Seier til den norske stat: Ja til monopol på spilleautomater

EFTA-domstolen har gitt Norge rett til å innføre monopol på spilleautomater.

Junge, Heiko
Publisert:,

EFTA-domstolen har dermed bestemt at Norsk Tipping skal få monopol på spilleautomater slik regjeringa har vedtatt, og at det dermed ikke er i strid med EØS-avtalen.

En stor norsk delegasjon fra Norsk Tipping, anført av administrerende direktør Reidar Nordby, er på plass i Brussel og kunne slippe jubelen løs da EFTA-dommen var klar rundt 14.30 i ettermiddag.

Giske: En seier

- Dommen er først og fremst en seier for de spilleavhengige og kampen mot spilleavhengighet som et folkehelseproblem, sier kulturminister Trond Giske i en pressemelding.

Styreleder Ottar Dalset i Norsk Lotteri- og automatbransjeforbund (NOAF) er ikke like begeistret:

- EU domstolens kjennelse i dag innebærer at det er mulig for Norsk Tipping å etablere et monopol på gevinstautomater. At et monopol er lovlig, betyr ikke at det er klokt. Vi tror ikke det vil være til stor hjelp for de spilleavhengige at våre automater simpelten erstattes av Norsk Tipping, sier Dalset i en pressemelding.

Flere nyheter fra E24

Fare for spillegalskap

Det var daværende kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) som ønsket å gi det statlige Norsk Tipping enerett til å drifte spilleautomater her i landet. Begrunnelsen var at man ville dempe faren for spillegalskap.

Loven ble vedtatt i 2003, men er ennå ikke trådt i kraft.

EFTAs overvåkingsorgan ESA grep inn og mente at et monopol på spilleautomater i Norge ville være et brudd på EØS-avtalen.

- Dette er først og fremst en seier for Stortinget og de mange spillegale som nå får hjelp, sier en strålende fornøyd Fredrik Sejersted hos regjeringsadvokaten til Aftenposten.no.

Stor spenning

En rekke frivillige organisasjoner og private aktører henter store inntekter fra spilleautomatmarkedet.

Disse har vært motstandere av et statlig spilleautomatmonopol og har ventet spent på avgjørelsen i Luxembourg.

- Dette er en stor seier for Staten, Norsk Tipping og idretten, sier generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund til NRK.

Til Høyesterett

Spilleautomatsaken skal også til Høyesterett, men den høyeste rettsinstansen i Norge har ventet på EFTA-domstolens kjennelse i saken.

Det var de berørte organisasjonene i spilleautomatbransjen som brakte saken til norsk rett. De vant i tingretten, tapte i lagmannsretten og anket til Høyesterett.

Valgerd: - Dette er en jubeldag