Nå kommer i dommen i Norges største korrupsjonssak

Hemmelige telefonavlyttinger, millionbestikkelser, høytstående tjenestemenn og norske næringslivsledere.

RISIKERER FENGSEL: Tidligere Yara-konsernsjef Thorleif Enger er blant de siktede som tirsdag får svar på om han er funnet skyldig i grov korrupsjon.
  • John Thomas Aarø
Publisert:

Det er blant ingrediensene i det som er beskrevet som norgeshistoriens største korrupsjonssak.

Rettssaken når en foreløpig konklusjon tirsdag.

Da kommer nemlig dommen mot de fire tidligere Yara-toppene Thorleif Enger, Daniel Clauw, Kendrick Wallace og Tor Holba.

Alle fire er tiltalt for grov korrupsjon.

Alle nekter straffskyld.

– Dette er den mest alvorlige korrupsjonssaken vi har hatt i Norge så langt. Det gjelder både korrupsjonens art og beløpets størrelse, sa aktor Marianne Djupesland i Økokrim da hun presenterte sin påstand i Yara-saken i midten av mars.

Dommen blir offentliggjort tirsdag formiddag. Følg E24 for nyheter og reaksjoner.

Dette er de siktede:

Norske Thorleif Enger: Konsernsjef i Yara fra 2004 til oktober 2008. Økokrim ønsker at han dømmes til seks års fengsel.

Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger

Amerikanske Kendrick Wallace: Yaras juridiske direktør, og i konsernledelsen fra 2004 til sommeren 2008. Økokrim ønsker at han dømmes til syv års fengsel.

Franske Daniel Clauw: I konsernledelsen fra 2004 til høsten 2006, først som driftsdirektør og senere visekonsernsjef. Var senere konsulent i selskapet til september 2007. Økokrim ønsker at han dømmes til seks års fengsel.

Norske Tor Holba: I konsernledelsen fra 2004. Han er den eneste som fortsatt er ansatt i gjødselselskapet. Holba hevder at han er varsleren som brakte hele saken fram i lyset.

Økokrim ønsker på sin side at han dømmes til tre års fengsel.

Før noen i det hele tatt var siktet i saken, vedtok Yara en korrupsjonsbot på 295 millioner kroner. Det er den største boten som noensinne er gitt til et norsk selskap.

Dette er de tiltalt for:

Rettssaken dekker to tilfeller av mistenkt korrupsjon:

1. Bestikkelse av sønn av en tidligere oljeminister i Libya.

2. Bestikkelse av sønnen til en indisk statssekretær.

1: Enger, Wallace, Holba og Clauw er tiltalt for å ha medvirket, på ulikt vis, til at ministersønn Mohamed Ghanem fikk 1,5 millioner dollar på en sveitsisk konto disponert av ham selv. Betalingen til Ghalem skjedde mens Yara forhandlet med hans far, Shukri Ghalem, som på vegne av libyske myndigheter skulle ta stilling til Yaras ønske om å etablere seg i landet.

Selv om Økokrim mener hverken Enger eller Holba aktivt har deltatt i korrupsjonen, mener de at begge er fullt ut skyldige.

– Bruken av bestikkelser har omforent mellom de fire, og det er vanskelig å vite hvem som har vært pådriver. Det virker som det har vært et felles foretak, hvor de involverte har hatt forskjellige roller, sa Marianne Djupesland i Økokrim under rettssaken.

2: Enger, Wallace og Clauw er tiltalt for å ha medvirket, på ulikt vis, til at Yara betalte en million dollar til Gurpreetesh Singh Maini, sønn til en høytstående embetsmann i et indisk departement.

Beløpet ble satt over på en konto i Hongkong som tilhørte et selskap registrert i skatteparadiset De britiske jomfruøyer. Selskapet var i navnet til ektefellene til sønnen og tjenestemannen.

Et kjernespørsmål for dommerne ligger i pengeoverføringene på rundt 2,5 millioner dollar i India og Libya. Var de lovlige konsulenthonorarer eller ulovlige betalinger for det loven kaller «utilbørlig fordel»?

Førstestadsadvokat Bård Thorsen og aktor Marianne Djupesland i Økokrim

Sofistikerte metoder

Økokrim har flere ganger omtalt at korrupsjonskanalen har vært komplisert og at samarbeidet med politi i andre land har vært nødvendig.

Tor Holba

– Det er et karakteristisk utviklingstrekk ved denne typen saker, bestikkelser skjules på stadig mer sofistikerte måter, sa Djupesland i retten i mars.

