ASKESKYEN FRA ISLAND: Askeskyen kvelte Ryanair

Ryanair tapte 407 millioner kroner i første kvartal som følge av vulkanskyen fra Island og økte drivstoffpriser.

TAPTE 407 MILLIONER: Ryanair tapte 407 millioner kroner på kansellerte avganger under vulkanutbruddet på Island.

Roald, Berit
Publisert:

Vulkanaske fra Eyjafjallajökull, Islands femte største vulkan, sendte overskuddet for Ryanair ned.

Mellom april og mai kansellerte europeiske luftfartsmyndigheter 9.400 Ryanair-ruter, som skulle frakte 1,5 millioner passasjerer, på grunn av asken.

Overskuddet falt med 24 prosent

Det førte til at fortjenesten i det irske flyselskapet i første kvartal i år falt med 24 prosent. Samtidig falt overskuddet i perioden april-juni med nesten en prosent til 93,7 millioner euro (763,1 millioner kroner).

Det skal sies at tapet bare er et estimat, ettersom flyselskapet ikke har betalt ut alt av erstatninger til kunder som ble sittende igjen på flyplassene på grunn av askeskyen.

Erstatninger som sjefen for Ryanair ikke er veldig glad for å måtte betale ut til sine kunder.

Michael O'Leary, sjef i flyselskapet, er ifølge AP lite fornøyd med EU-loven som krever at flyselskaper må dekke passasjerers hotel- og matregninger når flyavganger blir kansellert som følge av naturkatastrofer.

Drivstoff økte med 24 prosent

Til tross for at flyselskapet fikk så mange kansellerte avganger klarte likevel Ryanair å bruke mer enn 286 millioner euro på drivstoff i april-juni perioden. En økning på 24 prosent sammenlignet med året før.

Flyselskapet forklarer det med økte oljepriser og åpningen av nye ruter, som nå teller 155 destinasjoner i Europa, Marokko og Kanariøyene. Inntektene fra billettsalget steg med 14 prosent til 692,9 millioner euro (5,641 milliarder kroner) i samme periode.

Betaler utbytte for første gang

For første gang siden selskapet ble startet i 1985 forventer Ryanair å betale utbytte til sine aksjeeiere - O'leary vil ifølge AP få rundt 20 millioner euro av utbetalingen på 500 millioner euro flyselskapet forventer å gi i utbytte.

Les også:

Flere nyheter på E24.