Reagerer på forslag om å straffe bedrifter som ikke aksepterer kontanter: – Håpløst gammeldags

I morgen stemmes det over et Sp-forslag om å straffe bedrifter som nekter å ta imot kontanter. Virke er sterkt uenig, og ønsker en utredning om kontantplikten i norske virksomheter.

REAGERER: Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke sto onsdag på scenen under Virke-konferansen. Han reagerer på et forslag fra Senterpartiet om å straffe brudd på kontantplikten.

Kilian Munch/Virke
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:,

I vår fremmet Senterpartiet et forslag om at virksomheter som ikke aksepterer kontanter som betalingsmiddel kan straffes med bøter, eller i særlig grove tilfeller fengsel inntil tre år.

Forslaget har denne uken blitt behandlet i Finanskomiteen, og skal torsdag behandles i Stortinget.

Finanskomiteen har foreslått at det ikke vedtas, men Senterparti-representantene som står bak det, vil ikke gi opp ennå.

Sigbjørn Gjelsvik lover kamp i stortingssalen, og mener det er på høy tid at det kommer konkrete forslag som sikrer forbrukernes muligheter til å betale med kontanter.

Virke mener forslaget er «å gå i helt feil retning».

– Vi er veldig glad for at dette ikke blir vedtatt, og vi synes jo det er underlig at man kan foreslå noe sånt, når vi på mange områder går i en digital retning i økonomien vår, sier Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen til E24.

– Håpløst gammeldags

Kristensen viser til at kontantandelen er fallende og nede på 10 prosent, ifølge Norges Bank.

– De fleste av oss bruker digitale løsninger, og det er bra. Det er effektivt i økonomien, og så er det sånn at man ofte må betale gebyrer hvis man skal bruke kontanter, fordi det koster faktisk virksomheten å håndtere kontantene. Men det kanskje aller viktigste argumentet er dette med svart økonomi. Når du får digitale spor i økonomien, så kan du faktisk bekjempe svart økonomi.

Kristensen legger til at fraværet av kontanter også bidrar til å minimere risikoen for ran, noe som gir en trygghet for mange av Virkes medlemmer som har ansatte som står eksponert til.

– Jeg synes forslaget er håpløst gammeldags. Men det burde, og det er mulig det er det som kommer ut av dette, utredes. Og hvis det skal utredes, synes vi det er bra, for vi mener at man må fjerne kontantplikten, slik at bedriftene får større frihet og kan slippe kontanter uten å bryte loven, sier han.

Les også

Etterlyser ny lov om kontanter: – Mange er flinke til å klippe, men tar pengene rett i lommen

«Nedverdigende og et praktisk problem»

Norske virksomheter er i dag etter loven forpliktet til å akseptere kontanter som betalingsmiddel.

Sedler og mynter er for det som kalles tvungne betalingsmidler å regne, og i finansavtaleloven heter det at en forbruker alltid har rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren.

Likevel er det ifølge Senterpartiets representanter Sigbjørn Gjelsvik, Geir Pollestad og Per Olaf Lundteigen flere virksomheter som bryter med dette.

De mener stadig flere nordmenn opplever å bli avvist når de ønsker å betale med kontanter i butikker, i helsevesenet og andre steder.

«For noen er dette nedverdigende, for mange er det et praktisk problem,» skriver de i forslaget sitt fra i vår.

– Det er stadig eksempler fra folk sin hverdag på at en har penger, men ikke får gjort opp for seg med det som er et lovlig og tvungent betalingsmiddel, sier Gjelsvik til E24.

VIL HA LOVENDRING: Medlem av finanskomiteen Sigbjørn Gjelsvik fra Senterpartiet.

Lise Åserud / NTB scanpix

Finanskomiteen viser i sin innstilling til at regjeringen har varslet at den vil utrede en eventuell lovendring i finansavtaleloven som styrker eller presiserer kontant betaling, og mener dermed at intensjonen i forslaget fra Senterpartiet er i ivaretatt.

Gjelsvik er oppgitt over at regjeringen «skyver dette foran seg», og mener det haster med å innføre tiltak som sikrer kontantplikten.

– Det er viktig at folk har valgfrihet. Mange folk velger å bruke elektroniske betalingsmuligheter, men vi ønsker et samfunn hvor vi legger til rette for alle, og hvor kontanter er et alternativ, sier han.

Les også

Norges Bank reagerer på Elkjøps kontantløse plan

Gjelsvik mener ikke at for eksempel redusert risiko for ran er noe godt argument, fordi det uansett ofte er snakk om kontantbruk i små mengder. Han mener det bør være mulig å finne gode praktiske løsninger som legger til rette for at det skal være enkelt å fortsette å betale med kontanter.

– I Norge har vi tross alt erfaring gjennom generasjoner med å håndtere kontanter. Her må det være muligheter for å finne gode, fleksible løsninger som ivaretar alle sin mulighet til å være del av det norske samfunnet, enten det er eldre, unge, eller andre som synes det er krevende å bruke elektroniske betalingsløsninger, sier han.

Vil ha fengselstraff for grove brudd

Senterparti-representantene frykter det kan «oppstå uopprettelig skade på kontantenes stilling på permanent basis dersom det får bre seg en oppfatning om at myndighetene er likegyldige til eller ikke evner å sette makt bak forbrukernes rett til å betale med kontanter».

Gjelsvik håper og tror at en bestemmelse om straff ved brudd på kontantplikten vil ha en preventiv virkning på virksomhetene. Han sier mange bedrifter i dag vet at de er pliktige etter loven til å akseptere kontanter, men at de merker seg at det ikke får noen reaksjon om de bryter bestemmelsen.

Les på E24+

Butikkdøden brer seg over landet, men noen butikker er i kraftig vekst. Slik får de det til

Han vil imidlertid ikke gå inn på hvilke tilfeller som skulle kunne betraktes som så grove at de skal straffes med fengsel.

– Det må være snakk om gjentatte og alvorlige brudd over tid, men det er ikke vår oppgave som lovgiver å definere hvordan virksomheter i ulike situasjoner skal straffes, sier han.

Virke-sjefen tror på sin side ikke at eldre i Norge i dag vil ha noen større utfordringer med å legge over til digitale løsninger.

– For enkeltpersoner som har levd et helt liv hvor kontanter har vært hovedsaken, så kan jeg forstå at det er en vanskelig overgang, men jeg velger å snu det rundt. Vi lever lenger, og når man blir pensjonist er man kvikk og oppegående, så det handler heller om å lære pensjonistene opp til å kunne bruke de nye løsningene, og det tror jeg veldig mange pensjonister klarer helt fint. Jeg tror jeg heller ville gått den veien, enn å forsvare noe som var gårsdagens system, sier Kristensen.

Her kan du lese mer om

 1. Kontanter
 2. Betaling
 3. Butikker
 4. Forbruker
 5. Virke
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Norge dropper kontanter: – En velsignelse

 2. Svenskene tester «e-krone» utstedt av sentralbanken

 3. Oljekampen drar ut på Stortinget: Finanskomiteen ble advart med «urealistisk» regnestykke

 4. Annonsørinnhold

 5. Ingen grunn til BankID-panikk

 6. Ekspert tror Jotunfjell vil selge Vita videre raskt