Thon utsetter husleie for butikker etter coronakrise

Butikker over hele landet har mistet store deler av omsetningen som følge av coronakrisen. Nå tar Olav Thon-gruppen grep, og ber regjeringen komme med flere tiltak for å unngå konkurser.

Visekonsernsjef Ole-Christian Hallerud i Olav Thon-gruppen.
Publisert:

Det skriver selskapet i en melding, og viser til coronakrisen som har rammet mange butikker og andre virksomheter, og skapt betalingsproblemer.

– Olav Thon Gruppen opplever situasjonen rundt korona-krisen som dramatisk for norsk varehandel. Omsetningen for mange av våre leietagere er nærmest over natten blitt borte, sier visekonsernsjef i Olav Thon Gruppen, Ole-Christian Hallerud.

Han ber også regjeringen og sentralbanken om å komme med flere tiltak som kan sikre at butikkene ikke går konkurs i påvente av at krisetiltakene som bortimot har stengt ned det norske samfunnet, kan avsluttes.

– Vi håper myndighetene snarest treffer målrettede tiltak mot norsk varehandel slik at vi ikke risikerer utradering av en hel bransje, sier Hallerud.

Les på E24+

Javed Iqbal må stenge dørene. Det kan bli et problem for Foodora

Håper å unngå konkurser

Thon Gruppen sier at coronakrisen påvirker butikkene i selskapets norske kjøpesentre og eiendommer, og at selskapet ønsker å hjelpe dem til å unngå konkurs.

– Olav Thon Gruppen har i dag besluttet å gi betalingsutsettelse til alle våre serveringssteder og butikkleietagere i Norge som er rammet av likviditetsproblemer som følge av coronakrisen, sier Hallerud.

– For øvrig har vi løpende dialog med enkeltleietagere for å finne individuelle løsninger for dem som står i fare for å gå konkurs, legger han til.

Kraftige krisetiltak

Mange virksomheter sliter med å betale for seg fordi de ikke har noen inntekter, etter at det meste av flytrafikken er stengt ned, og mange butikker, frisører og andre virksomheter har innstilt sin virksomhet fordi skolene er stengt og folk er anbefalt å holde seg hjemme og unngå nærkontakt av fare for coronasmitte.

Fredag kuttet Norges Bank renten med 0,5 prosentpoeng til 1,0 prosentpoeng, og ga ekstralån til bankene. I tillegg senket regjeringen kravet til krisekapital i bankene etter råd fra sentralbanken.

Regjeringen la søndag på bordet 50 milliarder kroner i lånegarantier som skal sikre små og mellomstore bedrifter banklån gjennom krisen, men denne er ennå ikke vedtatt. Regjeringen la også på bordet 50 milliarder kroner som skal investeres i lån til større bedrifter gjennom obligasjonsmarkedet, men denne er ikke aktuell for de minste bedriftene i Norge.

Les også

Virke: En av fem innenfor faghandelen frykter konkurs

Cutters: – Viser ansvar

Frisørkjeden Cutters, som har 31 leiekontrakter med Thon, mener grepet vil bety mye for landets butikker.

– Vi roser Olav Thon Gruppen for dette initiativet. Dette er en utleier som viser ansvar, som kan bety ekstremt mye for mange som driver butikk. Vi oppfordrer andre utleiere til å vise den samme samarbeidsviljen, sier daglig leder Kristian Solheim i Cutters.

– Vi anser i utgangspunktet dette som en force majeure-situasjon, i og med at det er myndighetsbestemt at vi må stenge. Dette er en uansett en akutt situasjon, der hver dag teller.

En såkalt « force majeure-situasjon» betegner spesielle omstendigheter som er utenfor menneskelig kontroll og som det er vanskelig å avverge, ifølge Lovdata.

Cutters-sjefen sier de ikke har blitt kontaktet av Thon ennå.

– De kommer til å få mye å gjøre resten av dagen. Vi har ikke blitt kontaktet enda, men ser frem til å inngå dialog der vi i samarbeid må finne gode løsninger, sier Solheim.

Daglig leder Kristian Solheim er svært fornøyd over beslutningen til Olav Thon-gruppen.
Les også

Her stenger utestedene: – Det er drastisk. Man blir ganske fortvilet

Publisert:
Gå til e24.no