Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Heia Julie Voldberg

Den rødgrønne regjeringen kan takke seg selv for at antallet kvinnelige gründere synker.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.

Det er lederen av Høyres kvinneforum, Julie Brodtkorb Voldberg, som setter skapet på plass i Aftenposten søndag.

Ingen har snakket så mye, så høyt og så vakkert om kvinne-gründere som denne regjeringen. De deler ut priser med brask og bram, de holder taler og de lanserer satsinger i øst og vest.

Å "satse" for en rødgrønn regjering er å dele ut penger klattvis, fortrinnsvis til seminarer og propaganda-prosjekter eller til de enkeltbedrifter de liker best i øyeblikket. Det er en direkte næringsfiendtlig politikk, men det blir fine presseoppslag av det.

Samtidig går regjeringen konsekvent inn for å kvele ethvert privat initiativ i den store helse- og omsorgssektoren. Her må ikke private få slippe til. Offisielt fordi det vil skade folk og land, uoffisielt fordi det mektige Fagforbundet i LO da vil lage for mye bråk.

Men det er jo i omsorgssektoren at kvinner, i de store tall, har et fortrinn ved bedriftsetablering, slik Voldberg påpeker. Åtti prosent av de som driver privat barnehage i dag er kvinner.

Og i denne sektoren kom altså lovforslaget om å hindre å ta ut utbytte over en viss prosent, og at verdier skal tilbakeføres ved salg.

Regjeringen er atskillig bedre på fagre ord og handlingsplaner om kvinnelige gründere, enn å sikre stabile rammebetingelser for de som faktisk skaper business.

Vinteren 2008 la regjeringen fram en handlingsplan for økt entreprenørskap blant kvinner. Målet var at kvinner skulle utgjøre minst 40 prosent av nye gründere innen fem år.

Virkemiddelet var at stadig mer av Sivas, Forskningsrådets og Innovasjon Norges penger (altså våre skattepenger) skulle gå til kvinner.

Og slik har det også gått. I 2009 gav for eksempel Innovasjon Norge 2,8 milliarder kroner til kvinnerettede prosjekter og bedrifter. Dette utgjorde 29 prosent av totalt innvilgede beløp.

Likevel synker andelen kvinnelige gründere og er nå bare på litt over tyve prosent, ifølge Julie Brodtkorb Voldberg.

"Vi ser at i land der privatisering av omsorgsbransjen er mer utbredt, så er kvinneandelen også høyere," sa Erlend Bullvåg til Dagens Næringsliv, i artikkelen Milliardflopp på kvinner. Han er førsteamanuensis på Høgskolen i Bodø og har forsket på saken.

Målet om 40 prosent kvinnelige gründere er lenger unna enn noensinne, til tross for at festtalene har fylt Næringsdepartementets nettsider i en årrekke.

Resultatene uteblir. Det kan regjeringen takke seg selv for.

Helse- og omsorg er et område vi vet med sikkerhet kommer til å vokse enormt I årene framover. Den døren skal effektivt lukkes for dyktige kvinner som vil lage butikk av det.

Samtidig som statsansatte saksbehandlere I Innovasjon Norge gir milde gaver fra staten til kvinner i "riktige" bransjer og på "riktige" geografiske steder etter politikernes mening. Det er ekte rødgrønn politikk, og nok en grunn til at denne regjeringen ikke bør gjenvelges.

Les mer om rødgrønn molbo-gründer-politikk: Skandale innen rettsmedisin

Følg Ørjasæter på Facebook eller på Twitter som @orjas

Publisert:

Her kan du lese mer om