Arbeiderpartiet vil endre loven etter Norwegian-dom

Arbeiderpartiet vil endre arbeidsmiljøloven etter at kabinansatte i Norwegian tapte rettssaken mot flyselskapet.

Gardermoen 20180424. Norwegian fly på Gardermoen flyplass. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Publisert:

Arbeiderpartiet vil legge fram et forslag i Stortinget løpet av torsdag, varsler Aps arbeidspolitiske talsperson Arild Grande.

– Det er en skandale at vi har norske arbeidsgivere som ønsker å ha full styring over lønn og arbeidstid, men ikke ønsker å ta arbeidsgiveransvar og at arbeidsmiljøloven gir åpning for det, sier Grande til Dagens Perspektiv, som først omtalte saken.

Grande er klokkeklar på at dommen må føre til lovendringer. I forslaget til Stortinget heter det:

«Stortinget ber regjeringen legge fram sak om endring av arbeidsmiljøloven som tydeliggjør at den som har styringsrett, og gjennom dette reelt sett er arbeidsgiver, også får retter og plikter som arbeidsgiver i henhold til arbeidsmiljøloven.»

Les også

Norwegian-ansatte tapte mot selskapet i Høyesterett

- Skandaløst

Flyselskapet reagerer sterkt på uttalelsene fra Arbeiderpartiet.

- Det som er skandaløst i denne saken er at norske stortingspolitikere ikke respekterer en dom fra landets høyeste domstol og i tillegg skaper et feilaktig inntrykk av at Norwegian ikke ivaretar sine ansatte på en god måte. Våre piloter og kabinansatte er fast ansatt i heleide datterselskap i Norwegian-konsernet, har tariffavtale og svært gode lønns- og arbeidsbetingelser, sier Lasse Sandaker-Nilsen, kommunikasjonssjef i Norwegian til E24.

- I tillegg har vi høy medarbeidertilfredshet i selskapet. Vi registrerer at Arbeiderpartiet i sak etter sak stikker kjepper i hjulene på et globalt selskap med hovedkontor i Norge som har skapt tusenvis av arbeidsplasser her hjemme de siste årene. Det synes vi er trist, legger han til.

Norwegian-ansatte tapte onsdag i Høyesterett etter en langvarig rettsstrid om hvorvidt morselskapet har arbeidsgiveransvaret for dem eller ikke.

Ifølge Høyesterett har ikke Morselskapet Norwegian Air Shuttle arbeidsgiveransvaret for piloter og kabinpersonale i flyselskapet.

Gjennom en omfattende omorganisering gjennom flere år er arbeidsgiveransvaret for piloter og kabinansatte blitt flyttet fra morselskapet Norwegian Air Shuttle og nedover i konsernstrukturen.

YS-forbundet Parat mener Norwegian unndrar seg arbeidsgiveransvar gjennom en organisasjonsform som pulveriserer ansvarsforholdet til de ansatte, og har varslet at de vil ta saken videre til Stortinget.

Også SV og Rødt har varslet at de vil følge opp dommen med forslag om lovendringer.

Les også

Norwegian-ansatte tapte mot selskapet i Høyesterett

Les også

Sier trolig «hej då» til flypassasjeravgiften

Les også

Norwegian har funnet ny leasingkunde i Kina

Publisert:

Her kan du lese mer om