Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Pandoriske musikkopplevelser

Som du kan se til høyre, er pandora.com min «favorittartist».

  • Espen Andersen
    Journalist

Pandora er en genial musikktjeneste, en Internett-radio som lar deg velge den musikken du liker. Ikke ut fra kategorier som rock, dance, techno eller cool jazz eller hva det nå heter alt sammen, men ved at du spesifiserer en sang eller en artist som du liker. Så spiller Pandora sanger som ligner på den sangen eller artisten du har spesifisert. Du kan spesifisere mange sanger – hver av dem får en kanal, omtrent som en radiokanal.

Hvis du nå har lyst til å prøve Pandora, så er den dessverre stengt utenfor USA. Det er fordi platebransjen der, om mulig, er enda mindre fremtidsrettet enn i Norge. Men hvis du bruker Firefoxsom browser, kan du gå til tor.eff.org, laste ned programmet Tor, som skjuler din IP-adresse og etter noen forsøk får den Pandora til å tro at du er i USA.

Tor er også tingen for kinesere som gjerne vil lese Wikipedia eller andre sensurerte websider. Eller tingen for deg som sitter på jobben og ikke kommer til sider arbeidsgiveren din ikke liker.

Jeg har ikke så avansert musikksmak, men liker i alle fall ”I still haven’t found what I’m looking for” av U2 (spesielt den drivende bassgangen), og kalte kanalen ”U2 Radio”. Og nå sitter jeg og hører The Police spille ”Every Breath You Take”, som ikke minner så rent lite om ”Still Haven’t Found What I’m Looking For” - med melodisk gitarsolo, tydelig rockerytme og balladisk sang.

Det interessante med Pandora er at programmet lar meg oppdage en hel masse musikere jeg ikke ante fantes – akkurat nå har jeg hørt sangen ”Hey Girl” med Delays (fra albumet Faded Seaside Glamour”), en gruppe jeg ikke hadde hørt før. Men sangen lignet litt på "Still Haven’t Found..." og det gjorde "Pictures of You" med The Cure også, som spiller nå.

Pandora er en tidlig versjon av noe vi kommer til å se mer og mer både på internett og andre steder: Teknologi som bryter gjennom tidligere måter å kategorisere informasjon på, og i stedet analyserer selve innholdet og prioriterer ut fra det.

Pandora gjør dette manuelt – de har hatt en masse mennesker som har sittet og karakterisert hver sang med rundt 400 forskjellige karakteristika, som synkopering, tonalitet, vokalharmonier og andre detaljer jeg ikke har fjerneste anelse om. Dette er litt komplisert og dyrt, og et problem med Pandora er at det er ikke altfor mange sanger der.

Jeg er medlem av et forskningsprosjekt (som inkluderer FAST, Accenture, Schibsted og 6 ulike universiteter) som bla annet jobber med å utvikle ny søketeknologi som kan analysere og kategorisere multimedieinnhold som musikk, bilder, film og TV direkte. Søketeknologi i dag finner og prioriterer innhold basert på enten beskrivende data (metadata) eller tidligere bruk (lenker, for eksempel, som er Googles hovedmåte å prioritere hvilke sider som skal komme opp først på). Å kunne analysere innhold direkte er både viktig og spennende, og bruksmulighetene er enorme.

Tenk deg å kunne plukke ut alle målene i en samling fotballkamper direkte, uten å måtte se gjennom timevis med ørkesløs dribling, eller å finne alle bilder i fotosamlingen som viser deg sammen med en bestemt person, eller øyeblikkelig å få forevist alle nyhetsinnslag fra ditt hjemsted eller ditt firma.

Dessverre er denne type teknologi nokså truende for enkeltpersoner og bedrifter som lever av kategorisering – som plate- eller filmselskaper, eller enkeltartister. Hvis jeg vil høre musikk som ligner på ”I still haven’t found..”, har det hittil vært lettest for meg å kjøpe annen musikk av U2. Men det finnes masse mindre kjente artister som ligner U2 (akkurat nå hører jeg ”Dear Diane” med Peter Droge & The Sinners”) og uten Pandora ville jeg aldri funnet disse. Og stor var min forundring da Julio Iglesias, en sanger jeg aldri ville trodd kunne ligne U2, dukket opp med en enkeltsang for noen måneder siden. Dessuten har jeg funnet ut at U2 nok har hørt en hel del på Pink Floyd, for de dukker opp til stadighet.

Med andre ord, teknologi som gjør det lettere å finne ting gjør det mindre viktig med merkevare. På den annen side får flere og flere ukjente artister sjansen til å bli funnet, og det synes jeg U2 bør ha råd til.

God jakt! (og skulle ikke Pandora fungere, kan du jo prøve last.fm, som bruker en litt mer primitiv søketeknologi. Eller du kan laste opp din egen musikk på ezmo.com.)

PS: Har du hørt Rodrigo y Gabriela? Jeg fant dem på nettet, fantastisk blanding av flamenco og heavy metal, spilt på kassegitar. Du finner dem på Myspace og på Youtube, blant annet med en hemningsløs video som demonstrerer deres teknikk.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Spotify-sjefen: – Artister fortjener å få betalt

  2. – Kan helt klart ha noe å si for norsk næringsliv

  3. Betalt innhold

    Strømming presser frem nye toner fra popindustrien

  4. Er Bitcoin like viktig som en kattevideo?

  5. I dag avgjør EU om nettgigantene må utbetale milliarder