Over 9.000 nordmenn på reise kan bli rammet av Thomas Cook-konkurs

Ving-eieren sitter i krisemøte søndag for å finne en løsning på den omfattende restruktureringen som må til for å redde reiseoperatøren. Blir det ingen løsning, kan det etter 178 år være slutt for Thomas Cook.

Kampen om luften
 • Martin Hagh Høgseth
 • Sindre Hopland
Publisert:

Flere hundre tusen reisende fra store deler av Europa kan bli rammet dersom reiseoperatøren Thomas Cook går konkurs.

Ifølge Sky News startet et krisemøte i selskapet klokken 10 søndag morgen. Der møtte selskapet den største aksjonæren og kreditorene i det som skal være det siste forsøket på å komme til enighet om en redningspakke som kan redde det konkurstruede selskapet.

Ved 14-tiden norsk tid har det ikke lekket ut noen informasjon om hvordan disse samtalene har utartet.

Er du på reise med Ving og kan bli rammet av en eventuell konkurs? Tips E24s journalister her!

Les også

Thomas Cook i krisemøte for å unngå konkurs på mandag

Flere tusen nordmenn kan bli rammet av en konkurs.

Ving har søndag 9.165 nordmenn på ulike destinasjoner over hele verden, opplyser informasjonssjef Siri Røhr-Staff til E24.

Av disse er 8.685 på tradisjonelle charterferier med selskapets egne fly. De resterende er på ulike typer ferier basert på rutefly, og reiser fra og returnerer stort sett fra norske flyplasser, opplyser Røhr-Staff.

I tillegg til de som befinner seg på reise, vil en eventuell konkurs også ramme de som måtte ha bestilt billetter med reiseoperatøren fremover.

I en pressemelding tidligere søndag opplyste selskapet at forhandlingene er i sluttfasen.

«Avtalen om Thomas Cooks rekapitalisering forhandles fortsatt og er nå i sluttfasen med fullt fokus på å lykkes. Ving kan derfor ikke på nåværende tidspunkt svare på ulike scenarioer, annet enn at man gjør alt for å få avtalen i havn. I mellomtiden går våre flyginger og reiser som normalt,» skrev flyselskapet i pressemeldingen.

Reiseoperatøren har også opprettet en egen informasjonside for de reisende.

Les også

Vinggruppen er ikke urolige på tross av overhengende konkursfare

Reisegarantifondet snakker med Ving

Ving er medlem i Reisegarantifondet som sikrer nordmenn i utlandet mot å bli strandet på ferie, om selskapet skulle gå konkurs i morgen tidlig.

For at reisen din skal være dekket av Reisegarantifondet, må det regnes som en pakkereise. Da må den inneholde minst to reisetjenester, for eksempel fly og hotell, med andre ord en typisk charterreise.

Daglig leder i Reisegarantifondet, partner og advokat i Advokatfirmaet Nova DA, Aki Johannes Viitala sier til E24 at de følger med på situasjonen i reiseselskapet.

– VI har fortløpende korrespondanse med Ving. Akkurat nå forholder vi oss til det samme som alle andre hvor vi leser nyhetene om hva som skjer med selskapet. Vi er ikke kjent med at det er åpnet konkurs i selskapene dere omtaler, sier Viitala og fortsetter:

– Reisende har avreise på vanlig måte, sier han.

Om den ender med konkurs for Thomas Cook, og du skal kreve tilbake penger gjennom Reisegarantifondet gjøres det her.

For å få alle pengene tilbake må man stille med reisedokumenter og kvittering på betalt reise.

Les også

Thomas Cook på randen av konkurs

Britiske turister tvinges til å betale ekstraregning

Thomas Cook har for tiden rundt 165.000 ferierende kunder bare fra Storbritannia alene, som kan bli strandet i utlandet om selskapet går konkurs.

I Tunisia skal flere britiske reisende ha bli holdt igjen av de hotellansatte , og blitt fortalt at de må betale en ekstraregning som følge av situasjonen med Thomas Cook for å få sjekket ut.

En turist BBC har snakket med, som bor på Les Orangers resort i nærheten av hovedstaden Tunis sier hotellet lukket porten til hotellet og vakter nekter for å la turistene dra fra hotellet før de har betalt en ekstraregning som følge av konkursfaren.

BBC skriver at ekstrautgiftene skal ha vært på rundt 2.000 pund, noe som tilsvarer 22.500 kroner. Et annet par sier til den britiske kringkasteren at de måtte betale 4.000 pund for å forlate hotellet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kampen om luften
 2. Thomas Cook
 3. Ving
 4. Flyselskaper
 5. Hotell
 6. Reise

Flere artikler

 1. Reiseoperatøren Thomas Cook er konkurs

 2. Ving: Mandagens Norden-flyvninger kanselleres

 3. Fortvilte passasjerer: Håper Ving rydder opp

 4. Svindlere forsøker å lure rammede Ving-kunder

 5. To av fire Thomas Cook-fly fra Norge er innstilt tirsdag