Ta politiet til retten

Politiet bruker samme midler i lønnskampen som flygelederne har gjort. Det kommer til å koste dem dyrt.

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

I helgen var det en patruljebil i Stavangers gater. Èn eneste en. I posthylla til politimesteren lå det 22 egenmeldinger.

Politiet har lært av flygelederne. De brukte sykemelding som våpen og vant. Samtidig ble de en utskjelt yrkesgruppe. Men det gjør jo ikke flygelederne noe. De møter jo aldri publikum likevel.

Politiet derimot, skal ut på gata og se folk i øynene hver dag. Hele jobben deres avhenger av tillit. Det er et høyt spill Arne Johannessen driver på vegne av sine medlemmer.

Den arbeidsrettslige siden er at politifolk på de aktuelle stedene bør fratas retten til å benytte egenmeldinger. Staten bør også prøve saken i Arbeidsretten, for å få definert om dette er ulovlig lønnskamp eller ikke.

Men mer alvorlig enn det arbeidsrettslige er det som nå kommer til å skje innad i politiet. De utvikler en gjennomført sutrekultur, med institusjonalisert misnøye fra morgen til kveld.

Hver utfordring vil bli møtt med spørsmålet; "Og hva får jeg igjen for det?" En slik kultur blir et mareritt for alle dem som valgte yrket fordi den er utfordrende og samfunnsnyttig.

"Jeg har vært politi i ti år, og spør meg hver dag om hvorfor jeg egentlig gidder", skriver en typisk debattant på nettsidene til Politiets Fellesforbund.

Hva gjør det med en arbeidsplass at kollegene hver dag spør hverandre hvorfor de egentlig gidder? Ingen organisasjon tåler å bruke misnøye som våpen, uten selv å forvitre. Prisen Johannessen betaler er yrkesstoltheten til en hel generasjon politifolk.

En avis spurte en gang om hva jeg var villig til å gå i protesttog for. Jeg svarte høyere lønn til politiet. Dette skrives av en ihuga tilhenger av både mer politi og bedre lønnet politi.

Fordi lov og orden er en forutsetning for et godt liv. Men nettopp fra politiets side tåler vi ikke systematiske lovbrudd. Er misbruk av egenmeldinger egentlig så mye bedre enn å rappe på Rimi?

Av flygelederne venter vi ikke bedre. Så lenge de får flyene trygt opp og ned kan de gjerne være kriminelle hele gjengen for min del.

Men politiet? De skal møte meg og mine i de mest sårbare, utsatte og forferdelige stunder. Som alle borgere er jeg avhengig av at politifolk er bra mennesker. Bra mennesker med høy yrkesstolthet.

Arne Johannessen kommer til å vinne slaget. Han får garantert budsjettmessig gjennomslag for mye i løpet av året. Men han taper krigen.

Den dagen politiet mister respekt i befolkningen, og den dagen politifolk ringeakter sin egen profesjon, den dagen har Politiets Fellesforbund tapt.

E24-LESER: "Har alltid hatt respekt for politiet og deres arbeid, men må innrømme no at eg ser på disse folka med litt andre øyne."

Til forsiden

Her kan du lese mer om

 1. E24
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Trusselpolitiet

 2. Politiet vil ha likelønn, men firer ikke på egne krav

 3. Politiet startet lønnskamp under 22. juli-krisen

 4. Annonsørinnhold

 5. LO-topp kritisk til politiaksjoner

 6. Melder seg ut av politiforbundet i protest