Kina bekymret for om Huawei blir diskriminert i Norge

Telenor vraket Huawei i kampen om å bli leverandør til 5G-utbyggingen. Det får den kinesiske ambassaden til å reagere.

Den kinesiske ambassaden i Oslo reagerer på prosessen der Ericsson ble valgt som leverandør foran Huawei.
Publisert:

Fredag ble det klart at Huawei taper konkurransen om levering av 5G-utstyr til Telenor, til fordel for Ericsson.

Samme dag skrev E24 at regjeringen hadde satt krav til teleoperatørene om at selskaper fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, ikke kan levere mer enn 50 prosent av basestasjonene, eller stå som eneste leverandør.

Ettersom Kina og Norge ikke har et slikt samarbeid, utelukker det Huawei fra å konkurrere med Ericsson og Nokia på like vilkår.

Det får Kinas ambassade i Norge til å reagere.

– Kina er meget bekymret for om beslutningsprosessen har blitt påvirket av faktorer som ikke er markedsstyrte eller tekniske, om prosessen har vært rettferdig, eller om kinesiske selskaper blir diskriminert i Norge, skriver en talsperson i en mail til E24.

Les også

Regjeringens ukjente krav rammet Huawei

Les på E24+

(E24+) Analytikernes sjekkliste for Telenor-tallene

Viktig handelspartner

– Vi har lagt merke til nyheten fra Telenor og de norske myndigheters ståsted i dette spørsmålet, skriver den kinesiske ambassaden og fortsetter:

– Vi håper alle sider involvert lever opp til prinsippene om likhet, rettferd og ikke-diskriminering, og setter dette ut i live.

Seniorforsker Arne Melchior ved Nupi advarte mot at Kina ville reagere på å bli valgt bort, da de er teknologiske ledende på 5G.

I andre land har kinesiske myndigheter gått enda hardere ut enn i Norge, deriblant i Tyskland som jobber med en lov som utestenger Huawei fra landets 5G-utbygging.

– Hvis Tyskland tar beslutninger som leder mot Huaweis utestengelse fra det tyske markedet vil det få konsekvenser, uttalte den kinesiske ambassadøren i Tyskland Wu Ken lørdag, skriver Bloomberg.

Kina er Norges viktigste handelspartner i Asia, og tredje største handelspartner etter EU og Nord-Amerika.

Norge jobber for tiden med frihandelsforhandlinger med Kina, og har hatt møter i høst i det som er den 16. forhandlingsrunden.

Les også

Huawei har tapt for andre gang: Telenor velger Ericsson som 5G-leverandør

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen nyter utsikten over den berømte skylinen i Pudong, på en av sine reiser til Kina.

Telenor: – En helhetlig vurdering

– Telenor har valgt 5G-leverandør basert på en helhetlig vurdering av blant annet teknisk kvalitet, evne til innovasjon og til å modernisere mobilnettet, kommersielle vilkår og risiko, sier kommunikasjonsdirektør i Telenor, Anders Krokan.

Han sier samtidig at Telenor, som de andre teleoperatørene må følge norsk lov i utvelgelsen av leverandører.

– Som norske myndigheter bekreftet sist fredag, velger selskapene selv sine utstyrsleverandører innenfor rammene av sikkerhetsloven. Norske myndigheter har ikke utelukket leverandører fra det norske markedet, sier Krokan.

Han forklarer at samarbeidet med Huawei ikke er over, noe selskapet også uttalte da Ericsson fikk 5G-kontrakten i forrige uke, ved at det kinesiske selskapet vil være med videre i en overgangsfase.

– Vi kommer til å bruke utstyr fra Huawei til både 4G-kapasitetsutvidelser og 5G-utbygging, for å sikre at våre kunder har tilgang til det beste og raskeste nettet hele tiden, sier Krokan.

Men på sikt vil Ericsson stå igjen som eneste 5G-leverandør.

– Staten velger ikke leverandører

Huawei har havnet i skvis i handelskrigen mellom USA og Kina, og USA har drevet hard lobbykamp for å få sine allierte til å velge bort det kinesiske teknologiselskapet som leverandør.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup sa til E24 i forrige uke at han hadde hatt kontakt med kinesiske myndigheter.

– Kineserne er vel kjent med at i Norge er det teleselskapene som selv velger sine leverandører, ikke staten. Det er viktig for oss i dag å være åpne om hvilke krav vi har stilt, slik at det ikke skal være noe usikkerhet rundt dette.

– Har man tenkt på om kravene dere har satt vil påvirke forholdet til Kina?

– Det er ingenting fra vår side som skulle tilsi at dette endrer vårt forhold til Kina, sa Astrup fredag.

Publisert: