Dette håndtrykket setter et foreløpig punktum for dagligvarekaoset

Aktørene i dagligvarebransjen har flørtet mye med hverandre det siste året. Med Coops Ica-kjøp er beiler-runden over, men først må giftermålet få håndspåleggelse av Konkurransetilsynet.

KJØPER ICA NORGE: Coop-sjef Svein Fanebust og Per Strömberg fra Ica Gruppen på mandagens pressekonferanse i forbindelse med Coops oppkjøp av Ica Norge. Nå skal saken behandles i Konkurransetilsynet.

Terje Pedersen
Publisert:

- Det er en god løsning for Coop, men om det er en god løsning for konkurransen og for norsk handel, det er jeg mer usikker på, sier konsulent Knut Faremo i Migaya Consulting til E24.

Mandag morgen ble det kjent at Coop har inngått en avtale om å kjøpe Ica Norge for 2,8 milliarder svenske kroner.

- Det første er at vi går fra å ha fire til tre aktører i Norge. Det andre er at Coop er mindre aggressiv i markedet enn andre aktører, både på pris og effektivitet, som gjør at det sannsynligvis ikke vil bli en tøffere konkurranse i markedet, legger han til.

Les også

Coop sluker Ica i Norge

Faremo jobbet 12 år i Norgesgruppen, og har blant annet vært konserndirektør i dagligvaregiganten.

KONSULENT: Knut Faremo i Migaya Consulting.

Pressefoto

Foreløpig punktum

Coops oppkjøp av Ica setter et foreløpig punktum i et spill som har vart i flere år, der så og si alle aktører har flørtet med hverandre - og mer eller mindre seriøse allianser har blitt smidd for å kontre det de andre gjorde.

Det startet for alvor i januar i fjor.

Da meldte Norgesgruppen og Ica at de ville inngå et midlertidig innkjøps- og distribusjonssamarbeid.

Ica ønsket bedre betingelser og bedre distribusjon for kunne angripe sine knallrøde underskudd.

De har tapt tre milliarder kroner på fem år på sin mislykkede Norge-satsning.

- Hater Coop

Da Norgesgruppen og Ica inngikk sitt samarbeid ble de gamle erkefiendene Coop og Rema 1000 stående igjen på sidelinjen.

I desember i fjor gikk de derfor sammen i den overraskende etableringen av innkjøpsselskapet Core. Et fornuftsekteskap som skulle kontre at den største kjeden av dem alle, Norgesgruppen, skulle få for mye makt gjennom sitt samarbeid med Ica.

Les også

Dagligvareekspert: - Et voldsomt nederlag for Reitan

Fornuftsekteskapet mellom Rema og Coop skulle imidlertid bare realiseres dersom Konkurransetilsynet ga tommel opp for Ica og Norgesgruppen, for i utgangspunktet er dette paret ikke spesielt forelsket i hverandre.

«Jeg hater Coop, og da er det selvsagt ideologien jeg mener. Vi står for egeninteresse og kjøpmannskap, de står for null eierskap, kun liksomeierskap».

Det skrev Rema-gründer Odd Reitan i en e-post i fjor sommer, som ble sendt ut i Rema-kjeden, gjengitt av Dagens Næringsliv.

Odd Gisholt, fagsjef for varehandel ved Handelshøyskolen BI.

Handelshøyskolen BI

- Core-samarbeidet skulle være et motsvar dersom Konkurransetilsynet ga aksept til Norgesgruppen og Ica, noe «alle» burde vite var umulig, sier dagligvareekspert Faremo til E24.

- Ica burde aldri forsøkt seg på dette sporet, mener konsulenten.

Han får støtte av fagsjef for varehandel ved Handelshøyskolen BI, Odd Gisholt - som legger til at paret som ble dannet på andre siden var umake.

- Denne forelskelsen mellom Coop og Reitan var et misfoster. Et lite stykke papir. De har aldri vært et samarbeid. De hater jo hverandre, sier Gisholt til E24.

Core ble imidlertid aldri noe av.

