– Ahus-sykepleiere er beordret beruset på jobb

I et anonymt brev til Fylkeslegen opplyser sykepleiere ved Akershus universitetssykehus at de er blitt beordret på jobb i beruset tilstand.

KLAR MELDING: Flere ansatte ved Ahus har fulgt seg beordret tilbake på jobb.
Publisert: Publisert:

Brevet som ble sendt 17. desember i fjor, er underskrevet «Pliktoppfyllende sykepleiere». Nå krever Fylkeslegen svar, skriver VG.

I brevet skriver de ansatte at bemanningssituasjonen ved Ahus er så presset ved barne- og ungdomsklinikken på sykehuset at de mener det er utrygt både for ansatte og pasienter.

De beskriver utstrakt bruk av beordring om å gå på jobb.

– Alvorlig og forferdelig

«Det er også eksempler der ansatte som har drukket alkohol, får beskjed om å slutte å drikke, samt at man får taxirekvisisjon for å komme på jobb om få timer. Det er alarmerende at ansatte som ikke er kjørbare, blir beordret på arbeid», skriver sykepleierne.

LES OGSÅ: Sjefen i Helse sør-øst slutter

I brevet skriver sykepleierne dessuten at de ønsker å forbli anonyme fordi de tidligere har erfart at det straffer seg å melde fra ved barne- og ungdomsklinikken.

– Dette er drøye påstander, men de svekkes av at de er anonyme – og at det nok blir vanskelig å få dem bekreftet. Men når ansatte advarer om uforsvarlig drift, så er det veldig alvorlig. Det at man tvinges på jobb når man har drukket, er alvorlig og forferdelig hvis det er sant, så det vil jeg gjerne se belegg for, sier fylkeslege Petter Schou til avisa.

– Uakseptabelt

Dagens lovverk er nylig innskjerpet med totalt avholdspåbud for helsepersonell fra tolv timer før man skal på jobb. I et brev til sykehuset ber Schou om svar innen 15. februar.

Klinikksjef Jan Petter Odden ved barne- og ungdomsklinikken sier han er helt ukjent med forholdene som blir beskrevet i brevet.

LES OGSÅ: Støre fjerner sykehustopper ved syv sykehus

– Jeg må snakke med mine avdelingsledere for å undersøke innholdet i dette, og sjekke om det er hold i påstandene. Vår plikt er å drive forsvarlig, så dersom dette medfører riktighet er det selvsagt helt uakseptabelt, sier Odden til avisa.

Han sier han opplever at han har en åpen tone med sine ansatte og at de kommer til ham dersom de ikke blir hørt av andre ledere.

– Følt seg presset

Heller ikke hovedtillitsvalgt for sykepleierne, Nina Hedkrok, sier hun har hørt at kolleger er blitt beordret på jobb selv om de har drukket alkohol.

Det samme sier Anne Marte Tollefsrud, tillitsvalgt ved barne- og ungdomsklinikken. Tollefsrud sier imidlertid at hun har vært på møter som har handlet om hvordan de ansatte blir behandlet.

– Enkelte har sagt at de har blitt ringt og spurt om hvorfor de er syke, og dermed følt at de har blitt presset tilbake på jobb, sier hun.

Kritikk

De siste ukene har Ahus vært gjenstand for mye kritikk og negativ omtale. Det har den siste uka blitt kjent at mange leger og sykepleiere sier opp på grunn av situasjonen som oppfattes som alvorlig. Bemanningen betegnes som altfor lav og kapasiteten tilsvarende dårlig.

Onsdag skrev VG at sykepleierne i et brev til Fylkeslegen skriver at pasientsikkerheten ved akuttmottaket er truet og situasjonen uholdbar.

Legeforeningen er også bekymret for situasjonen, og mener pasientsikkerheten er under press. Fylkeslegen har derfor opprettet tilsynssak.

Fredag ble det kjent at Ahus har begynt å publisere informasjon om alle uønskede hendelser som inntreffer ved sykehuset.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no