Nå kommer de skitne kraftverkene

Samtidig som Regjeringen krangler om klimakutt, er to svært skitne gasskraftverk på vei til Norge: De forurenser mye mer enn vanlige gasskraftverk.

 • Sigurd Bjørnestad (Aftenposten)
Publisert:

Snart er to flyttbare gasskraftverk på plass i Møre og Romsdal. De skal hindre strømmangel i Midt-Norge, men kommer til å forurense mye - 60 prosent mer enn et ordinært gasskraftverk. Utslippene fra disse to kraftverkene alene kan komme opp i 20 prosent av de samlede CO2-kuttene Norge forpliktet seg til i Kyoto- avtalen.
Samtidig krangler regjeringsmedlemmene med hverandre, og med opposisjonen, om størrelsen på klimakutt i Norge. Alle partiene unntatt Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet går inn for at to tredjedeler av klimaforpliktelsene skal oppfylles ved utslippskutt i Norge.
Stor vilje til kutt går sammen med stor vilje til å skaffe nok kraft til norsk industri: Statnetts flyttbare gasskraftverk på Tjeldbergodden i Møre og Romsdal kommer snart med skip fra USA. Over sommerferien begynner mekanikerne å skru sammen de ulike delene i én av to miljøbomber som skal redde Midt-Norge ut av kraftknipa.
I løpet av noen uker vil Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gi det endelige formelle klarsignal for byggingen.
Men Statnett fikk i praksis klarsignal i fjor. Det skjedde etter at saken hadde vært på energiminister Odd Roger Enoksens (Sp) bord. Han sa ja til miljøbombene.
I januar i år underskrev Statnett kontrakt med den amerikanske produsenten Pratt & Whitney.
To anlegg

Kontrakten omfatter også anlegg nummer to. Det skal settes opp i Nyhamna i Møre og Romsdal i tilknytning til terminalen som tar opp og inn gassen fra Ormen Lange-feltet. Det ligger litt etter i den byråkratiske konsesjonsløypa. Samlet kostnad for de to anleggene er 1,5 milliarder kroner.
I oktober starter testingen på Tjeldbergodden. 1. januar neste år skal det første gasskraftverket stå klart til bruk. Nummer to i Nyhamna skal etter planene stå klart i februar.
- Vi plasserer disse anleggene her for å øke forsyningssikkerheten i Midt-Norge, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett.
De to anleggene skal bare brukes ved akutt knapphet på strøm i Midt-Norge med fare for rasjonering. Maksimal bruk er fem måneder i året.
De to anleggene kan i størrelse hevde seg mot de ordinære gasskraftverkene som er under bygging i Norge. Hydro og Statkrafts anlegg på Kårstø i Rogaland kommer i drift til høsten. Tilsammen vil de to mobile anleggene i Møre og Romsdal i utgangspunktet ha en kapasitet som er tre fjerdedeler av kraftverket på Kårstø.
Ved full drift i fem måneder vil de produsere dobbelt så mye kraft som Drammens årsforbruk.
Utslipp

Sett i forhold til hver produserte kilowatt-time vil utslippene ved de to flyttbare gasskraftverkene av tekniske årsaker være over 60 prosent høyere enn på Kårstø.
Akselsen mener de to flyttbare gasskraftanleggene kan ses i forhold til et alternativ der hele utvinningen av gassen på Ormen Lange-feltet skjer med gassturbiner ute på feltet.
- Da ville samlede utslipp blitt adskillig høyere enn det nå ligger an til, sier han.
Odd Roger Enoksen hadde i går ikke anledning til å kommentere satsingen på mobile gasskraftverk.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Skuffelse over gasskraftverk på Tjeldbergodden

 2. Betalt innhold

  Første mobile gasskraftverk på plass

 3. Betalt innhold

  Dette norske kraftverket kostet 1,4 mrd. Men det har aldri vært brukt.

 4. Betalt innhold

  Nye gasskraftverk kan bli stående ubrukt

 5. Betalt innhold

  Kostnadssprekk for mobile gasskraftverk