– Motstanden mot Lofoten-åpning er styrket i nord

– De som ønsker oljeboring i Lofoten og Vesterålen, får det til å virke som om velferdsstaten står og faller på dette. Det er oppsiktsvekkende, sier leder i Naturvernforbundet, Silje Lundberg.

Silje Lundberg. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/NTB Scanpix.

 • Hilde Øvrebekk Lewis
Publisert:

Lundberg sier til Aftenbladet at motstanden mot å åpne for en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja øker i nord.

Lundberg reagerer på Harstad-ordfører Marianne Bremnes (Ap) denne uken uttalte at debatten rundt olje og gass i nord er lite faktabasert.

 • Vil fremdeles utrede oljeutvinning i Lofoten

Bremnes er en av 17 av 24 ordførere fra Lofoten, Vesterålen, Midt-Troms, Sør-Troms og Ofoten som tidligere i høst skrev under på et opprop der de krever en konsekvensutredning av disse områdene etter valget til neste år.

– Bremnes får det til å virke som at det er et unisont krav i nord for en konsekvensutredning. Men i Lofoten er det kun en kommune som er for dette. I Lofoten og de områdene som er mest berørt, er motstanden styrket, sier Lundberg.

– Ikke så mye

– De som ønsker oljeboring får det til å virke som om velferdsstaten står og faller på om vi åpner Lofoten eller ikke. Det er ganske oppsiktsvekkende. Det er ikke så mye det er snakk om, sier Lundberg.

Anslag fra Oljedirektoratet fra 2010 viser at det kan finnes rundt 1,27 milliarder fat olje og gass i disse havområdene, basert på seismikk som ble hentet inn de to forgående årene.

Det er omtrent like mye som to Johan Castberg-felt.

Les hele saken på aftenbladet.no (krever innlogging).

Her kan du lese mer om

 1. Naturvernforbundet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Ikke la følelsene styre Lofoten-debatten

 2. Betalt innhold

  AUF har håp om Lofoten-seier

 3. Ordførerkrangel om olje i nord

 4. – Ap undervurderer støtten i folket

 5. Ap vil verne deler av Lofoten

 6. Natur og Ungdom vil gjøre oljekamp til viktigste miljøsak i valgkampen