Konkurransetilsynet grep inn og valgte å midlertidig stanse den opprinnelige avtalen som hadde satt det hele i spill, den mellom Norgesgruppen og Ica.

Det var ventet at Konkurransetilsynet ville fatte en endelig avgjørelse i høst. Nå slipper de den avgjørelsen, men får en annen på bordet.

Les også

Norgesgruppen: - Bra for Coop

For tidlig å vurdere

Det var i forrige uke at Konkurransetilsynet ble kontaktet av Coop om et mulig Ica-oppkjøp.

INFORMERT: Avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet.

Marit Hommedal

Avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen sa følgende til E24 tidligere i dag:

- Vi er i en dialog med partene for å sikre at meldingen inneholder mest mulig av den informasjonen vi trenger for å behandle saken grundig og effektivt, fortalte han.

- Nå skal vi vurdere virkningene av Coops oppkjøp med utgangspunkt i de bestemmelser som gjelder ved kontroll med foretakssammenslutninger. Det er imidlertid for tidlig å komme med en vurdering av om oppkjøpet kan føre til eller forsterke en vesentlig konkurransebegrensning.

Les også

ICA: - Det stod mellom salg eller nedleggelser

Én sentral faktor

Faglig leder for konkurranse ved advokatfirmaet Schjødt, Olav Kolstad, er på ingen måte trygg på hva utfallet i Konkurransetilsynet vil bli.

- Denne saken er nokså usikker. Det er en komplisert og vanskelig vurdering, sier Kolstad til E24.

Han tror særlig en faktor som vil stå sentralt i Konkurransetilsynets vurdering av saken: Hvordan tilsynet ser på Icas fremtidige muligheter i Norge.

- Det sentrale spørsmålet er hvorvidt Konkurransetilsynet anser det som sannsynlig at Ica vil fortsette alene, eller om de uansett er på vei ut av det norske markedet, sier Schjødt-partneren.

Les også

Forbrukerrådet om Ica-slukingen: - Uheldig

Han peker på at tilsynet tidligere har antydet at konkurransen i dagligvaremarkedet blir for dårlig med bare tre aktører.

- På den annen side har vi en situasjon der Ica ser ut til å være på vei ut av Norge. Da blir spørsmålet: Hva er den minst skadelig plasseringen av Icas butikker, spør Kolstad.

- Tror du oppkjøpet er mer spiselig for Konkurransetilsynet enn innkjøpsavtalen mellom Norgesgruppen og Ica?

- Ja, det tror jeg helt klart, og det baserer jeg hovedsakelig på forskjellige markedsandeler.

Han forteller at innkjøpssamarbeidet mellom Norgesgruppen og Ica ville gitt en markedsandel på rundt 50 prosent. Coop har uttalt at de med Icas butikker vil ende opp med en markedsandel på rundt 30 prosent.

- Dette er en løsning som gir mindre skadelige effekter. Men det betyr ikke at det ikke vil være skadelige effekter i denne avtalen, sier Kolstad.

Les også

Slik endrer Coop-avtalen dagligvare-Norge

Tror på ja

- Jeg er rimelig sikker på at Konkurransetilsynet vil godkjenne dette oppkjøpet, sier konkurranseadvokat Thomas Nordby i Arntzen de Besche til E24.

- Det tilsynet derimot vil gjøre, forklarer Nordby, er at de kommer til å se på lokale og regionale markeder. Deretter vil Coop få pålegg om å selge i de områdene der de får markedsmakt.

- Spørsmålet er ikke om tilsynet vil godkjenne oppkjøpet, men hva de vil pålegge Coop å selge før de godkjenner sammenslåingen, sier han.

Konsulent Knut Faremo tror også at Konkurransetilsynet vil godkjenne oppkjøpsavtalen.

- Jeg tror ikke de liker det, men jeg tror ikke de har så mange muligheter annet enn å godkjenne det. Da måtte det ha vært en annen, mer interessant aktør som kunne skapt mer konkurranse i markedet, sier Faremo.

Les også:

Reitan: - Vi skal ta igjen CoopCoop-sjefen: Slik blir din butikkhverdag hos «nye» Ica- Rimi-butikkene vil bestå