Fyrsten av Liechtenstein kjøper norske terrasseplanker

Fyrstefamilien i Liechtenstein rykker inn på eiersiden i treleverandøren Kebony gjennom en emisjon på 30 millioner euro. – Etterspørselen øker kraftig, sier investor.

HENTER PENGER: Kebony, her ved adm. direktør Norman Willemsen (t.h.) og Terje Eidesmo, sjef i storeier Investinor.
Publisert: Publisert:

Kebony har hentet 30 millioner euro i fersk egenkapital fra nye investorer. Det utgjør drøye 293 millioner kroner med dagens valutakurs.

Inn som nye aksjonærer kommer investeringsselskapet Lightrock, med fyrstefamilien i Liechtenstein tungt inne på eiersiden, samt det franske private equity-fondet Jolt Capital.

Kebony har patentert en teknologi som gir furu de samme egenskapene som tropisk tømmer, og plankene brukes blant annet som vedlikeholdsfrie terrassebord, utemøbler og kledning til bygninger.

BLAR OPP: Investeringsselskapet Lightrock, med prins Maximilian av Liechtenstein som styreleder, kjøper seg inn i Kebony.

Satsingen har så langt vært et tapssluk for eierne. Finansavisen skrev nylig at Kebony har gått med 600 millioner i underskudd siden dagens hovedeier, det statlige investeringsselskapet Investinor, kjøpte seg inn for syv år siden.

Kebony vil ikke opplyse om hvilken verdsettelse som ligger til grunn for transaksjonen, eller hva som blir den nye eiersitsen i selskapet.

– Kebony er et godt eksempel på verdensledende miljøteknologi fra Norge. Vi har vært en utholdende investor siden 2014, og er svært tilfreds med å få to solide internasjonale investorer med på eiersiden, sier Terje Eidesmo, administrerende direktør i Investinor.

De friske pengene trengs både for å styrke egenkapitalen etter flere år med tap, samt gi økonomiske muskler til å forfølge ny vekst.

Markedet som Kebony retter seg mot oppgis å være på tre milliarder euro årlig, og støttet av «globale megatrender knyttet til bærekraftig materialbruk i boliger og næringsbygg».

Snuoperasjon

Kebonys regnskapstall beveger seg også i riktig retning, med et positivt driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) i første halvår av 2021 og en omsetningsvekst mot fjoråret på 23 prosent.

– Etterspørselen øker kraftig i viktige eksportmarkeder, sier Eidesmo.

De nye eierne peker spesielt på hvordan Kebonys teknologi og produkter har en gunstig klimaeffekt ved å bidra til redusert nedhugging av tropisk regnskog.

«Kebony er perfekt posisjonert i kappløpet om en avkarbonisert verden, med en ambisjon om å være den ledende aktøren innen tremodifikasjonsteknologier. Vi ser frem til å støtte selskapet med å implementere sin vekststrategi og å utnytte den betydelige operasjonelle skalerbarheten og fortsette den lønnsomme vekstreisen», skriver Kevin Bone, partner i Lightrock.

Sjefen hans er for øvrig nordmannen Pål Erik Sjåtil, som inntil nylig ledet konsulentselskapet McKinseys virksomhet i Europa.

Testet sikkerhet etter brann

Kebony har to produksjonsanlegg, i henholdsvis Skien og belgiske Antwerpen.

I august brant en fireetasjers boligblokk med Kebony-kledning i Bergen, og ifølge NRK reagerte flere eksperter og brannfolk på hvor raskt bygget ble overtent.

I samme artikkel kom det frem at brannklassifiseringen for bruken av Kebony som veggkledning i vinter ble endret i den tekniske godkjenningen til Sintef. Årsaken skal ha vært tvil om hvor brannfarlig produktet er, siden det ikke er gjort en ekstern testing for å undersøke dette.

– Teknisk godkjenning for Kebony som veggkledning ble aldri fjernet, sier Kebony-sjef Norman Willemsen til E24.

– Det var kun deklareringen av brannklasse som ble tatt ut av teknisk godkjenning i påvente av brannklassifisering. Derfor gjennomførte Kebony branntesting og klassifisering av våre modifiserte treprodukter ved et akkreditert institutt i 2021.

Resultatene fra den nevnte testingen forelå i september i år.

– Disse er utvetydige, og viser at Kebony ligger godt innenfor grensen som er satt for brannklasse D. Vi er kjent med at Sintef jobber med å oppdatere den tekniske godkjenningen og vi forventer at det vil skje ganske raskt, sier Willemsen.

I brannklasse D er det opp til produsenten selv å gjennomføre brannklassifisering, uten vurdering av en uavhengig tredjepart.

Publisert:
Gå til e24.no