Schibsted ønsker reguleringene som tynger resultatet velkommen

Med et relativt stabilt resultat for kjernevirksomheten i andrekvartal, var det særlig to reguleringer som rammet lønnsomheten i henholdsvis Lendo og Aftonbladet for Schibsted. Konsernsjef Kristin Skogen Lund mener reguleringene er positive for konsernet på sikt.

LA FREM TALL: Konsernsjef Kristin Skogen Lund og finansdirektør Trond Berger under presentasjonen av Schibsteds andre kvartals resultater tirsdag.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
  • Audun Flatebakken
Publisert:,

Schibstedkonsernet leverte tirsdag resultatene for andre kvartal.

Selv om resultatet var noe svakere enn analytikerne hadde forventet, med en omsetning på 4.798 milliarder kroner, og et resultat før skatt på 568 millioner kroner, steg aksjekursen for konsernet ved børsåpningen med om lag tre prosent.

Konsernsjef Kristin Skogen Lund forklarer kursoppgangen ved børsstart med at konsernet leverer stabile resultater

– Det er nok fordi markedet ser at på det viktigste områdene våre, både markedsplasser og medier og store deler av vekstporteføljen, leverer vi i henhold til de vi hele tiden har signalisert. Aksjemarkedet liker forutsigbarhet. Jeg tror at de to utfordringene vi har spesifikt er det gode forklaringer på, og det er forhåpentligvis forbigående fenomen som vil justeres etter hvert, sier hun.

Børskommentar: (+) Schibsteds ubeskyttede flanke

Aksjekursens stigning varte kun et par timer. Ved lunsjtider tirsdag lå kursen på 226 kroner per aksje, som på linje med kursen ved børsåpning, før kursen igjen steg med om lag to prosent.

Les også

Lendo minsker driftsresultatet med 58 millioner kroner

Utfordringer for Lendo og Aftonbladet

Det er likevel ikke alle deler av virksomheten til Schibsted som hadde like god vekst.

Schibsteds forbrukslånsselskap Lendo fikk et driftsresultat (ebitda) som var 58 millioner kroner lavere enn for andre kvartal i fjor. Brutto driftsmarginer gikk fra 41 prosent til 13 prosent i den samme perioden.

En viktig årsak til den lavere lønnsomheten for Lendo skyldes økte markedsføringskostnader til nye markeder. En annen viktig årsak til det svakere resultatet for Lendo er de nye forbrukslånsreguleringene i Norge.

AVISEIER: Schibsted eier blant andre VG, Bergens Tidende og Aftenposten. Og indriekte også E24, som er et heleid datterselskap av VG.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

– For Lendo traff reguleringene hardere enn vi hadde ventet, sa Skogen Lund under kvartalspresentasjonen.

VGs søsteravis i Sverige, Aftonbladet, som er Nordens største avis med over 3,9 millioner daglige lesere, fikk også fallende annonseinntekter som følge av reguleringer.

Svenske myndigheter har nemlig strammet inn reglene for reklame for pengespill.

– Det er forhåpentligvis forbigående fenomen som vil justeres etter hvert, sier Skogen Lund til E24.

Les også

Resultatbom for Schibsted – men inntektene øker

Mener forbrukslånsreguleringer er nødvendige

Skogen Lund forklarer at selv om de to reguleringene har rammet resultatet til Lendo og Aftonbladet på kort sikt, så vil de gjøre markedene sunnere over tid:

– Hva er faren for reguleringer for Schibsted videre?

– Jeg vil ikke kalle det fare, for jeg mener at en del av de reguleringene er nødvendige og riktige, på tross av at vi får en kortsiktig smell av det.

– Når det gjelder Lendo i Norge så har vi faktisk tilpasset oss den reguleringen for lenge siden og egentlig etterlevd de nye kravene lenge. Reguleringene har sannsynligvis kostet oss litt i et veldig aggressivt marked, men vi mener at det er riktig og at markedet vil bli sunnere og bedre av det.

Hun forklarer at deler av forbrukslånsmarkedet har drevet aggressiv praksis, og at det over tid kreves reguleringer for å luke ut visse aktører, selv om det vil koste på kort sikt:

NORDENS STØRSTE: Aftonbladet i Stockholm er Nordens største avis. Her representert ved politisk redaktør, og inntil gangske nylig stedfortredende sjefredaktør, Lena Mellin.

Foto: Helge Mikalsen/ VG

– Det trengs gode systemer for å vurdere den finansielle situasjonen til kundene. Det mener jeg er helt åpenbart riktig ting å gjøre i et marked. Det som skjer da er at man vil luke ut noen aktører som ikke helt har etterlevd det, og så vil lånepraksisen til bankene sannsynligvis også strammes noe inn, sier Skogen Lund.

Ikke bekymret for Aftonbladet

Aftonbladet så omsetningen synke fra 434 millioner kroner andre kvartal 2018 til 367 millioner andre kvartal i år, en nedgang på 15,4 prosent.

Skogen Lund forteller at det er den svenske annonsereguleringen for spill som rammer Aftonbladet hardest.

– Der er det en regulering som treffer spesielt de som er såkalt «heavy users» og som kanskje har vært den mest lønnsomme delen av det markedet. Det har vært en overetablering i spillmarkedet i Sverige, og igjen, når det kommer en innstramming skaler det av en del aktører og så blir det en volumsammendragning på det som er igjen og det er akkurat det som skjer.

Hvordan skal dere rette dere mot nye aktører?

– Aftonbladet er Nordens desidert største trafikkmaskin og når over halvparten av alle svenske hver eneste dag. De har en stor kraft i seg, og det handler om å gjøre noen endringer i porteføljen og det bør være fullt mulig med et sånt utgangspunkt.

E24 eies av VG, som igjen eies av Schibsted. Enkelte journalister i E24 har aksjer i Schibsted gjennom bedriftens aksjespareprogram.

Les også:


Økokrim gir millionbot etter ulovlig lagring av kompost
Norwegian søker om flyvninger mellom USA og Argentina
Yara slår analytikernes forventninger med god margin

Her kan du lese mer om

  1. Schibsted
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Børskommentar: Schibsteds ubeskyttede flanke

  2. Schibsted-resultatene faller, nå skal kostnadene kuttes

  3. Resultatbom for Schibsted – men inntektene øker

  4. Annonsørinnhold

  5. Schibsted knuste forventningene

  6. 2.000 kunder har fått Telenor-tjenesten bare noen utvalgte vil få