde av Onecoin da de var med.

Selskapet ønsker ikke å kommentere dette, og viser til personvernet.

– Selv om vi forstår at det kan være interesse for tidligere koblinger og aktiviteter for visse enkeltpersoner, er det viktig å respektere personvernet til tredjeparter og deres handlinger, skriver Be i en e-post til E24.

Ledersamling: Monir Islam (bakerst til venstre) og Max Milian Nilsénius (midten), på ledersamling for Onecoin i Sofia i 2016. I midten på første rad sitter nå etterlyste Ruja Ignatova og Karl Sebastian Greenwood som nå risikerer en lang fengselstraff i USA.

Hevder de stilte kritiske spørsmål

I en tidligere uttalelse til E24 skrev en ikke navngitt representant for Be, at Islam-brødrene hverken var eiere, distributører eller ansatte i Onecoin.

– De ble med i selskapet ved å kjøpe en pakke (...) akkurat som millioner av andre som ble med på den tiden, og tenkte at dette var en lovlig og ærlig virksomhet.

Be-representanten skriver at Moyn og Monir Islam ikke var med i Onecoin lenger enn syv måneder, og at de tapte penger.

– De har siden informert alle og enhver om å holde seg unna selskapet, står det i e-posten fra Be.

I en usignert artikkel, lenket til fra Be’s nettsider, står det at Monir og Moyn Islam bare vervet to personer til Onecoin. Disse vervet igjen fem personer, som så fikk med seg til sammen 700 andre inn i Onecoin, står det i artikkelen.

Det står også at Islam-brødrene sluttet i Onecoin fordi de stilte kritiske spørsmål uten å få svar fra ledelsen. De hevder de har forsøkt å stoppe andre fra å bli med i Onecoin.

En nå slettet video der Moyn og Monir Islam annonserte at de forlot Onecoin, skal ha blitt publisert i mars 2017. Da hadde myndighetene i flere land allerede publisert advarsler om Onecoin, på grunn av mistanke om at det var et pyramidespill.

«Royal Diamond»

En annen med Onecoin-bakgrunn som er sentral i Be-nettverket, er svenske Max Milian Nilsénius (30). I promoteringsmateriell for Onecoin ble han presentert som en «top leader».

Flere videoer viser Nilsénius sammen med Onecoin-grunnlegger Ruja Ignatova.

I det som skal være en pressemelding fra Be fra desember 2021, står det at Nilsénius har oppnådd statusen «Royal Diamond», og han blir lovprist av Be-grunnleggerne. Ifølge pressemeldingen har Nilsénius ledet Be’s etablering i Norge.

Videoen er fra et arrangement i Roma høsten 2022, der Max Milian Nilsénius ble forfremmet til statusen «Royal Diamond» i Be.

Drev Onecoin-selskap med millionomsetning

Nilsénius og en kompanjong drev et Onecoin-selskap i Sverige som omsatte for over 12 millioner svenske kroner mellom september 2013 og september 2017.

Det kommer frem i dokumenter fra tingretten i Lund i Sverige, i forbindelse med at selskapet gikk konkurs i 2020.

Selskapet hadde ikke råd til å betale en gjeld på 63.810 svenske kroner. Mesteparten av gjelden var til svenske skattemyndigheter, står det i redegjørelsen fra advokat Martin Gynnerstedt, som var oppnevnt som bostyrer.

I redegjørelsen påpeker han at selskapets inntekter skjøt i været og så forsvant, i samme periode som Onecoin tok av, og så falt i grus.

På grunn av mistanke om brudd på bokføringsloven, anmeldte Gynnerstedt selskapet til svenske Økokrim. Gynnerstedt ønsker ikke å kommentere saken, og viser til dokumentene.

Ifølge dokumentene flyttet både Nilsénius og kompanjongen til Spania i desember 2017.

Svenske Økokrim, Ekobrottsmyndigheten, sier til E24 at det ikke er noen pågående etterforskning av Nilsénius eller selskapet.

Nilsénius, Ignatova og Greenwood i en promoteringsvideo som viser høydepunkter fra to Onecoin-arrangementer i London, sommeren 2016.

På fest med «Kryptodronningen»

I en video fra den nå ettersøkte «kryptodronningen» Ruja Ignatovas overdådige bursdagsfeiring i London i 2016, står Nilsénius i dress og med et glass musserende vin.

I det som ifølge en annen video er opptak fra en «Diamond Dinner» i London måneden etter, sitter Nilsénius til bords med Ignatova.

– Onecoin er kommet for å bli, og momentet er i gang. Ta inn energien, ta inn lidenskapen. Bestem deg for når du skal begynne, og begynn å jobbe, sier Nilsénius i videoen fra sommeren 2016.

Toppleder: Max Nilsénius ble presentert som en «top leader» i Onecoin, i promoteringen av selskapet.

