Norsk investor vurderte å starte sparkesykkelselskap – investerte heller millioner i Voi
Investoren Grunde Eriksen har investert i det svenske sparkesykkelselskapet Voi, og kaller seg heldig som fikk være med.
Der er umulig å gå glipp av de elektriske sparkesyklene i Oslo sentrum, hundrevis av dem i forskjellige farger med ulike logoer preger bybildet.
Et av de største sparkesykkelselskapene, Voi, har flere norske investorer på laget.
En av dem er investoren Grunde Eriksen gjennom sitt investeringsselskap Altitude Capital. Det hele begynte med at kollega Kristian Horgen spurte om de sammen skulle starte opp et eget sparkesykkelselskap i Oslo.
I stedet for å lansere sitt eget selskap, slik som flere andre norske gründere har gjort, kontakten Horgen Voi for å se på muligheten for et samarbeid.
– Vi ble gjennom den dialogen imponert over hva selskapet hadde fått til, og fikk etter hvert tilbud om å få investere i Voi, noe som var mye mer fristende enn å starte opp selv.
– Vi var nok litt heldige som fikk lov til å være med, ettersom selskapet allerede hadde investorer med dype lommer på eiersiden, sier Eriksen som gjennom Altitude Capital selv investerte ni millioner kroner i selskapet.
Til sammen investerte norske investorer i begynnelsen av 2019 rundt 15 millioner kroner i selskapet som totalt har tatt inn rundt 700 millioner kroner fordelt på to emisjoner med en rekke prominente fond og internasjonale investorer.
Finansavisen har tidligere omtalt Eriksens investering i Voi.
Etter emisjonen i begynnelsen av 2019 ble Voi verdsatt til nesten én milliard kroner.
– De utvider utrolig raskt. Da jeg investerte hadde selskapet sparkesykler i 12-13 byer, nå er det tallet godt over 20, og det lanseres nye byer hver uke, sier Eriksen.
Voi-sjefen:– Sikker på at de små spillerne forsvinner
Jobber intenst med kvaliteten
– Jeg kjører sparkesykkel hver eneste dag. Det er ingen bedre måte å komme seg til og fra møter i byen, sier Eriksen.
Den tidligere aksjemegleren har de siste årene økt sine investeringer i oppstartsbedrifter i en tidlig fase, men er også inne i aksjemarkedet.
Det var den europeiske ambisjonen og gründernes bakgrunn fra kjente selskaper som Avito, Spotify og andre teknologikjemper som gjorde at Eriksen puttet pengene sine i det svenske sparkesykkelselskapet.
– Voi ruller ut i nye byer i raskt tempo, og det at selskapet var først inn i markedet gir dem en fordel som er betydelig. Mindre spillere som kommer for sent i markeder vil slite å henge med, sier investoren.
– Men kan det bli lønnsomt?
– Det viktigste for disse aktørene er utnyttelsen av syklene og levetiden per sykkel. I tillegg må man også ha skala i innkjøp og teknologiutivkling. Jeg tror Voi er blant de beste i Europa på disse parameterne og tror dette kan bli svært lønnsomt, sier investoren.
Og nettopp kvaliteten på sparkesyklene er kritisk, ettersom en gjennomgang den svenske avisen Breakit.se har gjort viser at syklene ofte har en levetid på mellom én til tre måneder.
– Det jobbes intenst med å få opp kvaliteten på syklene, og Voi har allerede utviklet en kraftigere modell med flere forbedringer som vil rulles i tiden fremover som har lenger batteritid, sier Eriksen.
– Kommer du til å bli med i flere emisjoner?
– Det kommer nok flere emisjoner. Vår eventuelle deltagelse avhenger av verdivurdering, samt alternative investeringsmuligheter.
Voi satser på sparkesykler for bedrifter
Etterlyser normal folkeskikk.
Samtidig som han selv er hyppig bruker av sparkesyklene og har sto tro på mobilitetstrenden som Voi er en del av, så mener Eriksen folk må lære seg manerer i bruken av tjenesten.
– Når man ser rundt i bybildet så er det alt for mange som setter sparkesyklene ifra seg midt på fortauet og sperrer for folk. Man gjør jo ikke det med en vanlig sykkel, og det handler vel egentlig om normal folkeskikk.
Han har blant annet lest saken i VG hvor Gerd-Helene på 70 år ble påkjørt av en elektrisk sparkesykkel i Oslo forrige fredag.
– Det er jo forferdelig at hun damen som ble kjørt ned, jeg synes det er ordentlig synd at folk ikke kan oppføre seg. Man kan ikke kjørte i 20 kilometer i timen midt i en gågate, eller på et fortau fult av folk, det går ikke, sier Eriksen.
– Tror du det kan ende med et forbud fra kommunen?
– Nei, og Voi har jo vært en av pådriverne for å få kjøringen inn i ordnede former. Ingen er tjent med kaos, sier investoren og legger til:
– Det var forbudt med skateboard en periode, men det går seg til. Og mediestormen den siste tiden fører jo bare med seg at flere lærer om tjenesten, og tar den i bruk.