Flyselskaper vil slippe å corona-kompensere passasjerer

Den europeiske flyselskapsorganisasjonen, ERA, ber om at koronavirusutbruddet anerkjennes som en ekstraordinær hendelse.

 • Marius Lorentzen
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Det fremgår av en pressemelding fra ERA onsdag. Både Widerøe, SAS og Airbus er blant medlemmene i organisasjonen, men hverken Norwegian eller Ryanair er med.

Det foreningen oppfordrer til betyr at man ønsker:

 • At Det europeiske luftfartstilsynet (EASA) midlertidig forlenger gyldigheten til alle pilot- og kabinlisenser og treningsfrister mens utbruddet pågår
 • At myndigheter over hele verden midlertidig fritar flyselskapene for kravene til slots (landings- og avgangstider), slik at ingen flyselskap risikerer å miste disse
 • At EUs mobilitetsdirektorat (DG Move) vurderer å gi et begrenset fritak («force majeure») fra kompensasjonsreglene i EU261

EU 261-reglene dikterer hvordan passasjerer skal kompenseres ved forsinkelser eller kanselleringer. Med utbruddet av coronaviruset, og den store spredningen i land som Italia, har flere flyselskap varslet både kanselleringer og midlertidig stans i flytrafikken til rammede områder.

Hvis ikke flyselskapene varsler passasjerene minst 14 dager før har man krav på kompensasjon. Hvis det varsles kansellering minst 14 dager før trenger ikke flyselskapene å gjøre annet enn å refundere billetten.

Da Ryanair varslet kutt av opp til 25 prosent av kapasiteten sin i Europa frem til midten av april var konsernsjef Michael O’Leary tydelig på at «alle passasjerer som rammes vil bli informert om enhver ruteendring minst 14 dager i forveien».

Ved å kansellere minst 14 dager i forveien unngår Ryanair uansett å måtte kompensere passasjerer utover en refusjon av billettene.

Les også

Lufthansa tar nytt kraftig coronagrep: Setter 150 fly på bakken

Les også

Sverige tar drastiske coronagrep: Åpner for redusert arbeidstid og lønnskutt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Luftfart
 3. Flyselskaper
 4. Coronaviruset
 5. Flytrafikk
 6. Aksjelive

Flere artikler

 1. Ryanair tar corona-grep: Kutter 25 prosent av avgangene

 2. USA fritar flyselskaper fra landingskrav: Vil hindre corona-tomme fly

 3. Norwegian kansellerer 3.000 avganger og varsler permitteringer som følge av coronaviruset

 4. Norwegian kansellerer ikke flyene til Italia

 5. United Airlines kutter i kapasiteten etter virusutbruddet