Bitcoin-gruve endret vilkår etter prisras: – Jeg føler meg lurt

Fallet i kryptomarkedet førte til at norske Digital Gruveindustri endret vilkårene i sine kontrakter. Kundene som ikke godtok dårligere kontrakter, har fått maskinene sine satt på pause. 

GRUVE: Digitale Gruveindustri selger utvinningsmaskiner til kunder og tar betalt for å utøve utvinningen av bitcoin og annen kryptovaluta. Maskinen eies av kunden, men driftes av selskapet som nå har endret kundekontraktene for å tjene mer penger.

Illustrasjonsfoto: Staff Reuters
Publisert:,

Selskapet Digital Gruveindustri selger utvinningsmaskiner for bitcoin og annen kryptovaluta, og drifter maskinene for kundene mot 30 prosent av overskuddet fra den digitale gullgravingen.

Men i det siste har prisen på bitcoin blitt så lav at det har blitt ulønnsomt å utvinne bitcoin.

Mandag gikk det dermed ut en beskjed ut til flere av kundene i Digital Gruveindustri som har puttet penger i deres utvinning:

«I forbindelse med utviklingen til både kurs og vanskelighetsgrad har vi sett oss nødt til å pause alle maskiner til kunder med dynamisk priset drift à 30 prosent. Vi har allerede presset strikken lenger enn det vi burde og gått med tap i en periode som selskap, men gjort dette i god tro om at det skulle gå opp.»

Selskapet har introdusert en ny avtale som går ut på at kundene betaler fire kroner per terahertz per døgn, noe som avhengig av hvilken pakke man har kjøpt vil koste mellom 1.000–1.800 kroner i måneden, opplyser selskapet.

Dette betyr at flere av kundene som har investert tusenvis av kroner i utvinningsmaskiner gjennom Digital Gruveindustri på ubestemt tid ikke tjener en krone fra og med mandag morgen.

Les også

Analytiker: Nå er det ulønnsomt å utvinne bitcoin

Én av kundene, som E24 har snakket med, er svært frustrert etter å ha puttet tusenvis av kroner i selskapets tjenester.

– Jeg føler meg lurt av selskapet. De solgte dette konseptet med at de tok 30 prosent av bitcoins som ble utvunnet, uansett om prisen går opp eller ned. De kan ikke bare forandre avtalen som ble inngått, sier personen som er student, og som ikke ønsker å ha navnet sitt knyttet til kryptovaluta.

E24 kjenner mannens identitet.

Doblet prisen

De siste månedene har kryptomarkedet svekket seg betydelig, og bitcoin har gått fra en markedsverdi på det meste rundt 19.500 dollar til 8.500 dollar mandag formiddag.

Kunden som E24 har vært i kontakt med, nektet å gå med på den nye fastprisavtalen, og har fått maskinen sin skrudd av.

Årsaken er at fastprisavtalen Digital Gruveindustri nå tilbyr er opp til dobbelt så dyr som den opprinnelige avtalen. Fra å ta 30 prosent av inntjeningen, kan selskapet nå ta 60 prosent.

Selskapet bekrefter at disse tallene stemmer for de dyreste maskinene, og daglig leder Jone Asbjørn Woldmo mener at kontraktsendringer må regnes med i kryptomarkedet.

– Vi så allerede i februar at 30-prosentløsningen ble litt i grenseland når det kom til lønnsomhet, og vi valgte å gå ut med en fastprisavtale slik at det ikke ble nødvendig å pause maskinen.

– Forstår du at kunder er frustrert over at kontraktene har blitt dobbelt så dyre?

– Både ja og nei. Jeg forstår at folk har investert store summer, og er redd for at penger skal gå tapt. Samtidig har vi vært krystallklare på at ting kan endre seg og at kryptomarkedet er svært volatilt, sier Woldmo.

– Men har dere lov til å endre kontraktene etter hvordan markedet beveger seg?

– Vi har sjekket dette juridisk, at en endring av kontraktsvilkårene er innenfor.

E24 har tidligere skrevet om Digital Gruvedrift som opplevde stor pågang før jul i takt med eksplosjonen i kryptomarkedet.

Får ikke pengene tilbake

Digital Gruveindustri vil ikke si hvor mange kunder de har, men sier at de fleste har gått over til den nye kontrakten.

Kunden som E24 har snakket med, har ingen planer om å etterkomme selskapets krav om nye vilkår, og ønsker å heve kontrakten. Det mener Woldmo ikke er mulig.

– Kunder kan ikke få pengene tilbake, men kan få maskinen tilsendt om det er ønskelig, sier han, og legger til at det koster 5.000 kroner i gebyr å få maskinen tilsendt.

Les også

Norske Johans Bitcoin-selskap henter millioner fra Twitter-sjefen

Kunden forklarer at han har investert 37.000 kroner, men sier at han på infomøter hørte andre skryte av at de investerte flere hundre tusen kroner.

– Jeg hadde risikoen i bakhodet, men vi ble hele tiden forespeilet at vi var i samme båt med 30-prosents regelen. Jeg valgte faktisk å tro at de hadde likviditet til å komme seg gjennom 2018 uten å endre på kontraktene, sier kunden.

– Kommer dere til å endre avtalen på nytt, eller er dette siste gangen?

– Vi har per i dag ikke planlagt noen nye endringer vedrørende vilkår, sier Woldmo som legger til han ikke kan utelukke nye kontraktsendringer.

– Mesteparten av kundene har tatt dette nye tilbudet, og selv om dette betyr at kundene taper penger når markedet er som i dag, er oppsiden større når markedet endrer seg, sier daglig leder Woldmo.

Dermed får bitcoin-investorene smøre seg med tålmodighet og krysse fingrene for at bitcoin-prisen stiger i tiden som kommer.

Les også

Solgte seg helt ut av bitcoin

Les også

Dansk bitcoin-milliardær sponser ishockeyklubb: Stjernespilleren lønnes i bitcoin

Les også

Bitcoinveksler saksøker Nordea etter Kripos-etterforskning

Her kan du lese mer om