Greenpeace: Dommen i klimasøksmålet faller torsdag

Ankesaken etter klimasøksmålet avgjøres på torsdag, ifølge Greenpeace-leder Frode Pleym.

Det ble i november arrangert markeringer over hele landet til støtte for Klimasøksmålet mot staten. Her fra Eidsvolls plass i Oslo.
 • David Bach
 • Lars Taraldsen
Publisert: Publisert:

Både staten og miljøorganisasjonene har nå fått beskjed om at dommen offentliggjøres torsdag klokken 11, bekrefter Greenpeace-leder Frode Pleym overfor E24.

– Vi er utrolig spente. Vi håper på det beste, og så er vi smertelig klar over at staten ikke er noen lett match, sier Pleym.

Fra Borgarting lagmannsrett får E24 opplyst at «dommen er trolig ventet på torsdag».

Det ble opplyst siste dag i retten at dommerne tok sikte på å få avsagt dom før jul, men dette har senere blitt utsatt flere ganger.

Tapte i tingretten

Sammen med Natur og Ungdom saksøkte Greenpeace staten i 2016 for brudd på Grunnloven. De ønsket at retten skulle stanse tildelingen av letelisenser i 23. konsesjonsrunde.

Krangelen i rettssalen har handlet om hvor langt Grunnlovens vern av fremtidige generasjoner og miljøet egentlig strekker seg.

I tingretten fikk miljøorganisasjonene rett i at paragraf 112 er en rettighetsbestemmelse i seg selv, men at vedtaket om å gi utvinningstillatelser i 23. konsesjonsrunde ikke var et brudd på denne bestemmelsen.

Les også

Klimasøksmålet: – Å sprenge Jotunheimen for å lage grus ville også være ulovlig

Tingretten mente at avhjelpende tiltak, omtalt i paragrafens tredje ledd, var tilstrekkelig.

Nå håper Pleym og miljøorganisasjonene på et annet utfall i lagmannsretten, og minner om at mye har forandret seg siden da, også så sent som mandag.

– Det blir spennende å se hva som gjøres av omrokeringer i regjeringen. Nå har Erna Solberg en gyllen mulighet til å få viktige og gode klimastatsråder på plass, sier han.

– Men det viktigste er at vi får stanset ny oljeleting.

Pleym opplyser at lederne av organisasjonene vil samles med advokatene på torsdag for å motta dommen i fellesskap.

– Da kan vi si mer, avhengig av utfall, også inkludert vurdering om vi velger å gå videre til Høyesterett. Det er jo veldig sannsynlig at enten saksøkerne eller staten ikke blir fornøyde med utfallet, sier han.

Anket direkte

Også tingrettsdommen ble anket direkte til Høyesterett, med begrunnelsen at «klimatrusselen er så alvorlig at det haster å få stanset de omstridte oljelisensene». Ankeutvalget avviste imidlertid søknaden.

Regjeringen har hele tiden avvist saksøkernes krav om å stanse 23. konsesjonsrunde, og sier at miljøvernerne går altfor langt i å utvide tolkningen av en generell paragraf i Grunnloven og bruke den til et politisk formål, nemlig å endre norsk oljepolitikk.

Advokatene Cathrine Hambro fra Wahl-Larsen Advokatfirma og Emanuel Feinberg fra advokatfirmaet Glittertind representerte saksøkerne i retten. Regjeringsadvokaten, ved regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, representerte den norske stat.

Sejersted var tirsdag formiddag ikke tilgjengelig for kommentar, ifølge Regjeringsadvokatens sentralbord.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Greenpeace
 2. Natur og Ungdom
 3. Oljepolitikk
 4. Miljø
 5. Besteforeldrenes Klimaaksjon
 6. Naturvernforbundet

Flere artikler

 1. Ingen «Thunberg-effekt» i lagmannsretten: Leteboring i Barentshavet bryter ikke med Grunnloven

 2. Staten frikjent i klimasøksmålet: – Vurderer å anke til menneskerettighetsdomstolen

 3. Regjeringsadvokaten tror det kan komme flere klimasøksmål

 4. Klimasøksmålet er berammet i Høyesterett: Setter av syv dager i november

 5. Tar klimasøksmålet til Menneskerettighetsdomstolen