Oppdrettsselskap er midt i fiske-evakuering: – Vi kan senke skuldrene litt

Ellingsen Seafood lyktes i natt med å evakuere fisk til en salgsverdi på over 80 millioner kroner, og er nå i gang med resten for rundt 170 millioner kroner. – Vi kan senke skuldrene litt, sier sjefen Line Ellingsen. 

EVAKUERER: Fisken fra Ellingsen Seafoods Skarvhausen-anlegg flyttes til Korsnes. Illustrasjonsfoto.

ELISABETH BALTESKARD NTB SCANPIX
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

De giftige algene som nå herjer i norske oppdrettsanlegg tok denne uken livet av hele 800.000 fisk ved oppdrettsselskapet Ellingsen Seafoods gigantiske Stabben-anlegg i Nordland.

Disse hadde en omsetningsverdi på rundt 250 millioner kroner.

Sent fredag kveld gikk Ellingsen Seafood også i gang med en «desperat» evakuering for redde fisk til samme salgsverdi ved sitt anlegg i Skarvhausen.

«Kan senke skuldrene litt»

Nå er den første av tre laster som samlet utgjør rundt 800.000 fisk evakuert fra anlegget med suksess, mens de er i full gang med nummer to.

Les også

Kan bli tvunget til å permittere alle sine ansatte i over ett år – inkludert seg selv

– Den første lasten gikk kjempebra, men det tar litt lengre tid enn først beregnet, sier Ellingsen Seafood-sjef Line Ellingsen til E24 lørdag.

Det var svært viktig for oppdrettselskapet at den første evakueringen lyktes.

– Algeinvasjonen øst for lokaliteten har blitt betydelig større nå enn i går og det er ingen tvil om at det øker, sier Ellingsen.

Hun frykter at evakueringen skjer for sent ettersom algene allerede har etablert seg.

– Vi kan senke skuldrene litt, men er fortsatt utrolig spent på de neste dagene, og følger også nøye med på om algene flytter seg mot anlegget som vi evakuerer til, forteller Ellingsen.

«Folk er slitne»

Samlet er det snakk rundt 8000.000 fisk som flyttes fra Skarvhausen-anlegget, også her til en omsetningsverdi på 250 millioner kroner.

– Ringvirkningene er store for oss som selskap, men også tilknyttet virksomhet som slakterier om vi ikke klarer å berge fisken, forteller Ellingsen.

Les også: (+) For 30 år siden gjorde en giftig alge massiv skade på norskekysten. Nå er de tilbake.

Ellingsen Seafood-sjefen beskriver de siste dagene som krevende for oppdrettselskapet.

– Folk er slitne, så all honnør til staben. Vi begynte sent i går, så det har vært en spennende natt med stadige oppdateringer.

Fiskeridirektoratet skriver i en oppdatering lørdag at det er blitt registrert lite fisk som dør i Nordland. I Troms er det ikke meldt om død fisk eller nye anlegg som er rammet.

Publisert:

Flere artikler