Kinesiske industritall har aldri falt tyngre enn i februar

Corona-viruset fører til store utfordringer for Kinas gigantiske industrinæring, og ferske PMI-tall viser nøyaktig hvor skadelig viruset har vært den siste måneden.

Aktiviteten i den kinesiske industrien falt langt mer enn ventet på forhånd i februar.

NOEL CELIS / AFP
 • Sindre Hopland
Publisert:,

Den kinesiske innkjøpssjefsindeksen (PMI) falt til rekordlave 35,7 i februar, ned fra 50,0 i januar, ifølge Kinas statistikkbyrå.

Det betyr at den kinesiske industrien, som allerede er truffet hardt av handelskrigen med USA, nå viser sterk tilbakegang i veksten, ettersom alle tall under 50 i indeksen betyr svekkelse i blant annet produksjon, sysselsetting og leveringstid.

Aldri før har indeksen falt så tungt måned over måned, ifølge Reuters som også melder at en indeks på 35,7 er rekordlavt.

Dette får direkte konsekvenser for norske bedrifter som enten har egen industriproduksjon i Kina, eller norske selskaper som er avhengige av vareflyten fra landet, deriblant Hadeland-baserte Hapro som fredag permitterte 240 ansatte som følge av krisen.

Les også

Spår corona-krise for luksusmerker – venter kundemangel i Oslo

Langt under forventningene

På forhånd hadde analytikere Reuters hadde snakket med forventet at PMI vil komme inn på 46,0.

Viruset går hardest utover industriproduksjonen, som falt fra 51,3 i januar, til 27,8 i februar. Ordreinngangen falt fra 51,4 til 29,3 i samme periode.

Tall fra midten av denne uken viser at kun 30 prosent av Kinas små og mellomstore selskaper har startet opp arbeidet igjen som normalt etter virusutbruddet.

Dermed er det duket for et svært svakt første kvartal for Kinas industri, da disse selskapene står for 60 prosent av landets BNP.

Les også

Rogaland-selskap måtte stenge Kina-fabrikk: – Det har vært ganske kritisk

Globalt utbrudd kan forlenge situasjonen

Den siste uken har man sett coronaviruset virkelig spre seg til alle verdens hjørner, og økonomer tror dette kan bety at situasjonen for Kinas økonomi kan vedvare lenge.

– Selv om sysselsettingen stiger i industrien, kan enkelte fabrikker risikere å få problemer med å importere varer man trenger til produksjonen hvis viruset påvirker land Kina har stor import fra, uttale Kina-økonomen i Capital Economics, Julian Evans-Pritchard i et notat fredag, ifølge Reuters.

Også tjenestesektoren, som har sin egen PMI-indeks, viste rekordlav resultater. Ned fra 54,1 i januar som indikerer vekst, til 29,6 i februar som viser stor tilbakegangen i tjenesteytingen.

Les også

Corona-viruset fører til kapasitetsproblemer for dagligvarehandel på nett

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Kina
 3. Coronaviruset
 4. Sysselsetting
 5. PMI
 6. Økonomi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Sjefstrateg om rekordsvake Kina-tall: – Vil sette en støkk i markedet

 2. Kinesiske industritall slår forventningene

 3. Dette skjer denne uken: Hvor mange jobber gikk tapt i USA?

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette skjer denne uken

 6. Dette skjer denne uken: PMI-rush og månedens viktigste tall