Vi drikker mindre brus – men mystiske Tøyen-Cola fortsetter suksessen

Den vesle brusprodusenten doblet inntektene i 2017, og avslører for første gang identiteten til mannen bak den lokale colaen.

LOKAL COLA: Den lokale brusen har i mange butikker i Oslo fått beste hylleplass rett foran kassen.
Publisert:

Tøyen-Cola har blitt en velkjent merkevare i brushyller i Oslo.

Det som startet med et par flasker til salgs på kiosker på østkanten i Oslo, har nå blitt fast inventar i de store kjedene og kan kjøpes på både Kiwi og Rema 1000.

I fjor solgte selskapet O. Mathisen brus for 3,3 millioner kroner, noe som er svært lite sammenlignet med gigantene Coca-Cola og Pepsi, men en klar økning fra fjoråret hvor selskapet solgte for 2,0 millioner kroner.

Frem til nå har mannen bak brusen brukt navnet O. Mathisen, som også står på flaskene. I virkeligheten heter gründeren Jarle Hollerud, og er tidligere medlem av rapduoen Paperboys sammen med Øyvind Sauvik, også kjent som Vinni.

– Dette er fremdeles et sideprosjekt, noe som begynte som en spøk, men som har tatt veldig av. Vi er veldig ydmyke, det var umulig å spå at det ville bli så populært.

På spørsmål om hvor navnet O. Mathisen kommer fra, sier Hollerud at det er en så dårlig historie at han vil holde den for seg selv.

BRUSGRÜNDER: Jarle Hollerud sier han ikke gikk rett fra musikkarrieren til brusproduksjon, og at han de siste årene har drevet et trykkeri i Oslo, som også nå er hans fulltidsjobb. Hollerud håper for øvrig å kunne drive med brus på heltid. Bildet er fra VG-lista topp 20 i 2009, men makkeren Vinni bakgrunnen.

Stort potensial

– Vi har lyst å kjøre dette løpet ut, og så er det vel forskjellige oppfatninger av det betyr, men som revisoren sier – det er grunnlag for videre drift. Og vi har vel potensiale til å bli ganske mye større, sier Hollerud om årets brusresultater.

Sett i lys av landets brusvaner er tallene gode, for hittil i år har nordmenn drukket 12 millioner liter mindre brus enn i fjor, en nedgang på nesten 11 prosent, ifølge Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Antallet liter lettbrus som drikkes i Norge har steget de siste 12 månedene.

– Vi kommer ikke til å selge Tøyen-Cola Zero, sier for øvrig Hollerud.

På spørsmål om hvordan den vesle brusprodusenten fikk innpass i noen av landets største dagligvarekjeder, sier gründeren at det var Norgesgruppen og Rema 1000 som tok kontakt med dem.

Resultatet etter skatt endte på skarve 260.000 kroner, opp fra 176.388 kroner i 2016. Brusproduksjon er enda ikke blitt fulltidsjobb for Hollerud.

– Marginene er små og inntekten per enhet er svært lav, så vi må øke volumet mye før det blir penger av dette.

Les også

Brussalget faller kraftig

Prima hylleplass

I dagligvarebransjen er det som kjent dyrt å få den beste hylleplassen i butikkene.

Leverandører som Orkla betaler gode penger for å plassere varene sine hvor kundene har best sjanse for å få øye på dem.

Tøyen-Cola er derimot plassert rett foran kassen i mange butikker.

– Dere har fått fine plasseringer i butikkene, hva skyldes det?

– Vår oppfatning er at det er opp til kjøpmannen. Noen ganger er det vår fortjeneste at plasseringen blir bra, andre ganger er det så enkelt som at kjøpmannen liker brusen vår, sier Hollerud.

Tøyen-Cola selges også utenfor Oslo, men Hollerud sier det begrenset hvor lenge de kan produsere alt på et sted.

– Om etterspørselen blir større utenfor Oslo er målet å starte produksjon lokalt. Vi ønsker ikke kjøre paller til Narvik men det får bli en vurderingssak dersom det skulle bli aktuelt.

Les også

Tilsyn skal se på prisdiskriminering blant matvaregigantene

Les også

Salget av «snart utgått-varene» skyter fart

Les også

Mega taper terreng, men har planer om å stjele en milliard av Oslo-markedet

Publisert:

Her kan du lese mer om