Pålegger lasteskip å bli liggende i Norge

Skipet som fikk motorstopp på Jæren i februar, må bli liggende i Gismarvik havn til Miljødirektoratet er sikker på at skipet ikke går til ulovlig opphogging.

LÅST I HAVN: Fra redningsaksjonen ved Feistein fyr utenfor Klepp i vinter. Cargofartøyet Tide Carrier fikk motorstopp. Det er siden nektet å få reise ut av Norge.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

Miljødirektoratet opplyser at de pålegger lasteskipet Harrier å bli liggende i Gismarvik havn til de er sikret at skipet ikke går til ulovlig opphogging og til større mengder med oljeholdig avfall er levert til forsvarlig behandling i Norge.

Skipet Tide Carrier, som har skiftet navn til Harrier, fikk motorstopp utenfor Jæren 22. februar. Etter en redningsaksjon ble lasteskipet slept til Gismarvik havn hvor det har ligget siden 23. februar.

På sine hjemmesider skriver direktoratet at «flere involverte aktører har bekreftet at skipet er på vei til vraking». Det er også avdekket at skipet har en enveis forsikringspolise kalt «brake up voyage», fra Høylandsbygd til Gadani, Pakistan.

Les også

Norsk rederi sa skipet skulle repareres – ble hugget i Bangladesh

– Vi mener det er overveiende sannsynlig at Harrier var på vei til ulovlig opphogging i Pakistan, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Sjøfartsdirektoratet har også avdekket at det er større mengder med en uidentifisert avfallsvæske om bord. Skipet må ha tillatelse fra miljømyndighetene for å kunne transportere dette avfallet ut av Norge.

– Dette skipet både er avfall og har avfall om bord. Det får ikke seile før vi er sikret at det ikke går til ulovlig vraking og at avfallet går til forsvarlig behandling, sier Hambro.

Les også

11 norske skip sendt til omstridt strandopphugging

Les også

Rederiet Wilhelmsen: – Det er ikke akseptabelt å strande båter

Les også

Fredriksen-skip hugges opp på stranden

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene

og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Lasteskip med motorhavari politietterforskes

 2. Lasteskip med motorhavari politietterforskes

 3. Betalt innhold

  Lasteskipet «Tide Carrier» er tatt i arrest

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  GMC fikk millionene selskapet har ventet på i ett år

 6. Betalt innhold

  Skipet har vært en hodepine i halvannet år. I dag skal selskapet betale millionene de skylder.