Kvinneskred på Wall Street

Pepsi-direktør Indra K. Nooyi går av. Hun føyer seg i rekken av kvinner som forlater sjefsstolen i USAs største selskaper.

SLUTTER SOM MANGEÅRIG PEPSI-SJEF: Indra K. Nooyi (nummer tre fra venstre) ringer bjellen på New York-børsen på dette bildet fra 2010.
Publisert: Publisert:

Det sender kvinneandelen til bunns: Nå ledes kun 23 av Fortune 500-selskapene i USA av kvinner, tilsvarende under fem prosent.

Nooyi varslet sin avgang mandag, etter 12 år som øverste sjef for brusgianten. Hun er i godt selskap.

Det siste året har oppsiktsvekkende mange kvinner sluttet i sine topplederposisjoner hos noen av USAs største selskaper, ifølge en gjennomgang fra Marketwatch.

– Må finne en løsning

Blant dem er Mattel-konsernsjef Margo Georgiadis, Hewlett Packard-direktør Meg Whitman og Mondelez-toppsjef Irene Mondelez.

Den avtroppende Pepsi-sjefen er selv lite begeistret for den skjeve kjønnsfordelingen blant konsernsjefer i USA – selv om hun mener det har en naturlig forklaring.

– Vi får massevis av kvinner blant nyansatte. De klatrer også til mellomledelsen, men på det tidspunktet begynner mange også å vente barn, sa Nooyi da hun gjestet det populære Freakonomics-radioprogrammet tilbake i februar.

Les også

Mannlige Uber-sjåfører tjener 7 prosent mer enn kvinnelige: Amerikansk studie forklarer hvorfor

– Og når man får barn, blir det vanskelig å balansere foreldrerollen og ekteskapet med å prestere på høyt nivå, slik at man fortsetter å rykke oppover i selskapet. Dermed tynnes det ut i toppen. Vi er nødt til å finne en løsning på det, fortsatte hun.

Akterutseilt i lederjakten

Mens over 95 prosent av sjefene for de 500 største selskapene i USA er menn, er kjønnsbalansen et hakk jevnere i næringslivet for øvrig:

En nylig undersøkelse fra Washington-tenketanken Pew Research Center viste at rundt 10 prosent av totalt 5.700 administrerende direktører og finansdirektører som sitter i selskapene på S&P Composite 1.500-indeksen er kvinner.

Ifølge en annen undersøkelse er 10 prosent også andelen kvinner blant kandidatene som vurderes for topplederstillinger i USA.

Kvinnelig lederskap er fortsatt svært stigmatisert i amerikanske bedrifter, konkluderer en McKinsey-studie, som viser at kvinner som forsøker å forhandle seg opp i gradene ofte oppleves som mer aggressive og kontrollerende enn menn, og har langt dårligere sjanser for å bli forfremmet.

Et lyspunkt er at kvinner utgjorde 18 prosent av toppsjefene som ble erstattet i amerikanske selskaper i 2017, et tegn på en jevnere kjønnsbalanse fremover.

Les også

Miljødebatt til tross: Aldri vært vanskeligere å komme inn på NHH

Mannsdominans på Oslo Børs

Tall fra Statistisk sentralbyrå tyder på at Norge ligger foran USA på kjønnsbalanse på ledernivå generelt – men det er store sprik, med langt høyere mannsdominans blant topplederne for aksjeselskapene.

38 prosent av alle ledere i Norge er kvinner, ifølge en likestillingsrapport som SSB slapp i fjor høst. Her trekker offentlig sektor kraftig opp, hvor et lite flertall av lederne faktisk er kvinner. I det private næringslivet er imidlertid nær 7 av 10 ledere menn, viste rapporten.

Blant selskapene på Oslo Børs er mannsdominansen betydelig høyere.

Kvinner utgjorde kun 16,2 prosent av daglige ledere for aksjeselskap i 2017, ifølge SSB-tall fra samme år. Denne grafen viser utviklingen i antallet AS-sjefer blant begge kjønn:

En kartlegging E24 gjorde i 2016 viste at 16 av 70 selskaper med den norske stat på eiersiden var ledet av kvinner, tilsvarende omtrent to av ti.

Les også

Miljødebatt til tross: Aldri vært vanskeligere å komme inn på NHH

Les også

Derfor tjener mannlige Uber-sjåfører bedre enn kvinnelige

Publisert:

Her kan du lese mer om