Sportsbusiness

Kobe Bryant var verdt milliarder - slik bygget han formuen

Kobe Bryant omkom i en helikopterstyrt søndag. Basketballegenden startet i sin tid både selskap og fond gjennom sin «mamba mentality».

SUKSESSFULL: Kobe Bryant var stor stjerne, spesielt under tiden i LA Lakers.

Derick E. Hingle / X02835
  • Hanna Ghaderi
Publisert:

Søndag ble det kjent at Kobe Bryant (41) og hans datter Gianna Maria-Onore Bryant (13) var blant de ni omkomne i helikopterstyrten i Calabasas i California.

Bryant er ikke bare blant de mest suksesfulle sportspersonlighetene USA har settm, han var også businessmann.

Han sto blant annet bak et produksjonsselskap, et venturefond som investerte i teknologi, media og e-sport. Som Barack Obama skrev i sin hyllest til den avdøde basketstjernen var han på vei til å starte «andre akt».

Han hadde også gjennom sin karriere, og tiden etter at han pensjonerte seg fra basketballbanen gjort en rekke investeringer. Bryant selv brukte begrepet «mamba mentality» for å beskrive nivået av intens fokus og tilnærmingen han hadde både på og utenfor basketballbanen.

Da han «pensjonerte» seg i 2016, hadde han 680 millioner dollar i totale inntekter.

IKON: Kobe Bryant ble 41 år gammel.

ROBYN BECK / AFP

Venturefondet Bryant Stibel

I 2013 lanserte Bryant selskapet Kobe Inc. Hans første investering var 6 millioner dollar i sportsdrikken BodyArmor, som vokste til å bli verdt mer enn 200 millioner dollar etter at Coca-Cola kjøpte en minoritetsandel i selskapet i 2018.

Samme året kunne han og Web.com-grunnleggeren Jeff Stibel kunngjøre venturefondet «Bryant Stibel».

Fondet startet med 100 millioner dollar, og har nå mer enn 2 milliarder dollar i eiendeler.

Fondets portefølje har siden 2013 investert i en rekke selskaper, inkludert eierandeler i blant annet Epic Games, LegalZoom og tidligere investeringer i Alibaba, Dell og The Players Tribune.

Ifølge nettstedet Celebrity Net Worth var Bryant verdt 600 millioner dollar (5,5 milliarder kroner ved dagens valutakurs) da han omkom i helikopterulykken.

Kobe Studios

Bryant lanserte også Kobe Studios (nå Granity Studios) i 2016. Det påfølgende året vant han en Academy-pris for den animerte kortfilmen «Dear Basketball» basert på et dikt han skrev i forbindelse med pensjonering fra basketballbanen.

I tillegg lanserte Bryant «Detail» på Disneys ESPN+. Serien går ut på at Bryant analyserer andre basketballspilleres prestasjoner og gir innsikt i spillet.

Initiativ for lokalmiljøet

Utover investeringene startet Bryant en rekke initiativ for lokalmiljøet og unge atleter.

Blant disse er Mamba Sports Academy, som trener unge atleter. I tillegg startet han i 2011 med sin kone Vanessa «Kobe and Vanessa Bryant Family Foundation» for å redusere antallet unge hjemløse i Los Angeles.

Bryant var også en grunnleggende giver til National Museum of African History and Culture.

SORG: Fans legger ned blomster for å minnes Kobe Bryant i Los Angeles.

FREDERIC J. BROWN / AFP
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Sportsbusiness
  2. Kobe Bryant
  3. E-sport
  4. Basketball
  5. Alibaba
  6. Epic Games
  7. Teknologi

Flere artikler