Sterke Obos-tall etter salg av småkraft

Obos mer enn doblet resultatet etter skatt til 1,27 milliarder kroner i andre kvartal fra samme tid i fjor. En viktig årsak var en gevinst på 700 millioner kroner fra salget av konsernets småkraftverk til det sveitsiske fondet Fontavis.

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i boligkonsernets rapport for andre kvartal.

I andre kvartal i fjor var selskapets resultat etter skatt på 597 millioner kroner.

Obos-konsernet leverte en omsetning på 4,5 milliarder kroner i kvartalet, fra 3,3 milliarder kroner på samme tid i fjor. Boligbyggelaget er Norges største med om lag 466.000 medlemmer.

Obos har bygget ut en rekke småkraftverk som del av sin satsing på bærekraft. Men konsernet har definert at forvaltning av energivirksomhet ikke er en del av det selskapet skal konsentrere seg om, og solgte derfor Obos Energi til det sveitsiske infrastrukturfondet Fontavis i april. Dette ga en gevinst på 699 millioner kroner, og bidro til løftet i tallene for andre kvartal.

Obos Energi har ti småkraftverk i drift og seks under bygging, og har skiftet navn til Forte Vannkraft AS etter salget. Fontavis inngår i Swiss Life Asset Managers, og får kontroll på kraftverk med en produksjon på om lag 0,33 terawattimer årlig.

Selskapet har også tidligere i år solgt virksomhet. I mars ble Obos’ hotell- og kontorbygg Portalen i Lillestrøm solgt for 1,6 milliarder kroner til Storebrand og selskaper tilrettelagt av Arctic Securities.

Les også

Boligprisoppgang og rekordomsetning i juli

– Krevende omstilling

Obos solgte 1.400 boliger i første halvår, til en verdi av 5,2 milliarder kroner. Det er et lavere volum enn i samme periode de siste fire årene. I fjor solgte selskapet 1.569 boliger i første halvår.

Selskapet har satt i gang 1.585 boliger i første halvår, fra 1.236 boliger i samme periode i fjor.

Småkraftverket Eldao i Luster.

«Med det er OBOS den boligbygger i Norden som har igangsatt flest boliger i første halvår 2020», skriver selskapet i en melding.

– Virksomheten har vært gjennom en krevende omstilling med mange medarbeidere på hjemmekontor og ivaretakelse av strenge smittevernhensyn, sviktende boligsalg og leieinntekter, samt tilpasning av kostnader og bemanning for å sikre lønnsomhet, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos.

Les også

Obos-prisene steg med 2,8 prosent i juli

Bedre salg i juli

Obos peker på at salget i april måned og første halvdel av mai var meget svakt på grunn av coronakrisen som førte til nedstengning av deler av samfunnet og usikkerhet i markedet.

Salget tok seg opp i siste halvdel av andre kvartal, og Obos solgte 670 boliger i kvartalet, ned fra 750 boliger på samme tid i fjor.

– Så langt har markedet kommet raskere tilbake enn det vi trodde i vår, sier Siraj.

Frykter krevende høst

I juli har salget «vært historisk godt», ifølge Obos. I Norge solgte Obos 158 boliger i juli, fra 70 i samme måned i fjor. I Sverige solgte selskapet 80 boliger i juli, mot 30 i samme måned i fjor.

«Det gode boligsalget må ses i sammenheng med et akkumulert boligbehov etter dårlig nysalg tidlig i annet kvartal, kombinert med lavere renter og større trygghet for fremtiden», skriver Obos.

Obos har opplevd bedring i markedet de siste månedene, og venter at boligmarkedet normaliserer seg på kort sikt. Men konsernet understreker at en gjenoppblomstring av coronasmitten gjør det vanskelig å forutse hvordan markededet vil utvikle seg.

– OBOS forbereder seg derfor på at høsten kan bli krevende, sier Siraj.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligmarkedet
 2. Bolig
 3. Daniel Kjørberg Siraj
 4. Obos
 5. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Obos-prisene steg kraftig: Aldri solgt flere boliger

 2. Obos-sjefens tabbe fikk ros i mediene: – Vi tapte 2–300 millioner

 3. Resultatvekst for Obos: – Et rekordhøyt nivå på boligbyggingen

 4. Betalt innhold

  – Invester kun i ting du forstår forretningsideen bak

 5. Obos-prisene i Oslo steg 4,5 prosent i januar