Henlegger spionsiktelsen mot tidligere DNV-ansatt
Spionsaken mot den tidligere ansatte i DNV er henlagt. Han tiltales samtidig for korrupsjon.
Det opplyser statsadvokat Carl Fredrik Fari til E24.
Årsaken til at spionasjesiktelsen henlegges er at intet straffbart forhold anses bevist, sier han.
Korrupsjonstiltalen gjelder samtidig at han i løpet av perioden 2018 til 2020 skal ha mottatt mellom 40.000 og 50.000 kroner fra en russisk etterretningsoffiser.
Dette var betaling for å ha utlevert informasjon han fikk tilgang til gjennom arbeidet i DNV, heter det i tiltalen.
«Ytelsene, som var i strid med interne etiske retningslinjer, ble holdt skjult for hans arbeidsgiver og medførte risiko for tap av omdømme og oppdrag for DNV», fremkommer det av siktelsen.
Spionsiktet nordmann: Sier han fikk penger for informasjon
– Grunnen til at den siktelsen er henlagt er at etterforskningen ikke har avdekket at de opplysningene som skal være overlevert har vært av sånn karakter at de kan skade det som i loven heter grunnleggende nasjonale interesser, sier Fari.
E24 kom først i kontakt med tiltaltes forsvarer Marianne Darre-Næss fredag ettermiddag.
Hun opplyser at tiltalte ikke erkjenner straffskyld etter tiltalen, men at han er lettet over at spionanklagen ikke lenger henger over ham.
– Selv om det har ligget i kortene en god stund at spionanklagen ville bli henlagt, så var det godt å få det bekreftet. Samtidig har det vært noen enormt tøffe år. Den pressedekningen som kom innledningsvis har vært en enorm mediebelastning for ham, sier Darre-Næss.
Hun retter en kritisk pekefinger mot den massive medieomtalen av saken tidlig i forløpet.
– Når man nå ser fasiten, at intet straffbart forhold er bevist, så må pressen gå litt i seg selv med tanke på at han ble identifisert med navn og bilde nærmest umiddelbart etter pågripelsen. Det vil følge ham og familien resten av livet, sier hun.
PST: Ikke et mål å oppnå tiltale
Assisterende PST-sjef Hedvig Moe understreker at saken for dem handler om forebygging.
– PST har et ansvar for å bidra til å holde Norge trygt. I dette ligger det et oppdrag i å hindre at samfunnskritisk informasjon blir gitt til andre land, herunder Russland, skriver Moe i en e-post via kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken.
– Det betyr at vi skal søke å stoppe informasjonsdeling før det blir overlevert opplysninger som kan skade grunnleggende nasjonale interesser.
I denne saken har det derfor for PST vært viktigst å stanse det som potensielt kunne blitt en mer alvorlig sak.
– Det er dermed ikke nødvendigvis et mål for PST å oppnå en tiltale for spionasje, hvis vi klarer å stoppe informasjonsdelingen før det har blitt så alvorlig, sier Moe.
Pågrepet på restaurant
Mannen ble i august 2020 siktet for å ha overlevert informasjon til fremmed stat som kan skade grunnleggende nasjonale interesser.
PST pågrep mannen på Villa Paradiso på Torshov i Oslo, og mente han hadde utvekslet informasjon med en russisk etterretningsagent.
Han ble i tillegg siktet for grov korrupsjon, men nå er altså spionasjetiltalen henlagt.
Mener PST har nedprioritert spionsak: – Har tatt altfor lang tid
– Påtalemyndigheten legger til grunn i tiltalen at det er blitt overlevert informasjon fra tiltalte til den russiske etterretningsoffiseren, men vi mener vi ikke kan bevise at kvaliteten på informasjonen har vært av en sånn karakter at den kan skade grunnleggende nasjonale interesser, utdyper statsadvokat Carl Fredrik Fari.
Den tiltalte mannen jobbet i forretningsområdet olje og gass, med 3D-printing og materialteknologi.
Mannen hadde gjennom sitt arbeid i DNV (da DNV GL, og før dette igjen Det Norske Veritas) tilgang til sensitiv informasjon som anses hemmelig, har norske mediere tidligere skrevet.
DNV i kontakt med kunder
Nå mener statsadvokaten at informasjonen ikke var skadelig for nasjonal sikkerhet.
– Faktum i hendelsesforløpet er likt, men i spionasjesaken var han siktet for å ha overlevert skadelige opplysninger. Den anklagen er henlagt, sier Fari.
Fra før er det kjent at DNV har vært i kontakt med 50 kunder som kan være berørt av saken, deriblant Equinor og Kongsberg Gruppen. De to selskapene har ikke ønsket å svare på om de er blant kundene som har kritisert DNV GL.
Politiets sikkerhetstjeneste bekreftet onsdag ettermiddag at tiltalte hadde fått forkynt tiltalen og henleggelsen.