Jusprofessorer: Næringsministeren bør be om habilitetsvurdering

Habilitetsekspertene Jan Fridthjof Bernt og Eivind Smith er enige om at næringsminister Iselin Nybø ikke nødvendigvis er inhabil selv om hun er ansatt i ett av Norwegians advokatfirmaer. Samtidig er de tydelige på det vil være klokt å be om en habilitetsvurdering.

EKSPERT: Jan Fridthjof Bernt er jusprofessor ved Universitet i Bergen.
Publisert: Publisert:

– Selv om man er aldri så trygg på at man ikke har vært inhabil, vil det være klokt å få en avklaring. Når noen stiller spørsmål ved habilitet skal man ikke le. Da skal man lynraskt si at noen andre skal vurdere det, sier jusprofessor og habilitetsekspert Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen til E24.

Torsdag ba opposisjonspartiene Ap, Frp og Rødt om at næringsminister Iselin Nybø (V) gjør en habilitetsvurdering av sitt ansettelsesforhold i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig.

Nybø er i ulønnet permisjon fra advokatfirmaet, som er det samme selskapet som i en årrekke har representert Norwegian juridisk. Fra 2006 til 2018 betalte Norwegian mer enn 100 millioner kroner til selskapet for juridiske tjenester.

Bakgrunn: Næringsministeren ansatt i Norwegians advokatfirma – har ikke vurdert habilitet

Avklaring

Næringsministeren spiller nå en nøkkelrolle i skjebnen til flyselskapet, og har blant annet vært sentral i utarbeidelsen av krisepakken på seks milliarder til luftfarten.

Ifølge dagens regler er det statsrådene selv som skal ta stilling til om de kan være inhabile i ulike saker. Dersom de mener at det kan være tilfelle skal dette i første omgang tas opp med eget departement. Deretter kan man be om en habilitetsvurdering fra Lovavdelingen i Justisdepartementet.

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt mener veien til å be om en slik vurdering bør være kort. Han får støtte fra Eivind Smith, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo:

– Det er ikke grunnlag for å si at hun er inhabil her, men jeg synes det vil være lurt av henne å få vurdert det. Bare at noen spør, taler for at hun bør gjøre det, sier han.

Advokatselskapet Simonsen Vogt Wiig er fremdeles et av flere som jobber for Norwegian. Flyselskapets informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen opplyser at de ikke har brukt Simonsen Vogt Wiig i forbindelse med coronakrisen, eller i andre store, strategiske saker de siste årene.

Les også

Ap, Frp og Rødt mener Nybø bør vurdere habiliteten sin i Norwegian-saken

I permisjon

Næringsminister Iselin Nybø opplyste onsdag at det ikke er blitt gjort noen habilitetsvurdering av hennes ansettelsesforhold i advokatfirmaet i arbeidet som er utført, og skal utføres, med krisetiltakene til Norwegian og luftfarten.

Hun viser til at Næringsdepartementet har oppfattet det slik at Norwegian har vært representert av et annet advokatfirma enn Simonsen i dialogen og garantiordningen.

LA FREM KRISEPAKKE: Næringsminister Iselin Nybø (V) i mars.

På spørsmål om hva hun selv mener om at hun er ansatt i et selskap med sterke interesser i Norwegians overlevelse, samtidig som hun bestemmer hvilke økonomiske tiltak flyselskapet skal få fra staten, svarer hun følgende:

Jeg har permisjon fra stillingen som advokat ved Stavanger-kontoret i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, og har hatt permisjon siden jeg kom inn på Stortinget høsten 2013, med unntak av tiden fra 1. januar til 17 januar i 2018, rett før jeg ble statsråd, skriver Nybø.

Ikke avgjørende

Habilitetsekspert Jan Fridthjof Bernt mener at det at Nybø er i permisjon ikke i seg selv er avgjørende.

– Det at hun er i permisjon utelukker ikke automatisk inhabilitet, sier han.

Bernt viser blant annet til at hun i utgangspunktet skal tilbake til firmaet.

– Dette kan skape inhabilitet hvis man for eksempel ville vært nødt til å nedbemanne i firmaet dersom Norwegian forsvant som kunde, sier han og understreker at dette er hypotetisk.

Han trekker i tillegg frem at man kan være inhabil i et slikt tilfelle, dersom man som advokat tidligere har vært involvert i saker som har med Norwegian å gjøre. Næringsminister Nybø opplyste onsdag at hun ikke kan huske å ha jobbet med saker som involverer Norwegian.

Les på E24+

Det verste som kan skje for Norwegian-aksjonærene nå, er at staten lytter til opprørske småaksjonærer

– Ikke nødvendigvis inhabil

Ekspedisjonssjef Ketil Bøe Moen i Lovavdelingen i Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere saken, men opplyser at de ikke har fått noen henvendelse fra Næringsdepartementet om habilitetsvurdering om denne saken.

Til tross for at både Jan Fridthjof Bernt og habilitetsekspert Eivind Smith mener det vil være klokt av Nybø å be om en vurdering, er de tydelige på at det ikke nødvendigvis er slik at Nybø er inhabil i dette tilfellet.

– Det er ikke nødvendigvis slik at hun er inhabil fordi andre i firmaet hun jobber i har noe med Norwegian å gjøre, sier Smith.

Les også

Norwegian nærmer seg skjebnedagen: Sjefen lover å sette egne penger i flyaksjen

Professor Bernt mener at det skal være «veldig ekstremt» for at man skal være inhabil i denne situasjonen.

– Et eksempel er hvis Norwegian hadde vært den ene store kunden. De er nok betydelige for firmaet, men det trenger ikke bety at de er avgjørende for firmaet. Bunnlinjen her er at det bare er i ganske ekstreme situasjoner man er inhabil, hvis man ikke har vært involvert i slike saker tidligere, eller at man selv har økonomiske interesser, sier habilitetseksperten.

– Spørsmålet om Nybø er inhabil må sees ut ifra hva slags sak det dreier seg om, hvor mye den betyr, hvilken rolle hun har hatt i selskapet tidligere og om dette vil kunne ha noen betydning for henne personlig, forklarer Bernt.

Publisert: