Inge Bergs Nordlaks passerte tre milliarder kroner i inntekter

Nord-Norges største lokalt eide lakseselskap Nordlaks fikk rekordhøye inntekter i fjor, men merker korona i år.

REKORD: Konsernsjef Eirik Welde er fornøyd med å ha passert tre milliarder kroner i inntekter i fjor.
Publisert: Publisert:

Nord-Norges rikeste mann Inge Berg kan si seg fornøyd med resultatene til familiens heleide oppdrettsselskap Nordlaks. Selskapet fikk i fjor driftsinntekter på 3,07 milliarder kroner, noe som er ny rekord.

– Det er alltid artig å sette rekorder. Vi hadde et begivenhetsrikt år i 2019, sier konsernsjef Eirik Welde i Nordlaks.

Rekordåret kommer til tross for at Nordlaks mistet 1,8 millioner laks med en salgsverdi på nær en halv milliard kroner i den dødelige algeinvasjonen i juni i fjor.

– Det var et spesielt år. Jeg kommer aldri til å glemme algeinvasjonen. Det var tøft. Det er forferdelig å miste 1,8 millioner fisk. Det er en av tingene jeg vil huske når jeg går av med pensjon, sier Welde.

Selskapet til laksegründer Inge Berg og hans familie er verdsatt til 12 milliarder kroner, og fikk i fjor et årsresultat på 788 millioner kroner. Hele fortjenesten går inn i selskapet for å finansiere milliardinvesteringer i de svære havfarmene selskapet har utviklet for å løse næringens utfordringer med lakselus og tilgang til areal.

– Fjoråret var preget av våre investeringer i nytt anlegg for settefisk, brønnbåter og havfarmer, sier Welde.

Havmerd med laks for halv milliard

Selskapet investerte 850 millioner kroner i fjor, der store deler gikk til å bygge og frakte selskapets første havfarm 'Jostein Alvert' fra Kina til Vesterålen. Den ankret opp i Vesterålen i juni i år og fylles opp med to millioner laks før jul. Med en snittvekt på 4,5 kilo og en snittpris på 55 kroner kiloet kan en svær havmerd produsere laks for en halv milliard kroner.

Les også

I Nordlaks’ nye oppdrettsanlegg er det plass til 50 millioner middager

– Målet er kraftig vekst neste år. Vi starter å slakte laks fra havmerden i første halvår neste år, sier Welde.

Selskapet satser på kraftig økning i produksjonen neste år når den første laksen fra havfarmen slaktes, men selskapet vil ikke opplyse hvor stor økningen blir. I år merker selskapet at lakseprisen har gått ned som følge av korona, og Welde tror selskapet for første gang på mange år ikke får høyere inntekter enn fjoråret.

– Vi passerer neppe tre milliarder kroner i år, sier Welde.

Les på E24+

Ministeren vil ha flere jobber i fiskeri og havbruk

Bryter kontraktene

– 2020 er et krevende år på grunn a covid-19. Det er tungt for mange kunder der ute, legger han til, og forteller at mange kunder benytter seg av force majeure i kontrakten til å heve avtaler om kjøp.

– Vi har heldigvis en go salgsavdeling som sørger for at vi får solgt all laks vi har, men til lavere pris. Lakseprisen er vesentlig lavere enn samme tid i fjor, sier Welde.

Lakseprisen var forrige uke nede i 51 kroner kiloet, og lå under fem euro kiloet. Det er den laveste prisen i euro på fem år, men lav kronekurs gjør at oppdretterne fortsatt tjener gode penger. Kostnaden for å produsere laks er på cirka 40 kroner kiloet.

Publisert: