Gullsmed mot strømmen: Økte netthandelen med 46,3 prosent

Både eksperter og aktører mener gullsmedene har vært trege på nett. Men Frisenberg på Lillehammer opplever for øvrig et digitalt gullrush som gir håp til en bransje i endring.  

GULL OG GLITTER: Norske gullsmeder har vært trege på nett ifølge bransjen og digital eksperter, men dette vil forandre seg i løpet 2018 skal vi tro gullsmedene selv.
Publisert: Publisert:

– Vi ser jo at det kommer flere internasjonale kjeder som utfordrer på nett, så her er det bare å gjøre seg klar for konkurranse. Førstesiden på Google blir ikke større, så vi er glade for at vi har begynt tidlig, sier Fredrik Frisenberg.

Han er femte generasjons gullsmed på Lillehammer hvor han og familien har drevet butikk i 150 år.

Etter at Frisenberg tok over driften meldte han seg ut av Norges største gullsmedkjede Mestergull, ble uavhengig, og med tiden satset de også på netthandel.

– I 2017 sto netthandelen for 22 prosent av den totale omsetningen på 18 millioner kroner, og til nå i år har den stått for 35 prosent, sier Frisenberg til E24.

Siden han startet med salg på nettet har omsetningen økt 46,3 prosent.

Les også

Gullsmeder presses av leverandører på nett: – Kan bli aktuelt å stenge dem ute

Stor gullsatsing

Frisenbergs omsetning ser liten ut sammenlignet med Mestergulls totale omsetning som endte på 235 millioner kroner i 2017.

Norges største gullsmedkjede har nettbutikk, men den omsatte for 304.881 kroner i fjor, viser regnskapstallene for Mestergull Web Shop AS. Det tilsvarer kun 0,13 prosent av den totale omsetningen.

Nå varsler kjedens administrerende direktør Greger Hansen en ny digital satsing.

– I løpet av 2018 skal Mestergull lansere en storsatsing på nett. Årsaken til at vi har ventet med dette er at vi trengte den rette teknologien på plass. Og så har bransjen generelt vært trege til å etablere seg på nett, sier Hansen.

Han sier at netthandel er noe kundene ønsker seg.

TREND OG TRADISJON: Gullsmed Fredrik Frisenberg driver butikk i gågaten på Lillehammer, samt netthandel, og sier målet hans er at en kombinasjon av digitalisering og tradisjonelt håndverk skaper en levedyktig modell både i butikk og på nett.

– Vi har hatt pågang fra kunder om en bedre netthandel, og vi er inne i et fundamentalt skille akkurat nå. Vi har ikke gått og håpet at internett skal gå over, men ville gjøre det riktig når vi først kjører i gang denne storsatsingen på nett, sier gullsmeddirektøren.

Både Hansen og Frisenberg er enige om at nettbutikken bør være et showroom for butikk, og ikke bare motsatt.

Fra 2016 til 2017 gikk Mestergulls omsetning tilbake med to prosent.

– Kan manglende nettsatsing være årsaken til at omsetningen svekkes?

– Omsetningen gikk tilbake med to prosent fra 2016, men det skyldes ikke konkurranse fra nettet. Det handler mer om en julehandel som leverte noe lavere enn forventet, svarer Hansen.

Høres rart ut

Fredrik Frisenberg som har opplevd stor vekst etter han gikk ut av Mestergull-kjeden synes Hansens resonnement er spesielt.

– Jeg synes det høres underlig ut at netthandelen ikke skulle påvirke omsetningen, sier Frisenberg og fortsetter:

– Jeg tror nok at Mestergull merker at de ikke har satset på nett, og det reflekteres nok også i omsetningen med tanke på hvor mye vi omsetter for på nett, og hvor mye den totale nettomsetningen i Norge øker.

Frisenbergs egne tall viser at 25 prosent av julehandelen deres ble gjort på nett.

– For noen år siden gikk vi ut av Mestergullkjeden, og til tross for at det var mye jobb å stå alene, har prisene våre sunket med 40–50 prosent på blant annet diamanter og basevarer ettersom vi nå hopper over grossistleddet, sier Frisenberg

Frisenberg sier videre at han for første gang i år har ansatt en person som kun jobber med netthandel og sosiale medier, og er også i ferd med å utvide verkstedet for å øke kapasiteten.

Han har en klar advarsel til mange norske gullsmeder.

– Butikker som ikke er på nett, og som ikke har fagkunnskaper å tilby som merverdi vil nok være borte om noen år.

Må dyrke historien

Oslo 20160928. Handelskonferansen 2016 i Oslo onsdag. Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke, ønsker velkommen til årets konferanse. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Administrerende direktør i Virke Vibeke Hammer Madsen roser gullsmeden på Lillehammer.

– Frisenberg viser at det er mulig for mindre selskaper som ikke er lokalisert i de store byene å klare seg bra i møte med digitaliseringen.

Madsen ser i likhet med eksperter at dette er en bransje som henger etter.

– Bekymringen min er at eiere og drivere venter for lenge med å hoppe ut i nettverden.

Virke-sjefen tror i likhet med Frisenberg at små gullsmedbutikker må dyrke tradisjon, digitale trender og gi av seg selv.

– Det blir viktigere for selskapene å fortelle en historie, og å gi kundene en opplevelse mer enn bare et kjøp, sier Madsen.

Publisert:

Her kan du lese mer om