100 år gammelt flyselskap søker konkursbeskyttelse

Coronakrisen ble for tung å svelge for colombianske Avianca. Likevel tror markedsstrateg at selskapet kan komme styrket ut av krisen.

KRISE: Etter 100 år i luften står Avianca i den største krisen noensinne, sier flyselskapets toppsjef.

REUTERS/Luis Jaime Acosta
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Et av Latin-Amerikas største flyselskap, Avianca, har sett seg nødt til å søke konkursbeskyttelse på grunn av coronapandemien. Søknaden ble sendt til konkursdomstolen i New York søndag kveld.

– Avianca står overfor den mest utfordrende krisen i vår 100-årige historie mens vi navigerer oss gjennom effektene av Covid-19-pandemien, sier administrerende direktør Anko Van Der Werff i en uttalelse.

– Vi tror at en reorganisering under Chapter 11 (konkursbeskyttelse etter amerikansk rett red.anm.) er den beste veien fremover for å sikre den essensielle flytrafikken og transporttjenestene vi leverer på tvers av Colombia og andre markeder i Latin-Amerika, fortsetter han.

Les på E24+

Dette gjør man med verdens passasjerfly når de ikke kan fly

Nylig restrukturert

Det colombianske flyselskapet er størst både i hjemlandet og i El Salvador, og har blant annet United Airlines Holdings og Kingsland Holdings på eierlisten. Avianca er også medlem av Star Alliance, hvor blant annet SAS og Lufthansa også er medlemmer.

Selskapets forløper SCADTA ble grunnlagt tilbake i desember 1919, og selskapet kunne dermed feire 100-årsjubileum rett før jul. Flyselskapene SCADTA og SACO slo seg sammen i 1940 til det som i dag heter Avianca.

På grunn av søknaden om konkursbeskyttelse har selskapet ingen planer om å betale gjeld som i utgangspunktet hadde utløpsdato mandag. Selskapet har nylig restrukturert gjelden med hjelp fra eierne.

Les på E24+

Ti år i stormen: Slik ble Norwegians ambisjoner selskapets største problem

21.000 ansatte

Selskapet tok en rekke grep knyttet til coronakrisen da flyene ble satt på bakken i mars. Dette inkluderer blant annet at planlagte investeringer ble stanset og de fleste av selskapets 21.000 ansatte ble tilbudt ubetalt permisjon.

Strateg Roger Horn i SMBC Nikko Securities America sier til Bloomberg at selskapet med søknaden om en amerikansk konkursbeskyttelse gir forutsigbarhet til kreditorene, i motsetning til «andre rotete konkurssituasjoner i Latin-Amerika.

– Avianca kan faktisk ha en mulighet til å komme ut av denne krisen som et flyselskap med drift, sier Horn til nyhetsbyrået.

Les på E24+

Slik mestrer du den uvanlige Norwegian-emisjonen

Her kan du lese mer om

 1. Kampen om luften
 2. Flyselskaper
 3. El Salvador
 4. Colombia
 5. United Airlines
 6. Coronaviruset
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Virgin Atlantic søker konkursbeskyttelse i USA

 2. Restaurantkonsern under konkursbeskyttelse: Rekonstruktør mener restauranter må legges ned

 3. Søker konkursbeskyttelse i Irland for å redde Norwegian

 4. Annonsørinnhold

 5. Første selskap til å søke om konkursbeskyttelse

 6. Cirque du Soleil søker konkursbeskyttelse