– Det gjør det svært vanskelig å spore opp ulovlige handlinger. Det var kløkt og litt flaks som gjorde at vi lykkes i denne saken.

Dekkhistorie

Ken Wallace skal ifølge Økokrim ha spilt en aktiv rolle i korrupsjonssaken.

Det er opplysninger Wallace ga i politiavhør som fremstår som nøkkelbeviser.

Wallace har i avhør forklart at medtiltalte Holba og Enger kjente til ordningene han fremforhandlet med libyerne, men endret underveis forklaring og sagt at han ikke husker nok til å navngi personer.

Wallace ble telefonavlyttet av politiet i Paris, der sa den tidligere Yara-direktøren at han under avhør har «holdt seg til historien».

Økokrim har pekt på at dette tyder på at Wallace og Enger var enige om hva som skulle sies til politiet.

– Her avtales altså en dekkhistorie. Det var denne historien Ken Wallace holdt seg til hele den første dagen i Paris, sa Djupesland under hovedforhandlingen.

FORSVARER: Thorleif Engers forsvarer, Ellen Holager Andenæs

Nekter kjennskap

Enger har på sin side hevdet han ikke visste noe om korrupsjonen mens det foregikk, og uttalte i retten at han fortsatt har full tillit til sine medtiltalte.

– Jeg har tillit til at Wallace ikke har gjort en korrupt handling. Jeg er mer sikker på det nå enn da jeg først fikk vite om dette. Det betyr ikke at han ikke har gjort noen valg jeg ikke ville tatt. Men jeg kjenner ham godt, og jeg har tillit ham, sa Enger.

Holba og Enger var «offiserene» som ville vite minst mulig, men som uansett tydelig nok anerkjente og tilskyndet til korrupsjonen, ifølge Økokrim.

– Har sviktet

I retten har de tiltaltes forsvarere fremmet relativt kraftig kritikk til Økokrim.

Advokat Nadia Christina Hall i Elden

Thorleif Engers advokat, Ellen Holager Andenæs, har blant annet reagert på at Økokrim i sin prosedyre hevdet at korrupsjonen ikke ble gjort på tross av tiltaltes høye stillinger, men på grunn av deres posisjon.

– Dette er et utgangspunkt som jeg må tillate meg å karakterisere som en ganske dramatisk korrupsjonsteori, sa Holager Andenæs.

Tor Holbas advokat, Nadia Christina Hall, har ikke spart på kruttet, blant annet på det faktum at Holba - som altså påberoper seg en varslerrolle - et godt stykke ut i etterforskningen fikk endret status fra vitne til siktet.

– Økokrim har sviktet grundig. Allerede tidlig ble det etablert et syn om at dette er korrupsjon. Etterforskningen har kun dreid som om én ting: Hvem er involvert, sa advokat Hall da hun prosederte i Oslo tingrett i mars.

Holba var mannen som først varslet om mulig korrupsjon etter å ha fått et mistenkelig krav fra Libya. Han skulle aldri vært tiltalt, ifølge forsvarer Hall.

– Det er ikke spor av ham et eneste sted i gjennomgangen av dokumentene. Det er det klareste bevis, sa Hall.

Rettssaken har vært preget av at vitner ikke har møtt i Oslo tingrett, deriblant sentrale personer som Mohamed Ghanem og Gurpreetesh Maini, de to personene som ifølge aktoratet skal ha mottatt bestikkelsespengene fra Yara.

– Saken er godt opplyst, selv uten sentrale vitners deltagelse, har aktor Marianne Djupesland fra Økokrim uttalt i retten.

Heller ikke tidligere Balderton-eier Nejdet Baysan, Yaras tidligere representant i Midtøsten, Zafer Nahawi, og mellommannen Ely Calil har møtt i Oslo tingrett.

Dommen blir offentliggjort tirsdag formiddag. Den blir ikke avsagt i rettsmøtet, da de fire tiltalte befinner seg i fire forskjellige land – Norge (Holba), Spania (Enger), Frankrike (Clauw) og USA (Wallace). Følg E24 for nyheter og reaksjoner.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Nå starter ankesaken mot Yara-toppene

  2. Økokrim: - Sender et viktig signal om at også toppledere må stå strafferettslig ansvarlig

  3. Norgeshistoriens største korrupsjonssak for retten igjen

  4. Yaras tidligere juridiske direktør funnet skyldig i korrupsjon

  5. Professor om Yara-dommen: – Streng dom i norsk sammenheng