Zambisa Moyo: Økonom som mener Norge bør kutte bistand og heller investere.

Poppe, Cornelius

Oljefondet til Afrika

Kutt bistanden deres og invester heller Oljefondet i Afrika. Det var budskapet til bistandskritikeren Dambisa Moyo da hun besøkte Norge i april.

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

ser det ut til at vi nettopp får et lite mini-oljefond for utviklingsland. Trolig blir Afrika sør for Sahara prioritert. E24 om Dambisa Moyo

Fredag før pinse ba Utenrikskomiteen i Stortinget regjeringen legge til rette for at en del av Oljefondet kan investeres i utviklingsland. Det var en del av behandlingen av Stortingsmelding nr. 13, med det klingende navn: ”Klima, konflikt og kapital”.

Tåler nordmenn afrikanere?

Det er ikke snakk om store penger, fondets størrelse tatt i betraktning. Det såkalte ”Utviklingsutvalget” som leverte en offentlig utredning til Erik Solheim i fjor, foreslo ti milliarder norske kroner. Det er trolig et slikt beløp som blir aktuelt, spredd over fem til sju år.

Invester én prosent av Oljefondet i Afrika, oppfordret Verdensbankens president Robert B. Zoellick , da han besøkte Norge i fjor. De nye planene gjør at vi kan nærme oss nettopp én prosent.

I dag er om lag 0,35 prosent av Oljefondet investert i Afrika, men hele 98 prosent av dette i republikken Sør-Afrika. De nye fondspengene skal gå til mindre utviklede land i regionen.

Selv om det ikke er snakk om store penger, er dette en dramatisk omlegging av tenkningen bak Oljefondet. Statens pensjonsfond-Utland, Oljefondets rette navn, har hittil investert i børsnoterte aksjer og obligasjoner i land med sikker finansiell infrastruktur. Fondet er en rent finansiell investor, med små poster i mange selskaper.

De nye pengene derimot, må investeres i unoterte aksjer, fordi det ikke finnes fungerende børser i de fleste aktuelle landene. I praksis må det skje gjennom investeringer i fond, en slags "fond-i-fond-modell".

Norfund er de i Norge som har har mest erfaring med tilsvarende investeringer. Det er et investeringsselskap som ligger under Utenriksdepartementet. De slo Oljefondet ned i støvlene i fjor, men et resultat på 233 millioner kroner, i forhold til Oljefondets resultat på minus 633 milliarder.

Et så langsiktig fond som Oljefondet bør spre risikoen sin. Å investere også i mindre utviklede land er nettopp å spre risiko. Det siste året har også lært oss at ingen region er risikofri. Mobilleverandører i fattige afrikanske land hadde trolig vært bedre investeringer enn amerikanske boliglånsobligasjoner, for å ta et eksempel.

Men tåler nordmenn afrikanere? Tåler vi tilfeller av korrupsjon, miljøkriminalitet og arbeidsulykker uten at pressen går amok og Erik Solheim blir sykmeldt? Afrika betyr høy risiko: Gode muligheter for gevinst men også stor risiko for tap. Og en overhengende fare for å bevege seg inn i moralsk farlig farvann.

Prektige Norge risikerer å møte seg selv i døra. Er det mulig for nordmenn å investere i Afrika, uten å bli skitne på sine blekfete hender? Det gjenstår å se.

Følg Ørjasæter på Twitter som @orjas

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. Slakter norsk bistand

 2. Kirkens Nødhjelp vil hainvesteringer i u-land

 3. Utvalg opphever Solheims forbud

 4. Annonsørinnhold

 5. Rødgrønn dobbeltmoral

 6. Vil lære småsparere å investere: – Bli rik som Oljefondet