Da var det allerede gått et halvt år siden det svenske lotteritilsynet, Spelinspektionen, anmeldte Onecoin til politiet, på grunn av mistanke om at det var et pyramidespill. Politiet henla senere etterforskningen, fordi de ikke kunne bevise noe lovbrudd, ifølge breakit.se.

I en video som skal være fra Onecoins julefest i den bulgarske hovedstaden Sofia 14. desember 2016, skåler Nilsénius med Ignatova i en sittegruppe foran et juletre.

Julefest: Nilsénius og Ignatova.

Seks dager etter advarte Ungarns sentralbank mot Onecoin på grunn av likheter med pyramidespill. Italienske myndigheter fulgte opp dagen etter, og la ned forbud mot promotering og salg av Onecoin-produkter i Italia.

I en Facebook-video som ble lastet opp i april 2017, sitter Nilsénius sammen med Ignatova, mens hun snakker om et forestående arrangement i den kinesiske gambling-hovedstaden Macau.

Samme måned beordret det tyske finanstilsynet full stans i Onecoins virksomhet i Tyskland.

Det ble starten på Onecoins kollaps. Ignatova forsvant sporløst i oktober 2017 etter å ha gått om bord på et Ryanair-fly fra Sofia i Bulgaria til den greske hovedstaden Athen.

Ruja Ignatova (t.v.) og Max Nilsenius. Her fra en video på Facebook fra april 2017 der Onecoin-gründeren snakker om et forstående Onecoin-arrangement i Macau.

E24 har stilt en rekke spørsmål til Nilsénius om hans rolle i Be og Onecoin. Nilsénius har ikke svart på E24s henvendelser.

I januar ga Nilsénius ut boken «Project you» hvor han forteller om sitt liv og veien inn i nettverksbransjen.

Han nevner ikke Onecoin med navn, men skriver at han tidligere var med i et nettverksselskap som han reiste rundt i verden for å promotere.

«Etter litt mer enn et år (...) så jeg en dag en publikasjon; grunnleggerne av selskapet var under etterforskning for bedrageri. (...) Jeg og teamet mitt ante ikke hva som foregikk, eller om alt arbeidet, tiden vi hadde investert, pengene, kjærligheten og lidenskapen, nok en gang skulle være en grusom erfaring», skriver Nilsénius i boken.

Han skriver videre at han ikke hadde råd til å betale for leiligheten han bodde i, og at han bestemte seg for å bygge seg opp igjen.

På scenen: Max Milian Nilsénius på scenen under et Onecoin-arrangement i Stockholm i 2016.

Samme navn på arrangementer og «nivåer»

På et Onecoin-arrangement i Stockholm i november 2016, der Aftenposten var til stede, var Max Nilsénius en av talerne. Arrangementet het «Super Saturday».

Det er samme navn som Be-arrangementet på Klingenberg i Oslo i februar i år, der hundrevis av ungdommer taktfast ropte «Det er min tid nå!».

I OneCoin-pyramiden het nivåene man kunne oppnå blant annet «Sapphire», «Ruby», «Emerald» og «Diamond».

Navnene er overlappende med «nivåer» medlemmene i Be kan oppnå hvis de rekrutterer andre til nettverket.

Video fra «Super Saturday»-arrangementet i Oslo i februar.

Som Onecoin, arrangerer også Be store samlinger for medlemmene, med hyllester, jubelstemning og taler om hva selskapet og medlemmene skal få til i fremtiden.

I en e-post til E24 skriver Be at likhetstrekk mellom organisasjoner kan være tilfeldige eller et resultat av «felles praksis i bransjen».

«Å trekke konklusjoner basert på disse likhetene alene, vil ikke gi en helhetlig forståelse av selskapets drift og intensjon», skriver Be.

Videre skriver de at å sammenligne Be med en annen organisasjon basert på «overfladiske likheter», er uberettiget og kan skade Bes omdømme. De skriver også at det er viktig å fokusere på de positive bidragene Be gir til kunder og til fellesskapet, ikke på «påståtte likheter som ikke nødvendigvis gjenspeiler selskapets virksomhet».

«Vi vil understreke at vårt selskap er uavhengig, med sine egne verdier, mål og strategier», skriver Be.

I en video fra Be, som også viser Albert Einstein, Nelson Mandela, Steve Jobs, Martin Luther King og Mahatma Ghandi, blir Be-grunnleggerne omtalt som «pionerene av den neste generasjonen med innovasjon», og «visjonærer (...) som redefinerer historien».

Les også

Pyramide-anklager: Kansellerer kjempearrangement i Norge

Les også

Be- «partnere» avviser samarbeid: – Vi undersøker bruken av vår merkevare

Les også

Jubelstemning, luksusliv og dyre biler: Norske myndigheter advarer

Les også

Har ti ganger så mange medlemmer hos «söta bror»: Slik granskes Onecoin i Sverige

Publisert: